Hrvatska i Južna Australija potpisale Memorandum o suglasnosti o suradnji

Hrvatska i Južna Australija potpisale Memorandum o suglasnosti o suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman potpisao je 5. prosinca u Adelaideu s predsjednikom vlade Južne Australije Peterom Malinauskasom Memorandum o suglasnosti o suradnji između hrvatske vlade i vlade savezne države Južne Australije.

Sporazum označava novo poglavlje suradnje te značajan korak prema jačanju bilateralnih odnosa. Memorandum o razumijevanju osnažit će postojeće suradnje te potaknuti one nove u područjima kao što su turizam, obrazovanje, obnovljiva energija, pomorstvo i ribarstvo, vinogradarstvo, informacijska tehnologija, umjetnost, kultura i sport.

Memorandum pruža osnovu za poboljšanje ulaganja i gospodarskih mogućnosti, akademske i istraživačke suradnje, kao i razmjenu znanja i stručnosti.
Ministar Grlić Radman je na sastanku s predsjednikom Vlade Malinauskasom naglasio važnost veza Hrvatske i Južne Australije, pri čemu je istaknuo doprinos brojne i uspješne hrvatske zajednice u Južnoj Australiji.

Ministar je tijekom sastanka spomenuo i razvoj gospodarske suradnje, naglašavajući značaj australskih investicija u Hrvatskoj, poglavito iz Adelaidea te razmjenu znanja i tehnologije ribarstva iz Port Lincolna. Sastao se i s guvernerkom Južne Australije Frances Adamson, čemu su prisustvovali i pripadnici hrvatske zajednice.

Naglašen je značaj hrvatske zajednice u Južnoj Australiji, kao i važnost najave pokretanja pregovora o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i australske potpore pristupanju Hrvatske OECD-u. 
Svoj posjet ministar Grlić Radman je završio susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Hrvatskom klubu Adelaide te naglasio važnost doprinosa hrvatske zajednice u izgradnji mostova prijateljstva između Hrvatske i Australije.

Posebno je pohvalio njihovu predanost očuvanju hrvatskog identiteta te izražavanje zajedničkih kulturnih vrijednosti. Istaknuo je, također, važnost kulture kao mosta koji povezuje zajednice te najavio podršku Vlade Republike Hrvatske projektima koji potiču očuvanje hrvatskog kulturnog nasljeđa diljem svijeta.

Izvor: Hina/Vlada

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.