Čehok: Tehnološki park postao je temelj razvoja Varaždina

Čehok: Tehnološki park postao je temelj razvoja Varaždina

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok u srijedu je prisustvovao Danu otvorenih vrata TechParka i Makerspace-a, centralnog događaja kojim se obilježava serija događanja koja će se, u sklopu festivala poduzetništva TechPark *Trep Days 2021, održavati u Tehnološkom parku do kraja lipnja ove godine.

 „Već smo više puta govorili o ulozi Grada u ovom Tehnološkom parku. Svaki put ispočetka mogu istaknuti da su nam temeljne ideje vodilje bile da Grad osigura prostor, da osigura dio materijalnih troškova, odnosno pokriće tih materijalnih troškova, da osigura potrebnu opremu, marketinške, financijske servise te da Tech park s vremenom postane samoodrživ ili „grado-održiv“ – da postane temelj razvoja ovog grada, da pokaže smjer u kojem jedna zajednica treba ići. U tome smo uspjeli, danas nam je 26 posto svih tvrtki na području Grada Varaždina iz područja ICT-a. Do prije 8 godina imali smo obrnuto stanje i tvrtke su većinom bile iz prerađivačke radno intenzivne industrije.  Uvjeren sam da ćemo u sljedeće dvije godine doći i do 35 posto jer ta gospodarska branša strašno brzo raste i razvija se. Nažalost, nekoliko godina Grad je lutao i nije uspio napraviti TPV 2 jer se zaletio u građevinsku megalomaniju. Da toga nije bilo već danas bismo bili iznad 40 posto. Ovo je danas pravi mali inkubator, rasadnik klica koje su potrebne varaždinskom gospodarstvu. Grad Varaždin i dalje će pratiti i podržavati Tehnološki park. Do kraja godine trebali bi krenuti i s drugom fazom, uređenje prostora bivše Varteksove menze. Pretpostavka svega je i dobra suradnja s našim Sveučilištem Sjever te Fakultetom organizacije i informatike. Hvala svima koji su sudjelovali u razvijanju ove priče i čestitam im. Hrvatskoj nedostaju ovakvi prostori gdje ne učite samo znanje već i modus operandi, kako nešto učiniti, praktične vještine, gdje studentima i mladim inženjerima možemo pokazati način rada. Nadam se da se dogodine već vidimo u novim prostorima koje ćemo napraviti ovdje prema Varteksu.“ – rekao je gradonačelnik prilikom svog pozdravnog govora sudionicima događaja.

 Dan otvorenih vrata fokusiran je na prezentaciju novoopremljenog Makerspace-a koji se nalazi u zgradi Tehnološkog parka. Makerspace je kolaborativni radionički prostor za brzo prototipiranje i proizvodnju fizičkih proizvoda. Opremljen je opremom za 3D skeniranje i 3D printanje, laserskim rezačem, CNC strojevima, alatima za obradu drva i metala te alatima i uređajima za programiranje elektroničkih uređaja.

 U suorganizaciji Tehnološkog parka Varaždin i Makerspace-a od 26.5. – 30.6.2021. održavat će se:

  • Radionice za razvijanje 'maker' vještina (3D sken, 3D print, 3D modeliranje, laser-cutting, CNC programiranje, IoT, Arduino)
  • Radionice za razvijanje poslovnih vještina
  • Radionice rješavanja poslovnih izazova tvrtki iz Tehnološkog parka
  • Predavanja za upoznavanje sa svijetom startupa i poduzetništva

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.