Prvi elektromotorni vlak HŽ-a za regionalni prijevoz na relaciji Zagreb - Sisak

Prvi elektromotorni vlak HŽ-a za regionalni prijevoz na relaciji Zagreb - Sisak

Prvi elektromotorni vlak za regionalni prijevoz, proizveden u Končaru u sklopu projekta "Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) novim elektromotornim vlakovima" vrijednog 171 milijun eura pušten je danas u promet, na relaciji Zagreb - Sisak. Ministar Erlić rekao je tom prilikom da se radi o kvalitetnom proizvodu hrvatske proizvodnje. "Nama je bitno da sljedeće desetljeće obilježi ulaganje u željeznicu, kao što je prethodno razdoblje obilježilo ulaganje u cestovni promet", kazao je, dodavši kako Vlada želi da se skraćuje vrijeme putovanja željeznicom i da se poveća broj korisnika vlakova.  

Na današnjoj promocijskoj vožnji istaknuto je da HŽPP tim projektom modernizira svoj vozni park 21 novim elektromotornim vlakom. Taj projekt sufinancira se iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" i to u visini od 85 posto. 
Do sada je isporučeno svih 11 vlakova za gradsko-prigradski prijevoz. Končar je isporučiti još devet regionalnih vlakova koji će voziti na elektrificiranim prugama u Hrvatskoj, na relacijama od Zagreba prema Vinkovcima, Sisku, Novskoj, Koprivnici, Zaboku, Karlovcu, Ogulinu i Rijeci te na relaciji Vinkovci – Vukovar. Svi vlakovi, trebali bi biti isporučeni do travnja 2024. godine. 

Slijedi desetljeće ulaganja u željeznice  

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić rekao je tom prilikom da se radi o kvalitetnom proizvodu hrvatske proizvodnje. Ukazao je na sigurnost i ugodnu vožnju predstavljenog vlaka.  Ocijenio je da se radi o velikom, strateškom državnom projektu nabavke 21 elektromotrnog vlaka. 
"Nama je bitno da sredstva iz EU fondova snažno usmjerimo na željeznicu i da sljedeće desetljeće obilježi ulaganje u željeznicu, kao što je prethodno razdoblje obilježilo ulaganje u cestovni promet", rekao je Erlić, dodavši kako Vlada želi da se skraćuje vrijeme putovanja željeznicom i da se poveća broj korisnika vlakova.  

Do 2025. očekuje se 70 novih vlakova

Državni tajnik za željeznicu Alen Gospočić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kazao je da su u tijeku veliki infrastrukturni projekti vezani uz HŽ Infrastrukturu, ali i da je u tijeku velika obnova kompletne flote željezničkih putničkih vlakova.
Smatra da će novi vlakovi, poput ovog predstavljenog danas, obilježiti buduće razdoblje hrvatskih željeznica. Do 2025. godine Gospočić očekuje 70 takvih novih vlakova, a do 2032. da se obnovi 90 posto hrvatske željezničke flote, odnosno da će HŽ imati oko 130 novih vlakova. Najavio je da bi za desetak godina trebali imati sigurne, moderne i ekonomične željeznice, kakve su danas standard u razvijenoj Europi.
Gospočić je najavio i da se od sljedeće godine ide u snažnu obnovu lokalnih i regionalnih pruga te da će se već ove godine raspisati natječaj za modernizaciju pruge Dugo Selo - Novska. 

Povijesni dan za Sisačko-moslavačku županiju    

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak ocijenio je da je danas povijesni dan za njegovu županiju, dok je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao da HŽ Putnički prijevoz ispunjava svoje ciljeve što se tiče obnove voznoga parka, a sve u cilju lokalnog i regionalnog povezivanja i mobilnosti stanovništva. 
Istaknuo je i da HŽ Putnički prijevoz diže kvalitetu svojih usluga, a da linija od Zagreba do Siska bilježi sve više korisnika.  

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.