Hvarsko kazalište i Arsenal ovogodišnji su dobitnici nagrade Europska baština / Europa Nostra 2020

europa nostra 2020
Europa Nostra 2020 Europa Nostra 2020

Uoči proslave Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja Europska komisija i Europa Nostra proglasili su ovogodišnje dobitnike prestižne europske nagrade za kulturnu baštinu / Europa Nostra Award. Obnovljeno hvarsko kazalište i Arsenal osvojili su nagradu na području zaštite.
Europa Nostra objavila je ukupno 21 pobjednika iz 15 zemalja koji su prepoznati zbog svojih postignuća u području zaštite, istraživanja, predanog rada i obrazovanja, osposobljavanja i podizanja svijesti.

Neovisni žiri sastavljen od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe pregledao je i ocijenio nominacije koje su dostavile organizacije i pojedinci iz 30 europskih zemalja.
Hvarsko kazalište prvo je komunalno i treće renesansno kazalište u Europi koje je sagrađeno na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće na glavnom gradskom trgu nasuprot loži, a iznad Arsenala. Kazalište se obnavljalo tijekom mnogih razdoblja, a najveće povijesne promjene donijela je restauracija s prijelaza 19. u 20. stoljeće. kad je dobila današnji izgled. Od 1990. Ministarstvo kulture, zajedno s Gradom Hvarom, sustavno ulaže i financira zahtjevan projekt obnove Arsenala povijesnim kazalištem, a od 2012. godine, kada je kazalište proslavilo 400. obljetnicu, poduzima se cjelovita obnova interijera.
Obnovu je upravljalo Konzervatorski odjel u Splitu tijekom tri desetljeća, a u tom su dugom razdoblju projekt vodili brojni znanstvenici i stručnjaci, a radove su izvodile hrvatske restauratorske tvrtke i Hrvatski restauratorski zavod.



Obnovljeno hvarsko kazalište otvoreno je 2. svibnja 2019. godine glazbenim i scenskim programom "Ova je ljepota uzorni grijeh ostariti", koja je ponovno postala središte kulturnog i društvenog susreta. Hvarsko kazalište svjedoči o tradiciji i kontinuitetu kao temelj kulturne baštine nacije. Povodom završetka obnove pripremljen je tekst o povijesti kazališta i njegovoj obnovi koji je dostupan na linku: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=23082

Godišnja nagrada Ministarstva kulture „Nagrada Vicko Andrić“ za 2018. godinu dodijeljena je kao grupna nagrada suradnicima za završetak obnove Arsenala i kazališta u Hvaru.

Nagrade Europske baštine dodjeljuju se za prepoznavanje i promicanje najboljih praksi u zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine, potiču prekograničnu razmjenu znanja i iskustava diljem Europe, podižu svijest javnosti o europskoj kulturnoj baštini i potiču daljnje pozitivne inicijative

 

MINISTARSTVO KULTURE

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.