Hortus Međimurja- vinarije Kojter i Novak

Hortus Međimurja- vinarije Kojter i Novak

Prošlo je već trideset godina kako su se vinari  sjeverozapadne Hrvatske  udružili. Godine 1997. dogovorili su se da izvorni vinski brend Međimurja postane Pušipel kojega su godinama ondje nazivali i moslavac, u Sloveniji šipon, u Austriji mosler a u Mađarskoj furmint. Petnaestak godina kasnije odlučili su u suradnji sa prvim susjedima Slovencima u pogledu sorte postaviti pravila da u jedinstvenu bocu izduženoga vrata može biti natočeno vino koje je na trsu imalo 1 do 1.5 kg grožđa i najmanje 84 eksla. Na svakoj boci je zaštitna markica sa natpisom Međimurska kvaliteta i krupnim slovima natpis PUŠIPEL. Vinar Boris Novak rekao je  da iz Huma na Sutli gdje proizvode boce zbog posebnosti traže plaćanje čak dvije godine unaprijed i proizvodnju od minimalno 150 000 butelja!

Vinarija Kojter slijedi tradiciju proizvodnje  Slavka Horvata u Svetom Urbanu 276.  Anton, zet, i njegova supruga Jelena nastavili su proizvodnju na starini i  1996. zasadili su prvi novi vinograd, kupovali zemljišta i danas došli na površinu od devet hektara. U lošijoj godini kupuju grožđe od  poznatih kooperanata. Oboje su do prije tri godine bili zaposleni Jelena službenica u pošti a  Anton je putovao u bliže dijelove Europe kao trgovački putnik za vinsku opremu.

 Anton kaže " Sve do odlaska u mirovinu mi smo se vinarstvom bavili kao velikim hobijem. Danas su u obiteljsku priču uključene kćerke Rajna i Ramona te zet Damir koji se dobro uklopio u vinsku priču."

 Za boravka u inozemstvu Kojter je puno naučio o sortama ali i plasmanu. Kaže" Kada vani netko osvoji zlato za svoje vino to je mamac za kupce. Mi smo ovdje osvojili na desetine zlatnih medalja ali nismo osjetili takav interes naših potrošaća". Ipak, ne žale se kupnja na kućnom pragu, širom Međimurja i drugih dijelova Hrvatske je dobra i nemaju problema sa plasmanom.

Vinarija ima  devet bijelih sorti: pušipel, bijeli i sivi pinot, muškat žuti,chardonnay, silvanac zeleni, rajnski rizling, graševinu i sauvignon te pinot crni od kojega rade rose. Najviše je graševine oko 8000 trsa, 8 000 pinota sivog, 5500 sauvignona, 4000 muškata žutog, 1800 pušipela i po 1 500 pinota bijelog, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca te 1500 trsova pinota crnog.  Trsovi su na pretežito pjeskovitom tlu na .visini od 300 do 315 metara. Pozicije su Vrbovica breg, Martinovski breg (chardonnay), Robadje.

Anton Kojter je sam autor svojih vina. Zaštitni znak vinarije je klopotec koji im vjeruju donosi sreću. Tijekom godina dobili su više velikih priznanja na sajmovima u Sloveniji, Mađarskoji u Zagrebu Godine2008. i 2009. zlato za Graševinu na Vinoviti, Zlatna diploma na izložbi kontinentalnih vina- Zelina 2015. Pinot bijeli izborna berba 2011,  GAST 2017 zlato za Rajnski rizling iz 2015., GAST 2016. za Pinot bijeli 2013, zlato u Kutjevu u prijestolnici graševine zagraševinu sortu itd. Imaju jedan od najljepših ciglom podboltanih podruma koji je star 250 godina!

Vinarija Danice, Borisa, sina Martina i nevjeste Izabele Novak nalazi se na samoj granici Hrvatske i Slovenije u Banfima. Povijesno gledano u obje obitelji Novakovih trsovi su se uzgajali i prodavalo vino generacijama unatrag. Danica i Boris zasađuju svoje prve vinograde prije 37 godina  Nova kuća sa podrumom sagrađeni su 2008. sa  kušaonicom za 50 osoba.Imaju vlastitih 15 hektara  a sa još toliko  otkupljuju od svojih susjeda. To znači, u prosječnoj godinimaju 80 000 litara vina. Položaji vinograda su u Svetom Urbanu-Robadje, u Banfima najznačajniji predjeli su Župne gorice i Pritriga breg. Od sorti Novakovi imaju: pušipel kao mirno vino i od prošle godine pjenušac od pušipela, chardonnay, sauvignon, silvanac zeleni, rajnski rizling, muškat žuti i crni pinot. 

Osim u Međimurju prodaju  u Sloveniji, Austriji,  Munchenu, Zagrebu a na jadranskoj obali u Rabu, Šibeniku , Primoštenu, Makarskoj i Podgori. Vinarija je za svoja vina višestruko nagrađivana. Neka od njih su: za pušipel 2022 prošle godine su  veliko zlato u Gornjoj Radgoni na slovenskom vinskom festivalu. U Klagenfurtu 2023. chardonnay sur lie barrique 2020 je sa 93 boda bio je šampion u kategoriji chardonnaya i sauvignona. Na Sabatini u Vodicama 2022. pušipel izborna berba 2018 je osvojio 96 bodova i veliko zlato. Također na istom festivalu nagrađena je graševina 2020 kasna berba. Na posljednja dva Urbanova 2023. izborna berba  pušipela iz 2018. je dobila veliko zlato sa 93 boda a ove godine  Chardonay sur lie barrique 2020 zlato.Novak se u proizvodnji svojih vina konzultira sa enologom Krešimirom Hrenom.

Na predstavljanju u Zagrebu kušalo se: Pjenušac pušipel 2021 (Novak), Pušipel 2023 (Novak), Silvanac zeleni 2023 (Kojter), Sauvignon 2023 (Kojter), Sauvignon 2023 (Novak), Pinot sivi 2023 (Kojter), Rose crni pinot 2023 (Kojter), Chardonnay sur lie 2020 (Novak), Muškat žuti 2023 (Kojter) i Muškat žuti 2023 (Novak)

Radionica  je počela Pjenušcem od pušipela (Novak). Druga fermentacija je rađena u boci. Vino je dugo odležalo na kvascima, žute je boje sa zelenim nijansama koje sugeriraju kiselinu i svježinu. aroma zrelije jabuke i citrusa.  Sommelier Darko Lugarić rekao je da je to robustno vino koje se može sljubiti s mesom z tiblice,  kanapeom od larda i tartarom od tune.

Zeleni silvanac 2023 (Kojter) je imao finu, nježnu ali naglašenu aromatiku. Laganijeg je tijela ali zaokružene forme, u after taste-u se osjeti svježina. Miris je na tropsko voće i vinogradarsku breskvu. Vinar  je izvijestio da ga beru među prvim sortama i da je brza prerada nakon branja Gastronomska preporuka je pečeni smuđ ili carpaccio od morske bijele ribe.

Sauvignon 2023  (Kojter) vino je žuto zelenkaste boje, kristalno bistro i prilično gusto.Mirisi su izraženi herbalne note (đurđica),  ponešto tropskog voća, finog zaokruženog tijela. Kojter preferira ovaj pomalo paprikasti stil. Uz ovo vino kao jelo opet smuđ ali ovaj puta na orly (pohan u pivskom  ili tijestu sa dodatkom sauvignona).

Sauvignon 2023 (Novak) bilo je vino žive žućkasto zelenkaste boje,   sa mirisom breskve, mandarine, tropskog voća, svježije prema krispi stilu sa limunskim završetkom. Lugarić naglašava da međimurski terroir može donijeti dva dobra različita vina u mirisu i okusu sauvignona kao u slučaju ovih vinara.Gastronomska preporuka za predjelo ražnjići od kozica sa dagnjom i kriška limete ili tartar od kozica.

Rose od crnog pinota 2023 (Kojter) je bio  jedina crna varijanta u radionici. Vinar ističe da su bili prvi proizvođači rosea i frizantea u Međimurju. Ovaj dio Hrvatske zajedno sa Hrvatskim.Zagorjem ima odlične predispozicije za uzgoj pinota crnog. Započeo je trend sadnje više crnih sorti kako se promijenila klima koje mogu lijepo uspjevati na tim područjima. Kod rosea u mirisu i okusu osjeti se jagoda, malina, trešnja te blagi ostatak šećera ali vino je suho. Kojter je rekao da je maceracija rađena šest sati u ohlađenim uvjetima. Gastronomski odgovarao bi uz lagana ljetna jela od povrća, piletinu a od delikatesa džem od višnje ili trešnje.To je moderan rose koji se sve više traži u ljetnom razdoblju.

Chardonnay sur lie barrique 2020 (Novak) je vino rađeno u drvu i odležalo na kvascima. Do 2021. je bilo na kvascima u rostfraju a onda još  dvije godine zrenja u Pozvekovim barik bačvama. Vino je lijepe zlatno žute boje sa zelenim tonovima, intezivnih mirisa badem, maslac i kokosa, punoga tijela , kremoznoi elegantno. Lugarić ističe da će ovo vino rasti još 4 do 5 godina. Gastronomski: hobotnica isood peke, teletina i lignje na različite načine. 

Na kraju su se kušali muškati Antona Kojtera i Borisa Novaka, predstavnika Hortus Croatie iz Međimurja.

 

Foto: Marko Čolić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.