Hrvatska se na turističkom sajmu u Beču promovira kao eno-gastro destinacija

Hrvatska se na turističkom sajmu u Beču promovira kao eno-gastro destinacija

Hrvatska vina i sirevi predstavit će se turističkim djelatnicima, poslovnoj publici i posjetiteljima sajma Ferien Messe Wien u organizaciji Sektora za turizam HGK, uz stručno vodstvo sommeliera.

Najveći austrijski turistički sajam Ferien Messe Wien održava se od 16. do 19. ožujka 2023. godine u Beču, a ovogodišnja zemlja partner je Hrvatska. U sklopu sajma Sektor za turizam HGK organizira prezentaciju i degustaciju hrvatskih vina i sireva pod stručnim vodstvom sommeliera te prezentaciju različitih vinskih regija i sorti pod brendom HGK Vina Croatia-Vina Mosaica, s ciljem promocije Hrvatska kao destinacija eno-gastro turizma.

"Turizam i poljoprivreda iznimno su važni sektori za Hrvatsku te ih je potrebno što snažnije povezati. Manifestacije poput ovog sajma prilika su da turizam bude promotivni alat za kvalitetne hrvatske proizvode. Eno-gastro turizam temeljen na izvornom, domaći proizvod je održivi turizam visoke dodane vrijednosti i sve je važniji pri odabiru putovanja jer nudi autentičnost i diferenciranost destinacije za sve zahtjevnije turiste novijeg doba," rekao je predsjednik HGK Luka   Burilović .

Austrija je među naša tri najvažnija emitivna tržišta s više od 1,5 milijuna dolazaka i približno 8,2 milijuna noćenja austrijskih turista u 2022. godini.

"I ove godine očekujemo nastavak pozitivnih trendova rasta broja austrijskih turista, a to potvrđuju i najave na sajmu. U cilju daljnjeg jačanja gospodarske suradnje dviju zemalja nedavno je otvoreno predstavništvo HGK u Beču. ”, dodao je Burilović.

Prezentacija i degustacija hrvatskih kvalitetnih vina namijenjena je inozemnim partnerima koji održavaju sastanke na hrvatskom štandu, turističkim agencijama, medijima, zrakoplovnim kompanijama, predstavnicima turističkih zajednica različitih emitivnih zemalja, a najvećim dijelom posjetiteljima sajma, od kojih preko U Beču se očekuje 150 tisuća. Prezentacijske programe na hrvatskom štandu vodit će sommelier Mario Meštrović, nositelj zlatnog certifikata međunarodne ASI diplome koju trenutno ima 114 certificiranih sommeliera u svijetu te vinski sudac na najprestižnijem Decanter World Wines Awards.

Sektor turizma HGK već niz godina organizira Cheese&Wine Meetupe domaćih i inozemnih partnera na najvećim turističkim sajmovima - degustacije vina na štandu Hrvatske turističke zajednice uz stručno vodstvo sommeliera te predstavljanje različitih vinskih regija i sorti pod nazivom brend HGK Vina Croatia-Vina Mosaica. Upravo su održani sajmovi Free München, ITB Berlin, a nakon Beča slijede kongresni B2B sajam IMEX Frankfurt te sajmovi WTM u Londonu i IBTM u Barceloni.

Sommelier tečaj za ugostitelje

Sommelier Mario Meštrović, uz kolege iz Hrvatskog sommelier kluba, bit će i predavač na edukaciji Sektora za turizam HGK za Zajednicu ugostitelja HGK.

Radionica će se održati u Zagrebu od 12. do 14. travnja 2023. pod nazivom Uvod u sommeliera. Edukacija će obuhvatiti teme kao što su praktična demonstracija posluživanja različitih vina, analiza vina po izgledu, mirisu i okusu, osnove i tehnike slaganja hrane i vina, kako bi se ugostiteljima i hotelijerima pomoglo u trenutno najvećem problemu hrvatskog turizma – nedostatak kvalificirane radne snage.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.