Pametna brojila za struju u Beču važan korak na putu prema energetski učinkovitoj budućnosti

Pametna brojila za struju u Beču važan korak na putu prema energetski učinkovitoj budućnosti

Bečko poduzeće Wiener Netze postavilo je oko 800.000 pametnih brojila za očitanje struje na svom opskrbnom području. Zahvaljujući pametnim brojilima potrošnja postaje transparentna i nije više potrebno očitati je na godišnjoj razini.

 Prelazak na pametna brojila za očitanje električne energije igra važnu ulogu na putu prema energetski učinkovitoj budućnosti. Do kraja 2024. operateri energetskih mreža u Europskoj uniji moraju 80 posto postojećih brojila zamijeniti digitalnim, pametnim uređajima za očitanje električne energije, dok broj pametnih brojila u Austriji treba dosegnuti 95 posto.

 Zamjena starih uređaja pametnim brojilima za korisnike donosi brojne prednosti. Brojilo tako prati podatke o potrošnji struje i šalje ih u distribucijski centar, stoga nije potrebno očitati potrošnju na godišnjoj razini. Osim toga potrošnja postaje transparentna, a korisnici imaju kontinuiran digitalni uvid u to koliko troše te mogu uštedjeti energiju jer vide koji su im uređaji u kućanstvu najveći potrošači. Pomoću novih brojila korisnici koji imaju postavljene fotonaponske sustave također mogu obračunati koliko je energije proizvedeno na taj način. Pametna brojila osim toga omogućuju distributerima električne energije da ponude fleksibilne tarifne modele pa korisnici u skladu s time mogu prilagoditi potrošnju, a smanjenom potrošnjom ujedno pridonijeti zaštiti okoliša. A jednostavniji je, primjerice, i postupak prijave ili odjave u slučaju selidbe jer se uključivanje ili isključivanje struje može obaviti na daljinu.

 Bečko poduzeće za distribuciju električne energije Wiener Netze već je postavilo 800.000 pametnih brojila za struju na svom opskrbnom području koje obuhvaća Beč te dio Donje Austrije i Gradišća. Dosad je zamijenjena otprilike polovica uređaja. 

Poduzeće Wiener Netze najveći je austrijski distributer koji svakodnevno opskrbljuje dva milijuna građana strujom, plinom i grijanjem te pruža telekomunikacijske usluge na području Beča te u dijelu Donje Austrije i Gradišća. Godišnje ulaže 300 milijuna eura u održavanje i širenje svoje mreže.

 EUROCOMM

Slika: Postavljanje novog pametnog brojila u Beču

© Wiener Netze/Arndt Ötting

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.