Zlatna kapljica u Cmrečnjakovom i Štamparovom vinu i još 32 srebrne i brončane medalje Decantera međimurskim vinarima

Zlatna kapljica u Cmrečnjakovom i Štamparovom vinu i još 32 srebrne i brončane medalje Decantera međimurskim vinarima

Ponovno veliki uspjeh međimurskih vinara na svjetskom ocjenjivanju kvalitete vina. Na jubilarnom 20. po redu Decanter World Awards u Londonu vina međimurskih vinara ove godine nagrađena s 2 zlatne, 9 srebrnih i 23 brončanih medalja. Izvrsnim rezultatima koje međimurski vinari iz godine u godinu ostvaruju na ovom natjecanju, svjedočilo je više od 230 vinskih stručnjaka, uključujući 53 majstora vina, i 11 someliera iz 30 zemalja, koji su kušali je i ocijenili 18.250 vina iz 57 zemalja svijeta.

Decanterovo zlato došlo je i kao nagrada poznatoj vinariji Štampar iz Svetog Urbana koja ove godine obilježava 110 godina vinarije. Zlatom su se okitile dvije vinarie iz Štrigove -nagrađeni su Cmrečnjakov Pušipel Mađerka Sur Lie 2021., te Štamparov Urban White Extra Brut 2020., koji su osvojili 95 boda.

Predsjednik Hortus Croatia Robert Horvat prigodom predstavljanja Decanterovih nagrada u ponedjeljak je u Riznici Međimurja naglasio „Naša su vina prošla rigoroznu procjenu i dokazala su se kao vrhunski primjerci svog stila, kvalitete i elegancije, ali iza svake ove nagrađene boce vina stoji marljiv rad i strast vinara.“

Predstavljena je i novoizabrana direktorica društva Hortus Croatia Marina Srša koja je zahvalila na ukazanom povjerenju te čestitala svim vinarima na osvojenim nagradama i naglasila da su i ove nagrade potvrda da međimurski vinari mogu konkurirati najboljim vinskim regijama svijeta.

„Naša vina su ponovo potvrđena kao vrhunska“ rekao je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te dodao da je na ovom natjecanju ponovo potvrđena odlična kvaliteta međimurskih vina ali i dokazan kontinuitet proizvodnje najkvalitetnijih vina „S obzirom da je Decanter renomirana svjetska nagrada, bilo je to pravo mjesto da odmjerimo kvalitetu naših vrhunskih vina.“

A 34 Decantera je 10% medalja koje su osvojila vina iz cijele Hrvatske. Pogledamo li površinu pod vinogradima u cijeloj zemlji vidimo da je riječ od 17600 hektara, od čega je u Međimurskoj županiji svega 466 hektara, što iznosi 2,6%. Među 88.120.000 trsova u Hrvatskoj, međimurskih je 2.267.000, tj. 2,5%, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao da u navedenom udjelu 10 % medalja o kojima odlučuju najbolji svjetski enolozi, znači da smo 5 puta bolji od svih ostalih proizvođača u Hrvatskoj. „S ovim rezultatima završava svaka naša priča o skromnosti, kao i o subjektivnim dojmovima. Međimurje je u svjetskom vrhu po proizvodnji vina i naši će vinari imati punu podršku Međimurske županije.

Srebrne medalje:

Vina Horat, K32 Pušipel Barrique

Cmrečnjak, Pušipel Classic

Cmrečnjak, Rajnski Rizling

Cmrečnjak, Ledeno Vino Graševina

Mohokos, Bianc de Blancs Brut Nature

Štampar, Muškat žuti

Dvanajščak Rajka, DK Pozoj Brut Nature

Hažić, Sauvignon Blanc

Vina Kunčić, Sauvignon

 

Brončane medalje:

Podrum Štrigova, Trokut Sauvignon Blanc

Podrum Štrigova, Classic Sauvignon Blanc

Podrum Štrigova, Muškat žuti

Podrum Štrigova, Graševina

Podrum Štrigiva, Cuvée

Cmrečnjak, Sauvignon

Cmrečnjak, Pušipel Xtreme Sur Lie

Munđarov Breg, Pušipel Classic

Štampar, Pušipel Classic

Štampar, Sauvignon

Štampar, Pro Et Contra Chardonnay

Dvanajščak-Kozol, Mohokos Pinot Bijeli

Dvanajščak-Kozol, Pušipel Classic Sveti Juraj

Dvanajščak-Kozol, DK Sauvignon

Dvanajščak-Kozol, Natura Sauvignon Bianc

Zdenka Medenjak, Muškat žuti

Preiner Vina, Pušipel

Jakopić, Terbotz Brut

Jakopić, S Sauvignon Blanc

Preiner Vina, Pušipel Salix

Cmrečnjak, Vidikovac Mađerka Sauvignon

Kocijan. Sauvignon

Vina Kunčić, Pušipel

Vrhunska međimurska vina do sad su osvojila gotovo 80 medalja na prestižnom Decanteru – najvećem i najutjecajnijem vinskom natjecanju na svijetu. Nagrade s ovog natjecanja rezultat su truda i znanja naših vinara te primjer novih tehnologija. Osvojene medalje još jedna su potvrda kako su Međimurje i međimurska vina visoko pozicionirani na svjetskoj karti vina.

Predstavljanju ovogodišnjih Decantera nazočili su predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, potpredsjednik Skupštine Ivica Baksa, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, direktori Turističke zajednice Općine Štrigova i Grada Čakovca Ivana Kelner Tkalčec i Filip Horvat, ispred Ministarstva poljoprivrede Marijan Čižmešija te brojni drugi gosti.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.