FinTech usluge PIS i AIS automatiziraju platne procese

FinTech usluge PIS i AIS automatiziraju platne procese

Uspostavom novih usluga tvrtke dobivaju mogućnost izravnog plaćanja zaprimljenih eRačuna iz ERP sustava, čime ostvaruju značajne uštede na radnom vremenu, ažurnosti procesa i podataka te smanjenju operativnih rizika.

Prema podacima Europske komisije, u predpandemijskoj 2019. godini europske FinTech kompanije bile snažnije od svakog drugog tehnološkog sektora u Europi za više od 100 %. U Hrvatskoj također sve više IT kompanija radi na razvoju novih tehnologija u industriji financijskih usluga. Među njima je i vodeći informacijski posrednik za razmjenu eRačuna i drugih digitalnih dokumenata, servis mojeRačun, koji je za siječanj 2022. najavio izlazak dviju novih FinTech usluga čiji je cilj potpuna automatizacija procesa.

„Analiza koju smo napravili pokazuje kako je kod tvrtki koje su automatizirali poslovne procese i smanjile, odnosno optimizirale svakodnevne operativne aktivnosti primijećen trend smanjenja troškova. Usluge PIS, iniciranje plaćanja direktno iz računovodstvenog softvera, i AIS, usluga informiranja o transakcijama i stanju na računu direktno iz računovodstvenog softvera, dat će im dodatnu mogućnost ostvarivanja pozitivnih rezultata“, pojašnjava Josip Kovačec, savjetnik Uprave servisa mojeRačun (naslovna fotografija).

Iniciranje plaćanja

Riječ je o uslugama koje su koncipirane kao proširenje na postojeće usluge izdavanja i zaprimanja eRačuna.

 

 

„Korisnik koji je zaprimio i preuzeo eRačun putem našeg servisa automatski ga jednim klikom u poslovnoj aplikaciji šalje na plaćanje kroz PIS, bez potrebe za ulaskom u poslovno internetsko bankarstvo i ručnog preuzimanja platnih naloga iz poslovne aplikacije i ručnog učitavanja naloga u internetsko bankarstvo. Iniciranja plaćanja iz ERP-a, osim za eRačune, bit će omogućeno i za druge poslovne događaje i valjane knjigovodstvene isprave kojima je osnova plaćanje, a koje se evidentiraju i knjiže u poslovnom softveru naših korisnika“, pojašnjava Kovačec.

Trenutno stanje računa

S druge strane, također kroz povezivanje sustava, odnosno računovodstvenog softvera i internetskog bankarstva, kroz uslugu AIS korisnici će moći u stvarnom vremenu pratiti promjene po poslovnom računu.

„Korisnicima ćemo pružiti dohvat informacija o stanju računa direktno iz računovodstvenog softvera i to ne samo putem izvoda za prethodni radni dan, već u svakom trenutku unutar poslovnog dana. Pa će tako, umjesto da obrađuju dnevni izvod od jučer, korisnici moći moći više puta dnevno, a ako žele i gotovo  u stvarnom vremenu, automatizirano dobivati informacije o primljenim uplatama te iste procesirati u svom sustavu i tako pružiti (bolje) usluge svojim klijentima. Primjerice, moći će odmah zatvarati otvorena potraživanja, bolje raspolagati svojom likvidnošću ili isporučiti naručenu robu“, ističe Kovačec.

Transformacijski projekti

Podsjetimo, servis mojeRačun incijator je i upravitelj mojeRačun mreže, infrastrukture koja obuhvaća više od 360 ERP i računovodstvenih softvera. Razvojem i integracijom novih usluga u suradnji s partnerima iz mreže, nastavlja se digitalna transformacija poduzeća u Hrvatskoj, započeta još 2014. godine, tako što iz jednog transformacijskog projekta već stvaraju preduvjete za sljedeći. Ključna funkcionalnost koje najavljene usluge daju je, kako se može zaključiti, uspostava maksimalno moguće automatizacije poslovanja korisnika.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.