Dobra energija – 1MW solarnih elektrana na javne objekte Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić Grada

Dobra energija – 1MW solarnih elektrana na javne objekte Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić Grada

Na konferenciji za medije u Poreču najavljen je početak provedbe projekta Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju‘ koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario je pravo na 85% financiranja (1,1 milijun EUR) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021.

Projektni konzorcij čini 11 partnera iz Hrvatske i Norveške. Nositelj je Istarska županija, a partnere čine Grad Poreč, Grad Pula, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” usmjeren je na povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, čime doprinosi ostvarenju ciljeva Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju Spremni za 55%.

Sunčana elektrana čakovečkim bazenima

Ovaj projekt pokreće implementaciju 22 sunčane elektrane na 6 dječjih vrtića, 8 osnovnih škola te po jednu na gradskoj upravi, komunalnom centru, spomen domu, bazenu, poduzetničkom inkubatoru, društvenom domu, svlačionici i sportskoj dvorani škole.

Grad Čakovec svojim pilot projektom osigurava sunčanu elektranu za Gradske bazene „Marija Ružić“, koja će proizvoditi električnu energiju instalirane snage 244,875kW, odnosno maksimalne vršne snage 220kW i primarno služiti za podmirenje vlastitih potreba za električnom energijom. Višak električne energije će se predavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede. Vrijednost pilot projekta Grada Čakovca iznosi 263.081,33 EUR. Sufinanciranje bespovratnim sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. Iceland – Liechtenstein – Norway iznosi 85%, a partneri će iz vlastitih sredstava osigurati preostalih 15% vrijednosti projekta.

Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljivu energiju. U sklopu javnih objekata s novougrađenim solarnim elektranama, građane će se informirati o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, čime se očekuje potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju. Dodatno, kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Suradnja s dva bilateralna partnera iz Norveške na ovom projektu omogućava razmjenu iskustva između donatora i Hrvatske za maksimiziranje korištenja solarnog potencijala na području naše zemlje.

U planu za buduću prijavu na projekte sunčanih elektrana još 21 čakovečki projekt

Spomenimo ujedno kako je Grad Čakovec uslijed nestabilne situacije na tržištu i nova poskupljenja osim sunčanih elektrana na bazenima, već krenuo u planiranje novih projekata ušteda. Tako je napravljen spisak zgrada u vlasništvu Grada na kojima je moguća montaža sunčanih elektrana. Na spisku se nalaze I., II. i III. osnovna škola Čakovec, Centar za kulturu, Javna vatrogasna postrojba, Dječji vrtić Cvrčak, Centar za odgoj i obrazovanje, OŠ Kuršanec, OŠ Ivanovec, Pučko otvoreno učilište Čakovec, Dječji vrtić Cipelica, SRC Mladost – streljana, stadion i zatvoreni bazeni, Macanov dom Čakovec te društveni domovi u Krištanovcu, Mihovljanu i Ivanovcu.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.