Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite

Nabava novih zrakoplova važna za jačanje hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite

Premijer Andrej Plenković je potpisivanje ugovora s tvrtkom Canadian Commercial Corporation za nabavku vatrogasnih zrakoplova, vrijednih 105 milijuna eura, istaknuo važnim za našu zemlju i njezino jačanje sposobnosti protupožarne zaštite, kazavši kako je Hrvatska jedna od svega 10-ak zemalja u svijetu koje trenutno u okviru svoje flote imaju zrakoplove Canadair. Istaknuo je da će nabava novih zrakoplova osnažiti države Mediterana te će Europska unija, uz Kanadu i Sjedinjene Američke Države, biti najsnažnija i najsposobnija za borbu protiv požara. 

Danas su u Banskim dvorima, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault potpisali ugovor za nabavku vatrogasnih zrakoplova. 

Svečanosti je prisustvovao i povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj Jesica Blitt. 

Obrativši se nazočnima, premijer je podsjetio kako je Hrvatska vatrogasna zajednica u mandatu ove Vlade podignuta na razinu središnjeg državnog ureda, izdvojivši i novi Zakon o vatrogastvu, te velika financijska ulaganja u hrvatske sposobnosti protupožarne zaštite. 

Podsjetio je i na velike investicije u novu opremu i nova vatrogasna vozila, kao i na izgrađeni centar za trening i edukaciju vatrogasaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je dio projekta prekogranične suradnje između Hrvatske i Italije, dodavši da ga je u rujnu prošle godine posjetila i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Svaki zrakoplov vrijedan nešto više od 50 milijuna eura

Poručio je da je današnji događaj važan za Hrvatsku i za njezino jačanje sposobnosti protupožarne zaštite, naglasivši kako je naša zemlja jedna od svega 10-ak država u svijetu koje trenutno u okviru svoje flote imaju zrakoplove Canadair.

Dodao je kako je Hrvatska, zajedno s brojnim drugim državama Europske unije, prije svega Grčkom, Italijom, Španjolskom, Portugalom i Francuskom, radila na nabavi novih zrakoplova,  na čemu je zahvalio povjereniku Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janezu Lenarčiču, kazavši kako je odradio sjajan posao u okviru Europske komisije. 

Istaknuo je da je broj narudžbi europskih zemalja takav da se kompaniji De Havilland komercijalno isplati pokrenuti novu proizvodnju.

Pohvalio je i znatno veću sposobnost novih zrakoplova, koji će imati kapacitete od po šest tona vode, što će omogućiti brže gašenje požara.

Plenković je kazao i da je svaki zrakoplov vrijedan nešto više od 50 milijuna eura, naglasivši kako su u stopostotnom iznosu financirani europskim sredstvima, čime će se broj hrvatskih zrakoplova povećati sa šest na osam.

Hrvatska važan regionalni akter u borbi protiv požara 

Postojećih pet kanadera je kontinuirano u funkciji, a jedan se koristi za rezervne dijelove, pojasnio je predsjednik Vlade, rekavši da bi ovom nabavkom imali sedam funkcionalnih zrakoplova.

Kazao je kako su hrvatski kanderi relativno mladi s obzirom na starost flote u nekim drugim zemljama, što nas čini, kako je naglasio, ne samo dodatno osnaženima za protupožarnu aktivnost u Hrvatskoj, nego i važnim regionalnim akterom. 

Dodao je da je Hrvatska svoju sposobnost u borbi protiv požara pokazala mnogo puta pružajući potporu zemljama članicama Europske unije, ali i drugim državama poput Bosne i Hercegovine, Turske i Izraela, posebno istaknuvši požrtvovnost hrvatskih pilota, tehničara i vojnika. 

Naglasio je da će nabava novih kanadera osnažiti države Mediterana te će Europska unija, uz Kanadu i Sjedinjene Američke Države, biti najsnažnija i najsposobnija za borbu protiv požara.   

Istaknuo je ključnom veliku komplementarnost djelovanja Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vojske, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i svih drugih aktera u brzoj i učinkovitoj zaštiti ljudi i materijalnih dobara.  

Rekao je i da su rezultati Hrvatske puno bolji otkad su sve sastavnice domovinske sigurnosti stavljene u funkciju borbe protiv elementarnih nepogoda, dodavši da su ubrzane klimatske promjene tema koja će redovito biti na dnevnom redu kriznog upravljanja svih vlada na razini Europske unije, ali i globalno.  

U svibnju isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 

"Zajedno smo krenuli u ovaj višegodišnji proces pregovora i došli do cilja. U razdoblju pred nama očekujemo početak proizvodnje i siguran sam da ćemo time ojačati naše kapacitete i spremnost u borbi protiv požara", poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Kazao je da se u svibnju očekuje isporuka i dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, s modulima za medicinsku evakuaciju i traganje i spašavanje, koji će se koristiti za potrebe akcija spašavanja civilne zaštite i HGSS-a te hitnih medicinskih letova, a financirani su europskim sredstvima. 

Potpredsjednica tvrtke Canadian Commercial Corporation Diane Montambault istaknula je današnje potpisivanje ugovora prekretnicom u jačanju odnosa Hrvatske i Kanade. 

Veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj Jesica Blitt naglasila je da nabava novih zrakoplova važan korak u jačanju kapaciteta Europske unije za borbu protiv požara, zaštiti života i imovine te očuvanju okoliša. 

Povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič istaknuo je da će Europljani, zahvaljujući ovoj nabavi, biti sigurniji u okolnostima klimatskih promjena.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.