Grlić Radman za N1: Hrvatska bi mogla dobiti odgovarajući resor u EK

Ministar i Predsjednica

Gost Dnevnika N1 TV bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.Komentirao je posjet nedavno izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen te istaknuo koji su njegovi prioriteti do kraja mandata.

"Posjet Ursule von der Leyen bio je sjajan. Ona je kultiviranim emocijama pokazala oduševljenje. U konstruktivnom dobrom razgovoru hvalila je Hrvatsku kao uzor. Nije rekla konkretno kojim zemljama, ali je dala na razmišljanje", istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Kada je riječ o načinu njezina izbora na mjesto predsjednice EK istaknuo je kako se premijer Andrej Plenković zalagao za ono što je u EPP-u dogovoreno, a to je podržati spitzenkandidata Manfreda Webera. Kaže da je nakon prijedloga da socijalist Frans Timmermans bude na čelu EK i Angela Merkel shvatila da se europski problemi rješavaju na europskom tlu pa su kasnije svi podržali Ursulu von der Layen na čelu Europske komisije.
 
"Svatko može dobiti dio kolača u Europskoj uniji. Činjenica da gospodin Plenković 20. studenoga organizira kongres EPP-a na koji će doći i predsjednica EK znači dosta jer se želi istaknuti uloga HDZ-a u proeuropskom putu." 
O hrvatskom kandidatu ili kandidatkinji za europskog povjerenika kaže da imaju dosta vremena do 26. kolovoza istaknuti kandidata. "Sudeći po današnjem razgovoru Ursule von der Leyen i Andreja Plenkovića mislim da postoji dobro razmišljanje i osjeća se da bismo mogli dobiti odgovarajući resor koji bi odgovarao našim interesima."
 
Smatra da će Hrvatska biti spremna za predsjedanje Europskom unijom, ali i dodaje da nam predstoji još puno posla."U triju smo s Rumunjskom i Finskom, od 1. siječnja preuzimamo, a od nas preuzima Njemačka."Postoji solidarnost zemalja i EK. Mi smo 720 službenika osposobili, to je jedna praksa s kojom se prvi put suočavamo i to je jedan protokol načelnog ponašanja", istaknuo je i dodao da su prioriteti Hrvatske sukladni agendi za Europu Ursule von der Leyen.
 
Odnosi sa susjedima
 
Kada je riječ o ulasku Hrvatske u Schengen kaže kako ne možemo ništa prejudicirati, ali i da je činjenica kako je MUP odradio odličan posao oko ulaska u Schengen. Dodao je i da ne može govoriti u ime ostalih zemalja članica kako će se izjasniti po ovom pitanju. 
Planira ponovno uspostaviti dijalog sa Slovenijom. "Sigurno neće ostati status quo i u kakvom god modelu bude riješeno morat će se riješiti. Bio bih realni optimist u pogledu hoće li se problem riješiti do kraja mandata", rekao je.
 
Za odnose s BiH kaže kako se i najkompleksniji problemi mogu riješiti ako ima volje. 
"Želimo da BiH ima europsku perspektivu. Mora se riješiti problem izbornog zakona. Hrvatska je za sva tri naroda, a nijednom na štetu", zaključio je.
 
 
Izvor: N1/ Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.