Končarovih sto godina tradicije, tisuće dokaza predanosti i jedna vizija izvrsnosti

Končarovih sto godina tradicije, tisuće dokaza predanosti i jedna vizija izvrsnosti
Končar

Prije točno 100 godina, u jednoj maloj zagrebačkoj radionici KONČAR je započeo svoju povijest, a danas poznat kao Grupa KONČAR, regionalni je lider u elektroenergetici te tračničkim vozilima i infrastrukturi. Osim što je postao jednim od najvećih hrvatskih izvoznika i nositeljem inovacija, standarda kvalitete i tehnološkog napretka, KONČAR je i simbol dugotrajnosti i tradicije. Uz neizmjeran doprinos domaćoj industriji, Grupa KONČAR je reference ostvarila na gotovo 130 tržišta, pri čemu je u svojem stoljetnom portfelju isporučila stotine tisuća rješenja, proizvoda i usluga, prije svega u području energetike.

Neupitan predvodnik razvoja hrvatske industrije

Uzlazna putanja Grupe KONČAR svoje je pravo zlatno doba započela u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, a do danas je proizvela i isporučila više od 400 tisuća transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga na sve kontinente, djelomično ili u potpunosti izgradila i revitalizirala 375 hidroelektrana, proizvela i revitalizirala 700 generatora te proizvela i isporučila 180 niskopodnih tramvaja i vlakova.

Tradicija znanja i vrhunskih kadrova

Naravno, za kontinuiran tehnološki razvoj preduvjet je ulaganje u obrazovanje, a KONČAR je od samih početaka usko povezan akademskom i stručnom zajednicom. Do danas iz KONČARA je poteklo šest dekana fakulteta, šest dekana veleučilišta, dva profesora emeritusa, više od 30 sveučilišnih profesora, više od 50 veleučilišnih profesora i predavača, dva direktora Instituta Ruđer Bošković, 91 doktoranda, više od 200 magistara znanosti i više od 120 originalnih rješenja kroz odobrene patente. Naposljetku, potvrdu izvrsnosti čine i 42 republičke nagrade za znanost te dvije nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za znanstveni doprinos, čemu posebnu težinu pridaje činjenica kako su sva nagrađivana postignuća vezana za realne izazove KONČAREVE proizvodnje.

Regionalni i svjetski simbol povjerenja

Unatoč teškoj godini za čitav svijet, KONČAR je u 2020. nanizao još vrijednih uspjeha, među kojima se posebno ističu brojni iskoraci u razvoju i proizvodnji transformatora. Jedan od njih je u proizvodnom asortimanu mjernih transformatora, odnosno isporuka devet transformatora za vlastito napajanje trafostanica. To su ujedno najveći transformatori koje je KONČAR u tom segmentu proizveo dosad te među najvećima na svijetu tog tipa, s obzirom na naponski nivo i snagu. Nije na odmet spomenuti i kako je kupac tih transformatora jedna od strateški najvažnijih elektroprivreda u SAD-u.

Tijekom 2020. godine potpisan je i novi dvogodišnji ugovor za isporuku transformatora za njemačku energetsku tvrtku. Iako je suradnja s ovom tvrtkom i prije bila značajna, za potpisivanje novog ugovora trebalo je unaprijediti tehnički dizajn u skladu s EU regulativom Ecodesign o smanjenju gubitaka. Ugovoru je prethodio zahtjevan postupak pretkvalifikacije, a u zadovoljavanju zahtjeva EU regulative korištena su vrhunska tehničko-tehnološka rješenja.

KONČAR je prošle godine izgradio trenutno najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, na otoku Visu, snage 3,5 megavata, koja u prosjeku zadovoljava polovicu potreba za električnom energijom otoka Visa. Na istoj lokaciji ove godine ugraditi će se u KONČARU razvijen sustav baterijskog spremnika električne energije, čime će otok Vis biti korak bliže samodostatnosti. U području tračničkih vozila, KONČAR nastavlja s proizvodnjom elektromotornih vlakova za HŽ Putnički prijevoz, čime će hrvatski željeznički promet zasigurno doživjeti bitan iskorak, a ugovorima za izvoz 12 tramvaja u Latviju otvorena su vrata Europske unije i za ovaj domaći visokotehnološki proizvod KONČARA.

Strategija daljnjeg razvoja KONČARA

Grupa KONČAR veliki potencijal vidi u obnovljivim izvorima energije te dodatnom smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, ali i iskoraku u digitalizaciji, pa u godinama koje slijede planira pojačati aktivnosti i poslovne procese upravo u područjima zelenog i digitalnog. Na taj način KONČAR će osigurati svojim kupcima i partnerima da budu u tijeku s europskim trendovima, odnosno globalnom inicijativom i smjerom u području elektroenergetike. Danas tako KONČAR razvija one segmente u kojima može osigurati najvišu dodanu vrijednost, s fokusom na energiju vjetra, sunca i vode. Osim na razvoj i usavršavanje zelenih proizvoda, u KONČARU je poseban naglasak stavljen i na napredne tehnologije te digitalnu transformaciju i podizanje tehnološke osnovice vlastitih rješenja, proizvoda, usluga te proizvodnih pogona.

KONČAR PROMO

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.