Lovro i Lara iz Helsinkija nose nove ideje i vrijedne kontakte

Lovro i Lara iz Helsinkija nose nove ideje i vrijedne kontakte

Inovativnost ideje o aplikaciji HELTISM prepoznali su na najvećem svjetskom startup eventu pa su srednjoškolci Lara i Lovro još bliže ostvarenju cilja – izradi i stvarnoj primjeni aplikacije.  

Zagrebački srednjoškolci, Lara Mrzljak i Lovro Firšt, zadovoljni su se vratili iz Helsinkija gdje su na vodećem svjetskom startup eventu, Slush, predstavili ideju za aplikaciju HELTISM.  Podsjetimo, ovi učenici 3. razreda Gimnazije Tituš Brezovački razvili su poslovnu ideju za aplikaciju koja bi trebala kroz „čitanje“ deklaracija omogućiti kupcima informacije o štetnosti skeniranih proizvoda, ali i ponuditi alternativno, manje zagađujuće rješenje.

„Izlaganje na Slushu je prošlo izvrsno jer smo pitchali pred drugim sudionicima i kroz razgovor s brojnim našim vršnjacima te poslovnim anđelima stekli neprocjenjivo iskustvo. Uspjeli smo pokazati i MVP (minimum viable product) koju je izradila agencija 404. Taj MVP uskoro će, nadamo se, postati i aplikacija“, istaknuo je Lovro.

Helsinki je otvorio nove ideje

Koliko je Slush važan događaj za startup tvrtke i inovacije, govori i podatak da se kao govornici pojavljuju najvažniji poslovni ljudi današnjice; između ostalih tamo je ove godine bio Markus Villig, suosnivač i direktor Bolta, Miki Kuusi, direktor Wolta i izumitelj iPoda i iPhonea Tony Fadell.

„Ideja aplikacije HELTISM nastala je na svijesti o zagađenju naše planete, odnosno želji da to promijenimo. U razvoju ideje fokusirali smo se na tri točke; utjecaj na Zemlju i to kako proizvodnja prehrambenih proizvoda i proizvoda za njegu tijela, ali i sami proizvodi utječu na globalno onečišćenje, potom utjecaj na naše tijelo, točnije kako ti proizvodi utječu na naš organizam te, u konačnici, na pronalazak biološki pozitivne alternative, što bi značilo da bismo korisnicima aplikacije ponudili iste proizvode, ali napravljene od ekološki prihvatljivih tvari. Odlaskom u Helsinki dobili smo još više ideja koje planiramo primijeniti u razvoju aplikacije“, zaključuje Lovro.

Potpora hrvatskih tvrtki

S jednim od poslovnih anđela koje su upoznali na Slushu, još uvijek su u kontaktu i korak bliže da ostvare svoj cilj.

„Nakon što smo pobijedili na startup natjecanju Izbrusi ideju, cijelo ljeto smo tražili sponzore kako bismo otputovali u Helsinki. To nam je bio prvi cilj. Sretni smo da su servis mojeRačun, Končar, Erste banka, Moto-Ris i brojni drugi prepoznali naš entuzijazam i vidjeli vrijednost u našoj ideji zbog čega su sponzorirali naš put i boravak u Helsinkiju. Sada smo još jedan korak bliže ostvarenju cilja, odnosno stvaranju aplikacije kojom bismo mogli promijeniti svijet“, poručuju Lovro i Lara.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.