Mediji o Trumpu – „Početak kraja“

Mediji o Trumpu – „Početak kraja“

 "Početak kraja", "Trumpov Watergate", "opoziv" - nakon tjedna punog pravosudnih udaraca takvu političku budućnost Donaldu Trumpu predviđaju mediji i dio analitičara. Leđa mu je okrenuo bivši odvjetnik Michael Cohen i nije jedini koji je voljan svjedočiti o predsjednikovoj prošlosti u zamjenu za imunitet.
Na večeri na kojoj se okupila stranačka elita u Ohiju nije bilo ni riječi o pravosudnim bombama posljednjih dana, tek podsjetnik na ekonomske uspjehe njegove Bijele kuće. "Zanimljivo je da imamo najsnažniju ekonomiju u povijesti naše nacije, a ja slušam o 'plavom valu'. Dok mi stvaramo nove poslove. Danas je zaposleno više ljudi nego ikada prije." - bio je komentar Donalda Trumpa na večeri. Unatoč gospodarskom optimizmu, oblaci nad Trumpovom Bijelom kućom sve su tamniji. Optužba bivšeg odvjetnika Cohena konkretna je: Trump je od njega tražio tajnu isplatu bivšim ljubavnicama u zamjenu za njihovu šutnju. 

"Mogućnost da predsjednik Trump bude optužen dok je na dužnosti veoma je mala. Politika Ministarstva pravosuđa protivi se tomu, memorandumi pravnih stručnjaka tvrde da ustavno nije moguće kazneno progoniti predsjednika", kaže Gene Healy, potpredsjednik Instituta Cato. 

Američki ustav za predsjednika čije je ponašanje kompromitirano predviđa opoziv. Taj politički instrument rijetko se koristi: u dugoj povijesti Predstavnički je dom opozvao samo dva američka predsjednika, no obojica su ostala na vlasti zahvaljujući glasovima u Senatu. Samo u prvoj godini mandata u Kongresu su podnesene četiri rezolucije za opoziv Donalda Trumpa.
Debbie Hines, bivša tužiteljica grada Baltimorea, kaže kako u ovom trenutku sve ide prema opozivu. "Predsjednik Trump još nije ondje, ne znamo koje su skrivene karte posebnog istražitelja Roberta Muellera, ali znate kako se kaže: gdje ima dima, ima i vatre", kaže ona. Hoće li se dim pretvoriti u vatru, ponajviše ovisi o jesenskim izborima za Kongres. Osvoje li demokrati većinu u Predstavničkom domu, Trump će teško izbjeći postupak opoziva."
Oko 40 posto Amerikanaca poduprlo bi opoziv Donalda Trumpa. Povijesno, to je prilično visok postotak. Tako je otprilike stajao Richard Nixon u prvih šest mjeseci drugog mandata. Otpusti li ministra pravosuđa Jeffa Sessionsa ili posebnog istražitelja Roberta Muellera, Trump riskira pokretanje opoziva i prije jeseni. Potez od kojeg nervoznog predsjednika strpljivo odgovara njegov odvjetnički tim.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.