Od 4. do 6. listopada u varaždinskoj Areni uz rijeku Dravu održava se 27. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam

Od 4. do 6. listopada u varaždinskoj Areni uz rijeku Dravu održava se 27. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam

Više od 80 izlagača sudjeluje na 27. Međunarodnom sajmu Priroda, lov, ribolov, turizam koji je danas otvoren u varaždinskoj sportskoj dvorani „Arena“, a sajam će se održavati do nedjelje, 6. listopada.  Nakon Vukovarsko-srijemske županije, ove godine je partner sajma Koprivničko-križevačka županija, a 27. Međunarodni sajam Priroda, lov, ribolov, turizam, koji organizira tvrtka DMK Vall 042 d.o.o., uz podršku Grada Varaždina i Varaždinske županija, najstarija takva manifestacija u Hrvatskoj ove je godine okupila izlagače iz Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki je zajedno s direktorom Varkoma Brunom Isterom posjetio je otvorenje sajma te poručio:

„Čestitke organizatorima na uspješnoj organizaciji 27. Međunarodnog sajma prirode, lova, ribolova i turizma. Ovaj sajam je prerastao lokalne okvire i postao međunarodni događaj od velikog značaja, na ponos Varaždina i Varaždinske županije. Grad Varaždin nastavit će biti partner i veliki prijatelj ovog sajma i u budućnosti.“ – rekao je Lovro Lukavečki.

Sajam ima dugu tradiciju te je poznat kao događaj na kojem posjetitelji mogu pronaći opremu i proizvode za lov, ribolov i boravak u prirodi. Predstavljaju se i brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva te obrtnici, a partner Sajma je Koprivničko-križevačka županija, koja predstavlja svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva i turističku ponudu.

Otvorenju sajma nazočili su brojni ugledni gosti: župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, predsjednik Hrvatskog športsko – ribolovnog saveza Vladimir Sever, tajnik Sportsko – ribolovnog saveza Varaždinske županije Marijan Kolednjak i mnogi drugi. 

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak rekao je kako je cilj ove manifestacija dati na važnosti okolišu, prirodi.

A upravo su ti lovci, ti ribolovci, pčelari, ti koji najviše brinu o toj prirodi. Oni najbolje poznaje područje i upravo zbog toga Varaždinska županija potiče njihov rad. Bioraznolikost, očuvanje ekosustava nam je prioritet, isto tako i njima. U sljedećih desetak dana opet ću sa njima održati sastanak da vidimo koje su to njihove ideje i prijedlozi koje planiraju ostvariti u idućoj godini, i naravno da će Županija to i financijski popratiti. Veseli me da je ove godine županija partner Koprivničko-križevačka županija. To su naši dobri susjedi, Podravci, Prigorci, s njima oduvijek dobro surađujemo. Nadam se da će svima ovaj sajam ostati u lijepom sjećanju i naravno, da će opet kad tad svratiti na naše područje – rekao je župan Stričak.

Renata Ojurović, ravnateljica Uprave Šumarstva, lovstva i drvne industrije u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, obratila se okupljenim u ime potpredsjednika Vlade RH i ministra Josipa Dabre.

Naše najveće vrednote su očuvanje prirode, lovstvo, ribolov i turizam, vrednote koje imaju veliku ulogu za gospodarski razvoj i međunarodnu prepoznatljivost naše zemlje, zato svima hvala na 27 godina njihovog promoviranja - izjavila je Ojurović.

Prisutnima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Goran Kaniški, inače predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, ujedno i saborski zastupnik.

-I županijski lovački savez kao i nacionalni ovdje prezentira svoj rad i možete vidjeti čime se lovci bave, da to nije samo lov, da je to i uzgoj i zaštita i sve one aktivnosti koje provodimo. Župan zna da smo mi prvi, uz komunalne redare, koji smo najviše u prirodi i prvi uočavamo neke stvari. Javno se zahvaljujem na moralnoj, ali i financijskoj potpori koja je unatrag dvije godine sve veća- rekao je Kaniški.

Otvarajući sajam župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren istaknuo je da je počašćeni time što je njegova županija partner sajma.

Ovaj koncept sajma je unazad nekoliko godina po mom sudu napravio jedan veliki iskorak i sada smo po drugi puta županija partner. Osim što smo susjedi, županije imaju izuzetno dobru suradnju po mnogim pitanjima i projektima, a lovstvo je jedna od najvažnijih društvenih disciplina, ja volim reći da je uz politiku i nogomet, lovstvo bitna društvena disciplina i ma vrlo značajnu ulogu. Drago mi je da smo odabrani da budemo partner Sajma, mislim da smo to opravdali na način da smo se predstavili ovdje i u smislu prostora, izlagača, programa koji smo pripremili ovdje i da ćemo tu ulogu partnera i opravdati – poručio je Koren. 

Direktorica Sajma Maja Šimenc zahvalila se izlagačima  i partnerima koji sudjeluju u realizaciji sajma te istaknula: „Posebno nas veseli što je unazad dvije godine zabilježen porast izlagača, dolazak novih, a i povratak nekih starih. Na velikom dijelu sajamskog prostora izložen je lovački asortiman, tako da se zaljubljenici u ovu aktivnost doista mogu dobro opremiti za lovnu sezonu“ – rekla je direktorica Šimenc.

Uz nekoliko izložbi, atrakcija sajma bit će svakako natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića koje će se održati u subotu na vanjskom prostoru, a natjecat će se čak 22 ekipe iz Hrvatske i Slovenije. Radno vrijeme Sajma za posjetitelje je u petak i subotu od 9 do 18 sati, a u nedjelju do 17 sati. Cijena ulaznice iznosi 5,00 € za odrasle, 3,00 € za učenike i umirovljenike, dok je ulaz za djecu do 7 godina besplatan. Uz Hrvatski lovački savez zajedno s lovačkim savezima Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije te Grada Zagreba, na Sajmu sudjeluje i Ministarstvo poljoprivrede i prehrane Bugarske. U subotu i nedjelju održat će se i tradicionalni Sajamski kup u gađanju letećih meta, posjetitelje će dočekati i diorama Lovačkog muzeja HLS-a uređena na temu močvarnog staništa, a održat će se i revija lovačkih pasa. 

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, Goran Kaniški zajedno sa tajnikom Hrvatskog lovačkog saveza Hrvojem Kukasom dodijelio je priznanja najuspješnijim ekipama i pojedincima koji su sudjelovali u županijskoj ligi u gađanju glinenih golubova te su im uručili pehare i medalje. Nakon svečanosti otvorenja sajma te podjela priznanja i prigodnih govora, gosti su sa velikim interesom razgledali ponudu sajma te se nakon obilaska uputili na tradicionalni lovački kotlić. Radno vrijeme Sajma koji organizira tvrtka DMK Vall 042, uz podršku Grada Varaždina i Varaždinske županije, bit će u petak i subotu od 9 do 18 sati, a u nedjelju do 17 sati. Cijena ulaznice iznosi 5,00 eura za odrasle i 3,00 eura za učenike i umirovljenike, dok je ulaz za djecu do 7 godina besplatan.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.