Beroš: Novim PET/CT uređajem u KBC-u Osijek nastavljamo osnaživati javni zdravstveni sustav

Beroš: Novim PET/CT uređajem u KBC-u Osijek nastavljamo osnaživati javni zdravstveni sustav

„Novi PET/CT uređaj u Kliničkom bolničkom centru Osijek, vrijednosti 2,8 milijuna eura, ne samo što pruža najviši svjetski standard zdravstvene skrbi našim pacijentima, pokazuje i dosljednost zdravstvene politike ove Vlade i zdravstvene administracije usmjerene na osnaživanje javnog zdravstvenog sustava. Novim PET/CT-om, u kontekstu dijagnostike, ispisujemo novo poglavlje hrvatskog zdravstvenog sustava kao i nastavak pokrenute reforme zdravstvenog sustava s pacijentom u fokusu,“ naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je kako ovaj uređaj ima veliki značaj ne samo za KBC Osijek, nego i za cijelu Hrvatsku i to ponajprije zbog mogućnosti ranog otkrivanja malignih tumora, odabira najefikasnijeg načina liječenja, praćenja postojećih malignih tumora i drugih bolesti te u konačnici unaprjeđenja ishoda liječenja. 
 
Nabava PET/CT uređaja financirala se sredstvima Ministarstva zdravstva, a specifičnost ovog uređaja leži u tome što se jednim snimanjem, koje traje od 8 do 13 minuta obuhvati i analizira cijelo tijelo te se postiže otkrivanje malenih tumora veličine od 1,5 do 2 mm. Otkrivanje ovakvih gotovo mikro promjena od velike je važnosti zbog odluke o izboru terapije i plana liječenja kao i u praćenju uspjeha terapije onkoloških bolesnika.
 
KBC Osijek s novim uređajem dodatno pomiče granice onkološkog liječenja
 
“Ponosni smo i sretni što je KBC Osijek dobio prvi PET/CT uređaj koji će se koristiti za dijagnostiku i liječenje pacijenata iz svih pet slavonskih županija. Tim uređajem podižemo standard zdravstvene skrbi i pacijentima s Istoka Hrvatske, omogućavamo da najbolju liječničku i dijagnostičku uslugu dobiju upravo u Osječko-baranjskoj županiji”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.  
Nakon KBC-a Zagreb, u čijem je vlasništvu već desetljeće PET/CT, potom KBC-a Sestre milosrdnice za koji je pokrenut postupak javne nabave za još jedan PET/CT uređaj i oprema za nadogradnju postojećeg linearnog akceleratora, od danas KBC Osijek s novim PET/CT uređajem dodatno pomiče granice onkološkog liječenja pacijenata te ispunjava puni potencijal javnog zdravstvenog sustava.
 
Uređaj će biti na raspolaganju pacijentima iz svih pet slavonskih županija
 
„Prvenstveno se zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na ovoj vrijednoj investiciji u KBC Osijek. Sam PET/CT uređaj neće biti samo na raspolaganju pacijentima Osječko - baranjske županije. Činjenica je da naši onkolozi vrijedno rade u svih pet županija Slavonije i Baranje i samim time novi PET/CT uređaj će bit na raspolaganju za pacijente iz navedenog područja uključujući i Bosansku Posavinu", istaknuo je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić.  
Dodao je da to nije kraj ulaganja u liječenje onkoloških bolesnika. Ove godine, kako je rekao,  nabavljamo i drugi po redu SPECT/CT uređaj kojim zaokružujemo dio investicijskog ciklusa svrstavajući naš Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja u sam vrh onkološke srbi u Hrvatskoj.
 
U mandatu ove Vlade za zdravstvo u Osječko - baranjskoj županiju do sada ugovoreno 29 projekata ukupne vrijednosti 97,3 milijuna eura
 
"Ovo nije kraj unapređenju dijagnostičkog liječenja te u kontekstu onkološke skrbi, zahvaljujući ulaganju od 85 milijuna eura osiguranih iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost nabavljamo 21 linearni akcelerator i pripadajuću opremu, od kojih će se 3 linearna akceleratora smjestiti upravo u KBC-u Osijek", kazao je Beroš.  
Podsjetio je da je u mandatu ove Vlade za zdravstvo u Osječko - baranjskoj županiju do sada ugovoreno 29 projekata ukupne vrijednosti 97,3 milijuna eura, a jedan od značajnijih projekata koji kreće s realizacijom je novi KBC Osijek procijenjene vrijednosti 715 milijuna eura, kojim se vraća povijesni ugled osječkom KBC-u.  Potpredsjednik Vlade Anušić istaknuo je da će se izgradnjom novog kompleksa KBC-a Osijek, jednim od najvećih i najvažnijih projekata u Osječko-baranjskoj županiji, na više od 215.000 četvornih metara s ukupno 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana, povećati bolnički kapaciteti, poboljšati bolnička opremljenost te podići zdravstvena sigurnost, usluga i skrb na najvišu razinu na Istoku Hrvatske.
 
Zdravlje naših građana nema cijenu
 
"I tu naš posao ne staje kako u kapitalnim investicijama tako i u području prevencije i unaprjeđenja ishoda liječenja onkoloških bolesti", poručio je ministar Beroš, dodavši da je donesen Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka.  
Najavio je skorašnje donošenje Nacionalne onkološke mreže i Nacionalne baze onkoloških podataka, kao i preventivne zdravstvene preglede koji se pokreću na nacionalnoj razini.
 
"Svaka investicija ima svoju cijenu, međutim ono što nema cijenu je zdravlje naših građana. Jer, kada ulažemo u zdravlje, kada je „Zdravlje prvo“ -  višestruko se vraća svakom pojedincu i cjelokupnom društvu. Sve nas to vodi prema glavnom reformskom cilju unaprjeđivanja sveukupne zdravstvene slike nacije i vitalne Hrvatske“, zaključio je ministar Beroš.
 
Izvor: MIZ/Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.