Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na dvodnevnom summitu NATO-a

dres za trumpa

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na dvodnevnom summitu NATO-aSummit je iskoristila za susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kojem je poklonila hrvatski nogometni dres s njegovim imenom i brojem 9, koji sada nosi napadač Andrej Kramarić, a nekad ga je nosio najbolji strijelac SP-a 1998. Davor Šuker. Britanskoj premijerki Theresi May poklonila je dres s brojem 10 koji danas nosi kapetan naše reprezentacije, veznjak Luka Modrić, a 1998. nosio ga je Zvonimir Boban, tadašnji kapetan.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Bruxellesu uoči početka prve radne sjednice u formatu šefova država i vlada izrazila je uvjerenje kako će čelnici NATO-a postići suglasnost oko zajedničkih ciljeva te zadovoljstvo što će Sjevernoatlantski savez obratiti pozornost na svoje južno krilo.

"Nažalost, atmosfera koja se stvara posljednjih dana nije baš konstruktivna, ali vjerujem da ćemo kroz naše zajedničke vrijednosti, posebno solidarnost postići nužan stupanj suglasnosti oko zajedničkih ciljeva NATO-a", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.Ono što je posebno bitno za Hrvatsku jest da smo uspjeli privući pozornost članica NATO-a, koje su se više godina fokusirale na neka druga područja, posebno na istok Europe, na južno krilo NATO-a i na opasnosti koje dolaze s toga područja, od potencijalnih terorističkih aktivnosti, ilegalnih migracija, krijumčarenja oružja i ljudi i svih drugih problema koje vidimo na Mediteranu, da će se fokus ovoga sastanka na vrhu staviti upravo na južnu dimenziju. I u tom smislu Hrvatska je jedna od država koje su posebno aktivne", kazala je Predsjednica.Navela je kako je Hrvatskoj jako važno i proširenje Saveza i pozdravila najavu da će Makedoniji biti upućena pozitivna poruka s ovoga sastanka. "Iznimno nam je bitno stabilizirati prostor jugoistoka Europe. Drago mi je da će danas biti upućene pozitivne poruke Makedoniji, nakon dogovora s Grčkom. Vjerujem i nadam se da će i na referendumu biti potvrđen dogovor, koji doista držim historijskim. Razumijem osjećaje nekih Makedonaca, međutim mislim da je ovaj kompromis dobar jer se uz ime Sjeverna Makedonija, ipak spominje ime Makedonci, makedonski i sve ostalo. Nadam se i da ćemo svi u NATO-u pomoći Makedoniji da završi taj proces. Stupanje u članstvo može se očekivati tek za godinu, godinu i pol i bitno je da Makedonija u međuvremenu može sudjelovati na sastancima bez prava glasa", kazala je hrvatska Predsjednica.

 Izrazila je razočaranje što je izostala aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu. "Mi smo bili u skupini država koje su se zalagale za aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu. Kao što znamo aktivacija toga programa daleko je od članstva, kao što možemo vidjeti iz makedonskog primjera koja je prošla 18 godišnjih ciklusa MAP-a. Silno bi pomogla Bosni i Hercegovini u reformama koje provodi jer bi to pružilo taj neophodan okvir za dijalog između svih nas i Bosne i Hercegovine u smislu daljnjih reformi, rekonstrukcije njihovih snaga, prilagodbe cijelog sigurnosnog sustava, ali isto tako za dijalog o miru, stabilnosti i prosperitetu na jugoistoku Europe. Ja držim da mir nikad ne smijemo uzimati zdravo za gotovo", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

 Osvrnuvši se na povećavanja obrambenih proračuna, Predsjednica je istaknula da na to gleda kao na ulaganja, a ne kao troškove. "Mislim da su to ulaganja u našu budućnost, sigurnost hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana", kazala je.Povećavanje obrambenih proračuna bit će jedna od glavnih tema NATO-a, na čemu posebno inzistira američki predsjednik Donald Trump. Članice NATO-a obvezale su se na summitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanja za obranu do dva posto BDP-a, od toga 20 posto za modernizaciju snaga."Hrvatska je tu dobro krenula i nakon nekoliko godina ova je Vlada preokrenula trend i drugu godinu za redom imamo proračun koji je veći i on će se povećavati u skladu s našim mogućnostima i prioritetima", istaknula je Predsjednica.Prvog dana boravaka u Bruxellesu predsjednica Grabar-Kitarović sudjelovat će i na radnoj večeri, na kojoj će se šefovima država i vlada pridružiti i predsjednik i premijer Finske i Švedske te predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.