Državne potpore: Komisija odobrila javnu potporu za hrvatski terminal za UPP na otoku Krku

Državne potpore: Komisija odobrila javnu potporu za hrvatski terminal za UPP na otoku Krku

Europska komisija utvrdila je da su hrvatski planovi potpore izgradnji i radu terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP) na otoku Krku u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Projekt će pridonijeti sigurnosti i diversifikaciji opskrbe energijom, a pritom neće neopravdano narušiti tržišno natjecanje.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je: „Novi terminal za UPP u Hrvatskoj pridonijet će sigurnosti opskrbe energijom i tržišnom natjecanju na korist građana regije.Odobrili smo mjere potpore koje Hrvatska planira dodijeliti jer su ograničene na ono što je potrebno za realizaciju projekta i u skladu su s našim pravilima o državnim potporama.”

Danas odobrenim mjerama poduprijet će se izgradnja i rad plutajućeg terminala za UPP, koji se sastoji od plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) i priključaka na nacionalnu mrežu za transport plina. Od 2021. iz terminala za UPP u hrvatski transportni sustav otpremat će se 2,6 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje.

Ukupni troškovi ulaganja u izgradnju terminala iznose 233,6 milijuna eura i financirat će se:

  • izravnim sudjelovanjem vlasnika društva odgovornog za projekt terminala za UPP u kapitalnim troškovima u iznosu od 32,2 milijuna eura
  • doprinosom u iznosu od 101,4 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje Europe, kojim centralizirano upravlja Europska komisija putem Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA)
  • izravnim financijskim doprinosom iz hrvatskog državnog proračuna u iznosu od 100 milijuna eura.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.