Bregovitoj Hrvatskoj zlato na londonskom Decanteru

Bregovitoj Hrvatskoj zlato na londonskom Decanteru

Zlatima s londonskog Decantera u Bregovitoj Hrvatskoj ovjenčani predikatni traminac iz Međimurja te rosé pjenušac i graševina iz Varaždinske županije

Vina Središnje bregovite Hrvatske na ovogodišnjem su Decanteru, najprestižnijem natjecanju vina na svijetu, osvojila čak 91 medalju.

Vina Bregovite Hrvatske dobila su 50 brončanih, 38 srebrnih i tri zlatna odličja.

U Londonu je prvo objavljeno da su zlata zaslužila Vina Furjan za pjenušac Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut i Marija Kolarek za Graševinu berbe 2023. godine, no naknadno je stigla vijest da je zlatom nagrađen i Prestige Traminac vinarije St. Jerome.

„Uspjeh je to o kojem smo sanjali godinama! Težimo kvalitetnom višem segmentu vina i sustavno se razvijamo u tom smjeru. Naš Prestige Traminac mješavina je dviju berbi – izbornih berbi sušenih bobica iz 2021. i 2022. godine. Vino je izrazito slatko, no ima i potrebnu svježinu. Na nosu je izrazito bogato. “, kazao je Karlo Kramar, direktor vinarije St. Jerome iz Međimurja, te pojasnio kako je vijest o nagradi Decantera kasnila jer se čekala dopuna registracije vinarije na natjecanje.

Riječ je o novoj vinariji koja se razvila iz Podruma Štrigova, a čije je ime vezano uz svetog Jeronima, sveca rođenog u antičkom Stridonu, današnjoj Štrigovi.

Na svoj veliki međunarodni uspjeh ponosni su i u Vinima Furjan.

„Naš pjenušac Rose Tradition Blanc de Noirs Extra Brut jedini je pjenušac u Hrvatskoj koji je ove godine na Decanteru nagrađen zlatnim odličjem! Riječ je o velikom uspjehu, pogotovo što se naš pjenušac borio u konkurenciji s pjenušcima iz slavnih vinarija među kojima su i one iz francuske regije Champagne. Ovaj rosé pjenušac kruna je naše proizvodnje. Proizvodimo ga klasičnom metodom od sorte crni pinot. Zlatno odličje s Decantera otvara nam nove poslovne prilike. “, rekao je Tomislav Furjan iz obiteljske vinarije Vina Furjan iz Babinca kraj Varaždina. U tu je vinariju s ovogodišnjeg Decantera stigla još jedna medalja. Njezin pjenušac Dominus Tradition 2021 osvojio je srebrno odličje s visoka 93 boda.

Vinarija se 2016. godine okrenula proizvodnji pjenušaca, a do kraja sljedeće godine čak 90 posto proizvodnje bit će pjenušaci.

Varaždinska se županija može podičiti još jednim zlatnim odličjem s Decantera – onim koji je Marija Kolarek osvojila za Graševinu berbe 2023.

„U dvadesetak godina koliko se bavimo vinima, nanizali smo dosta nagrada među kojima je i prošlogodišnja bronca s Decantera. Sve je to vodilo prema ovogodišnjem zlatu! Za tu prestižnu nagradu u šali kažemo da je najzaslužnija tuča. Naime, tuča nam je prošle godine nanijela veliku štetu. Na kraju smo brali grožđe samo u jednoj polovini vinograda, dakle urod je bio prepolovljen. Taj smo dio uroda uspjeli spasiti velikim trudom i ekološkim sredstvima“, rekao je vinar Stjepan Kolarek iz Tužnog čija vina nose obiteljsko prezime Kolarek.

S njim se slaže i Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec. Kazao je da su se na ukupni uspjeh Središnje bregovite Hrvatske u Londonu negativno odrazile prošle godine za vinogradarstvo nepovoljne vremenske prilike.

Na natjecanje Decanter World Wine Awards pristiglo je više od 18.000 uzoraka vina iz cijeloga svijeta. Iz Hrvatske je nagrađeno 366 vina.

Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

Foto: Bregovita Hrvatska

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.