Posjet hrvatskim vojnicima u Afganistanu

Posjet hrvatskim vojnicima u Afganistanu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je hrvatske vojnike u Mazar-e-Sharifu, na sjeveru Afganistana. Pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta dodijelila je NATO-ove medalje i poručila im da i ondje štite Hrvatsku i njezine građane.  Ispod ogoljenih planinskih obronaka na sjeveru Afganistana, nedaleko od Mazar-e-Sharifa, u vojnoj bazi Marmal 100-tinjak je naših vojnika, koji su ili instruktori afganistanskih kolega ili osiguravaju instruktore. 
"Uvijek postoji opasnost od raznih pobunjeničkih skupina, tako da u svakom trenutku moramo biti spremni odgovoriti na sve moguće prijetnje koje se mogu dogoditi", priča nam Dino Paljević, zapovjednik voda za osiguranje savjetnika. Posao njegova voda je da teškim oklopnim vozilima odlaze do policijskih postaja ili vojnih baza. Da bi Paljevićev vod izbjegao opasnost, brine se Dragana Blažeković Babić, koja je u centru za nadzor terena iz zraka. Kamere iz balona i bespilotnih letjelica sve snimaju. "Pratimo cjelokupnu kolonu. Skeniramo rutu prije zbog eventualne ugroze i ako primijetimo bilo što što nije tipično, javljamo ljudima koji su na terenu da se znaju ponašati u određenoj situaciji", kaže nam Blažeković Babić.
Nakon povlačenja većine savezničkih vojnika, afganistanska vojska sve teže izlazi na kraj s talibanima koji već kontroliraju više od 30 posto zemlje. "Za koalicijske snage, a time i pripadnike naših oružanih snaga, nije velika prijetnja od pobunjenika", kaže nam Branko Tubić, zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već je treći put s našim vojnicima u bazi Marmal. Položila je vijenac na spomen-obilježje poginulim vojnicima NATO-a u Afganistanu. Razgledala je vojnu opremu i vozila kojima naši vojnici izlaze na teren. Podijelivši im NATO-ove medalje za zasluge u misiji, poručila im je da nisu u Afganistanu da ga zaposjednu, već da u toj zemlji štite i Hrvatsku. 
"Nažalost, ne mogu posjetiti baš svaki kontingent, iako bih to voljela, zbog toga da im odamo dužno priznanje i poštovanje što ovdje u misiji, daleko od hrvatske domovine, zapravo štite Hrvatsku od raznih ugroza, uključujući i međunarodni terorizam, ilegalne migracije, trgovinu drogom, oružjem i slično", rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta ovdje u bazi Marmal broje posljednje dane jer će ih uskoro zamijeniti novi vojnici. Od 2003., kada ih je Hrvatska počela slati u ovu daleku zemlju, kroz Afganistan.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.