Stanovnici Slavonskog Broda i okolice čuli su u utorak u 21 sat i 30 minuta snažnu eksploziju iz smjera Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, a nekoliko trenutaka kasnije mogao se vidjeti snažan plamen. Požar je stavljen pod nadzor nešto prije 23 sata. Nema poginulih, osam je ozlijeđenih radnika. Oni su zbrinuti u Domu zdravlja u Bosanskom Brodu i izvan su životne opasnosti, rekao nam je Ilija Jovičić, načelnik općine Bosanski Brod, javio je HRT. https://vijesti.hrt.hr/466159/eksplozija-u-rafineriji-u-bosanskom-brodu.

U Policijskoj postaji Doboj u Republici Srpskoj potvrdili su da je do eksplozije došlo oko 21 h i 30 minuta. Eksplodiralo je postrojenje za kreking.Policija je zapriječila prilaze rafineriji pa novinarske ekipe, kao ni radnici treće smjene nisu mogli prići pogonima.Uprava Optima grupe, tvrtke u BiH koja u ime ruskog vlasnika Zarubežnjefta upravlja rafinerijama nafte u Bosanskom Brodu i ulja u Modriči nije se oglasila, a uzroci nesreće su nepoznati. Građani oba Broda strahuju od zagađenja zraka zbog eksplozije.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara kaže da nema opasnosti. "Pratimo mjerne postaje 1 i 2. Štetni plinovi su u granicama normale, na najnižim mogućim razinama i zasad nema problema. Vjetar puše prema Derventi i grad Slavonski Brod nije u opasnosti", rekao je Duspara nakon sjednice Županijskog kriznog stožera koja je održana u 22.30 sati. 
Iz Bosanskog Broda nije došao zahtjev za naše vatrogasce, rekao je Duspara. Kaže i da se dim spušta uz Savu te da je policija, iz predostrožnosti, ljude upozorila da ostanu u kućama. Ističe da ne treba dizati paniku. "I prije su se ovakve stvari događale, rekao bih da su živci građana Slavonskog Broda na izmaku", dodao je.
Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije rekao je da je došla zamolba od strane Bosanskog Broda da se napravi prolaz do bolnice u Slavonskom Brodu. To je i napravljeno, čekalo je 10 kirurga i 8 anesteziologa, ali za to nije bilo potrebe, dodao je. Svi ozlijeđeni zbrinuti su na bosanskoj strani.
Bosanski Brod je siguran, iako su neki građani u strahu napustili svoje domove i udaljili se 20-ak kilometara od grada,  rekao nam je Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda. Iz rafinerije ga uvjeravaju da neće doći do novih eksplozija.
Šef hitnog prijama dr. Anto Lukenda u općoj bolnici u Slavonskom Brodu netom nakon eksplozije rekao nam je kako tada još nije imao službenih informacija o ozlijeđenima, ali da je hitni prijem slavonskobrodske bolnice spreman za prihvat eventualno ozlijeđenih i stradalih osoba u rafineriji. Bosanski Brod nema svoju bolnicu, najbliža je u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu, a druga opcija zbrinjavanja eventualno stradalih bila bi bolnica u Doboju koja je udaljenija.

AUTOR HRT