Austrijski mediji: Čestitke Francuskoj uz opasku da su sučeve odluke usmjerile cijelu utakmicu

finale

„Iznimno jaka Hrvatska ostala nenagrađena: Francuska novi prvak svijeta“, „ Sporni golovi: Mega-oluja oko golova Francuske“, „Hrvatski nogometni režiser Luka Modrić, najbolji igrač Svjetskog prvenstva“, „Grabar-Kitarović: Primadona hrvatskog nogometnog čuda“ „Ponos umjesto tuge nakon poraza Hrvatske u finalu“, „Francuska učinkovitost pobijedila hrvatsku hrabrost“, samo su neki od naslova i nadnaslova u nedjelju navečer u austrijskim medijima, koji su impresionirani nastupom Hrvatske, koja je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji osvojila povijesno srebro.

  Austrijski radio i televizija ORF izvještavaocda je Francuska pobjedom nad Hrvatskom od 4:2 po drugi puta, nakon 1998. godine postala prvak svijeta u nogometu. Posebno ističe kako borbenim i jakim Hrvatima, posebno u prvom poluvremenu nisu bili naklonjeni ni sreća ni sudac Nestor Pitana. Austrijski sudački stručnjak za nogomet Thomas Steiner, ali i bivši trener austrijske nogometne reprezentacije Herbert Prohaska i više austrijskih nogometaša i komentatora izjavili su na televiziji ORF kako su sudačke odluke u prvom poluvremenu o nepostojećem faulu odnosno slobodnom udarcu, a kratko potom i o jedanaestercu usmjerile cijelu utakmicu.

„Za mene to nije bio slobodan udarac, niti jedanaesterac kao posljedica ruke Ivana Perišića“, rekao Steiner, a s njime su se složili i ostali analitičari i komentatori u Studiju. Za dnevni tabloid „Österreich“ oba gola u mreži Hrvata su „za raspravu“. Prvi zbog „glumca“ Griezmanna koji je isprovocirao prekršaj, a drugi jer video snimka pokazuje da Perišić nije namjerno igrao rukom u kaznenom prostoru. Ukazujući na sporne trenutke, austrijski mediji navode kako ni u kojem slučaju ne žele umanjiti zasluženu pobjedu Francuske, novog svjetskog prvaka.

Bilo kako bilo, „Učinkovitost Francuske pobijedila je hrabrost Hrvatske“, piše dnevni list „Der Standard“.
Ono što je zajedničko svim medijima je pregršt pohvala za Luku Modrića, najboljeg igrača Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i osvajača Zlatne lopte, kojeg će, kako pišu, pamtiti po senzacionalnim igrama.

Pod nadnaslovom „Hrvatski režiser“ i naslovom „Modrić najbolji igrač Svjetskog prvenstva – možda sada i najbolji nogometaš svijeta?“, austrijski „Kronen Zeitung“ navodi kako se je Modrić pridružio Messiju, Forlanu, Zidaneu, Kahnu, Ronaldu i ostalim nogometnim velikanima koji su se svojim majstorijama dokopali Zlatne lopte.
Višemilijunski Kleine Zeitung pod naslovom „Grabar-Kitarović: Primadona hrvatskog nogometnog čuda“ predstavlja hrvatsku predsjednicu austrijskim čitateljima. Između ostalog, ističe kako ova „najiskusnija politička osobnost zemlje“ opušteno slavi sa hrvatskim zvijezdama Svjetskog nogometnog prvenstva, u politici govori „jasan tekst“, a sve to s „naglašenom ženstvenošću“.

Gotovi svi mediji izvijestili su i o slavlju austrijskih Hrvata u Beču, Grazu, Linzu, Klagenfurtu, Salzburgu, Innsbrucku, St. Pöltenu, Eisenstadtu (Željeznom) i ostalim austrijskim gradovima koji su, kao se ističe, ponosni na hrvatske nogometne velikane koji su osvojenim srebrom ispisali hrvatsku i svjetsku nogometnu povijest.

Fenix-magazin/Snježana Herek

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.