Ministrica Pejčinović Burić na trećem sastanku ministara vanjskih poslova Jadranske trilaterale

Jadranske trilaterale

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u petak, 20. srpnja 2018. godine u Budvi, Crna Gora, na trećem sastanku ministara vanjskih poslova Jadranske trilaterale Hrvatska – Albanija – Crna Gora. Ministri su usvojili zajedničku izjavu te potvrdili važnost jačanja trilateralne suradnje, koja se temelji na izvrsnim bilateralnim odnosima triju zemalja. Trilateralnu suradnju vide i kao snažan doprinos stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe, kao i podršku europskim  procesima.

Ministri su razmijenili mišljenja o Londonskom summita u okviru Berlinskog procesa kao i summitu EU-Zapadni Balkan održanom u svibnju u Sofiji. Posebno su analizirali novu dinamiku koju je u proces proširenja EU unijela Strategije  proširenju EK iz veljače o.g. te, osobito, lipanjski zaključci Vijeća EU o proširenju.Hrvatska je ponovila snažnu potporu Crnoj Gori i Albaniji na njihovom europskom putu, kao i spremnost za nastavak te potpore, kako političke tako i tehničke, u smislu prenošenja vlastitih iskustava i ekspertize iz pregovaračkog procesa.

Ministri su razgovarali i o euroatlantskim integracijama u svjetlu zaključaka NATO summita. Ministri iznimno važnom smatraju odluku NATO-a o upućivanju poziva Makedoniji za započinjanje pristupnih pregovora za članstvo u Savezu.Razgovaralo se i o pitanjima regionalne i međunarodne sigurnosti, te jačanju zajedničkih napora u suočavanju s brojnim izazovima i prijetnjama, uključujući ilegalne migracije.Ministri su također razmatrali mogućnosti jačanja suradnje u područjima kao što su zaštita okoliša, posebice zaštita zagađenja Jadrana, turizam, prometna povezanost, energetika i infrastruktura. Osobito je istaknuta važnost Jadransko-jonskog koridora u prometnom i energetskom smislu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.