Inovativna, zelena i društveno odgovorna javna nabava: prilika za europsko gospodarstvo

Inovativna, zelena i društveno odgovorna javna nabava: prilika za europsko gospodarstvo

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman prisustvovala je stručnom skupu “Promicanje održive javne nabave u lokalnim vlastima – razmjena francuskih i hrvatskih iskustava” u Kući Europe. Stručni skup o održivoj javnoj nabavi organizirali su Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj, Udruga gradova i Zelena mreža aktivističkih grupa, uz podršku Europske komisije.

Na stručnom skupu, uz državnu tajnicu, prisustvovao je i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj NJ. E. g. Philippe Meunier.

Kroz izlaganja francuskih i hrvatskih stručnjaka te kroz razmjenu dobrih praksi lokalnih zajednica predstavljene su prednosti koje donosi održiva javna nabava pritom govoreći o zelenoj, inovativnoj i društveno odgovornoj javnoj nabavi.

Državna tajnica kazala je kako „javna nabava ima izniman i velik potencijal za pokretanje gospodarske aktivnosti te ju treba promatrati kao pokretač, odnosno polugu za pokretanje inovacija za očuvanje okoliša i za društveno odgovorno trošenje javnih sredstava“.

Također, istaknula je kako prije svega treba imati dobar pravni okvir i kako je pravni okvir u Hrvatskoj za javnu nabavu u potpunosti usklađen s mjerodavnim direktivama na razini Europske unije.  „Zakon o javnoj nabavi donosi novi i pravni okvir za provođenje zelene inovativne i društveno odgovorne javne nabave u Republici Hrvatskoj. Vlada RH još je  2015. godine donijela Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu upravo kako bi se potakla nabava proizvoda i usluga koji imaju što manje štetan utjecaj na okoliš te smo se time pridružili skupini 22 zemlje na razini Europske unije koje su također to učinile“ rekla je Mikuš Žigman.

Tom prilikom predstavila je i Akcijski plan Vlade RH za promoviranje i  jačanje kratkih lanaca u opskrbi hranom za ustanove iz javnog sektora čime se želi potaknuti nabava hrane veće kvalitete, veće svježine i veće nutritivne vrijednosti, a opet s malim utjecajem na okoliš u smislu proizvodnje, prijevoza i ambalaže. 

„Na svima nama je da u okviru sredstava kojima raspolažemo u okviru naših financijskih mogućnosti upravo preuzmemo inicijativu  da se odvažimo na taj novi korak i krenemo prema jednom takvom iskustvu u provedbi postupaka javne nabave“ zaključila je državna tajnica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.