Prvi bilateralni sastanak Trumpa i Putina

HELSINKI

Američki i ruski predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin sastat će se  danas u predsjedničkoj palači u središtu Helsinkija na svom prvom bilateralnom susretu.
Sastanak bi trebao početi oko 13 sati, a prije toga obojica čelnika imat će bilateralne razgovore s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom.
Putin i Trump najprije će razgovorati u četiri oka u nazočnosti prevoditelja, a onda će im se za radnim ručkom pridružiti njihova brojna izaslanstva. Prije sastanka dvojice predsjednika, sastat će se ministri vanjskih poslova Mike Pompeo i Sergej Lavrov.

Uoči sastanka, više tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u finskoj prijestolnici protiv jednog i drugog čelnika. 

Ugledni finski dnevnik Helsingin Sanomat pripremio je poruku za obojicu predsjednika. Zakupio je tristotinjak velikih ekrana s porukama na englskom i ruskom jeziku: Gospodine predsjedniče, dobro došli u zemlju slobodnog tiska. Finska je redovito pri vrhu indeksa slobode medija u svijetu, koji svake godine objavljuju Reporteri bez granica. 
Za susret Trumpa i Putina vlada golemi medijski interes. Prema podacima finskog ministarstva, akreditirano je ukupno 1436 novinara iz 61 države. Najviše ih je iz Finske, 368, zatim iz Rusije 232 te iz Sjedinjenih Država 195. Dodatno, u pratnji i Putina i Trumpa doći će još nekoliko stotina novinara. 

Američki predsjednik Trump prije dolaska u Helsinki boravi u Škotskoj, gdje igra golf na svom imanju, dok će Putin gledati finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske. Očekuje se da će Trump i Putin među ostalim razgovarati o ruskom miješanju u američke izbore, ruskoj ulozi u ratu u Siriji i Ukrajini, te kontroli nuklearnog naoružanja. 
Trump je iz Škotske poručio da nema velikih očekivanja od sastanka. Mislim da je dobro da se sastajemo. Ništa loše ne može iz toga proizići, a možda se i nešto dobro dogodi, rekao je. Odnosi Washingtona i Moskve pogoršali su se otkad je došao na vlast Donald Trump zbog optužbi za rusko miješanje u američku predsjedničku kampanju 2016. 
Rusija od početka niječe odgovornost. Washington jamči da će predsjednik za susreta u Helsinkiju jasno reći Putinu da je potpuno neprihvatljivo da se miješa u naše izbore. Do sastanka dolazi nakon što je Trump prilično uzburkao summit NATO-a, održan u srijedu i četvrtak, oštro napavši Njemačku i ostale saveznike zbog premalog izdvajanja za obranu i trgovinskog deficita koji SAD ima s Europom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.