Župan Posavec sa suradnicima u sjedištu Vlade Koruške u Klagenfurtu s predsjednikom dr. Peterom Kaiserom dogovorio suradnju u zelenoj tranziciji

Župan Posavec sa suradnicima u sjedištu Vlade Koruške u Klagenfurtu s predsjednikom dr. Peterom Kaiserom dogovorio suradnju u zelenoj tranziciji

U sjedištu pokrajinske Vlade savezne austrijske države Koruške u Klagenfurtu, na poziv predsjednika dr. Petera Kaisera, održan je prijem i radni sastanak izaslanstva Međimurske županije predvođenih županom Matijom Posavcem, kojem je uz izaslanstva dviju regija nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić.

Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja i iskustava te jačanje suradnje između dviju regija, osobito u okviru Saveza Alpe Jadran čije su obje regije članice, a temeljem brojnih aktivnosti na jačanju Saveza koje je pokrenula upravo Međimurska županija. Predsjednik Vlade Koruške istaknuo je da je riječ o vrlo razvijenoj regiji Austrije sa 560 000 stanovnika čija se dodana vrijednost najviše očituje u industriji i turizmu. Upravo je u programu Vlade za budućnost stvorena „koalicija održivosti“ kojoj je cilj zelenim politikama povećati postotak korištenja obnovljivih izvora energije koje je već danas sa 60% dvostruko više od prosjeka Austrije koja je na 34%, te jačati proizvodnju poluvodiča, fotonaponskih ćelija, solarnih panela i dizalica topline. Do kraja iduće godine planiraju obnovom željezničke pruge Klagenfurt-Graz smanjiti vrijeme putovanja na 43 minute, što u budućnosti otvara potencijal jačanja gospodarstva i kvalitetniji život za više od milijun stanovnika. Župan Posavec istaknuo je da se upravo tim smjerom planira i razvoj Međimurja, a u mnogim segmentima već prednjačimo u Hrvatskoj. Kao regija koja je u neposrednoj blizini Austrije, namjera nam je promovirati se na njihovom tržištu, privući gospodarske investicije, plasirati naše proizvode i promovirati prirodne i kulturne vrijednosti Međimurja.      

Sinergijom poduzetništva, gospodarstva i EU projektima, definirani su planovi za obje regije koje imaju svoje komparativne prednosti, a dok vrlo značajnu ulogu pridonosi Savez Alpe-Jadran čime će se ojačati položaj Saveza na europskoj razini. Međimurska županija 2019. godine se po prvi puta predstavila na sajmu u Klagenfurtu, s obzirom da je Međimurje na stranim turističkim tržištima sve više prepoznato kao zelena regija održivosti, te vinska regija, stoga je dogovoren studijski posjet predstavnika turističkih agencija i novinara, s ciljem promocije kontinentalnog turizma Međimurja. Također je iskazan interes za ponovnim sudjelovanjem na dva sajma u Klagenfurtu.  

O planovima Međimurske županije i njenom daljnjem razvoju, korištenju EU sredstva, turizmu, obnovljivim izvorima energije te suradnji na nizu područja, uz župana Posavca razgovarali su direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, direktor Međimurske energetske agencije MENEA, Alen Višnjić i zamjenica ravnateljice Javne ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj, dok su delegaciju Savezne Vlade Koruške, uz predsjednika Vlade, činili dr. Dieter Platzer, ravnatelj pokrajinskog ureda, Günther Leikam, zastupnik u pokrajinskom parlamentu, Martin Granitzer, voditelj Odjela za energetiku i energetsku politiku, dr. Bernhard Erler, generalni direktor Koruških sajmova, te Thomas Pseiner, glavni tajnik za europske i međunarodne poslove Saveza Alpe Adria.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.