Hrvatski startupovi sudjelovali u dvotjednom programu u Beču

Hrvatski startupovi sudjelovali u dvotjednom programu u Beču

Bečka gospodarska agencija i EIT Manufacturing, inovacijska zajednica Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), u rujnu ove godine pokrenuli su novi program za startupove i scaleup tvrtke u području proizvodne industrije pod nazivom „Discover Vienna: Manufacturing Edition”. U okviru ovog programa mlada poduzeća iz zemalja srednje i istočne Europe mogla su se prijaviti za sudjelovanje u dvotjednom intenzivnom programu koji se održao od 3. do 16. studenog ove godine u austrijskoj prijestolnici.

Osam inovativnih poduzeća iz šest europskih zemalja tako je dobilo priliku da se bolje upozna s bečkim industrijskim i startup ekosustavom. Među njima su bila i dva startupa iz Hrvatske – tvrtka Protostar Labs specijalizirana za razvoj tehnologija i rješenja na bazi umjetne inteligencije te tvrtka Dynamic Division koja proizvodi posebne robote za čišćenje poda. Osim toga sudjelovali su i startupovi iz Bugarske, Češke, Mađarske, Srbije i Slovačke.

Intenzivan program obuhvaćao je različite obuke i sastanke s industrijskim partnerima i potencijalnim ulagačima te drugim startupovima, prezentacije o mogućnostima financiranja i novim tehnologijama kao i posjete industrijskim poduzećima i istraživačkim institucijama. Stručnjaci iz EIT Manufacturinga i Bečke gospodarske agencije nudili su i individualan mentorski program. Tijekom boravka u Beču sudionicima su na raspolaganju također bili besplatni poslovni prostori u uredima EIT Manufacturinga. Organizatori su pokrili troškove putovanja i smještaja, a uz ovaj program nude usluge savjetovanja, coachinga i mentorstva u trajanju od dva mjeseca. Organizatorica i koordinatorica prvog izdanja „Discover Vienna: Manufacturing Edition” Jasmina Popovska istaknula je da se ovim programom želi olakšati pristup austrijskom tržištu startupovima u području industrije 4.0 iz zemalja srednje i istočne Europe, a istovremeno donijeti nove tehnologije u proizvodni sektor u Austriji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.