Varaždinska županija ulaže u obnovu proizvodnje Varaždinske heljde na OPG-ima

HELJDA POKUSNO POLJE

Obnoviti proizvodnju heljde na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske, cilj je projekta koji zajednički provode Varaždinska županija i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba - podružnica u Varaždinskoj županiji u suradnji s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Također, cilj je sortu Varaždinska heljda upisati na sortnu listu Republike Hrvatske.

Pokusno polje u Šašinovcu

Program održavanja osnovnog sjemena heljde odvija se na tzv. pokusnom polju u Šašinovcu, koje su prošli tjedan obišli predstavnici OPG-a Pocedulić, Mara Bogović ispred Savjetodavne službe i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije.Na osnovu provedenih analiza i rezultata istraživanja, sjeme najbolje populacije sorte Varaždinske heljde odabrano je kao osnova za nadziranu proizvodnju osnovnog sjemena na pokušalištu u Šašinovcu, ali i za daljnju prijavu na sortnu listu i obnavljanje proizvodnje heljde na OPG-ima, što će Varaždinska županija i dalje podržavati i nastaviti poticati.

- Korist od krajnjih rezultata istraživanja i priznavanja sorte Varaždinske heljde imat će svi trenutni i budući proizvođači heljde u Republici Hrvatskoj, ali i prerađivači i pčelari koji heljdu koriste kao medonosnu biljku. Osim toga, rezultati provedenih pokusa s Varaždinskom heljdom, kao i rezultati istraživanja namijenjeni su svim potrošačima koji rado konzumiraju heljdu, ugostiteljskim objektima zainteresiranim da promiču gastronomiju temeljenu na autohtonim specijalitetima kao što su hajdina kaša, hajdini žganci, hajdina gibanica i kučanski koščičjak, a uz to i konditorskoj i pekarskoj industriji koje su već iskazale interes za otkup heljdinog brašna – rekao je pročelnik Dragutin Vincek.S obzirom da je interes potrošača za konzumiranjem domaćih proizvoda sve veći, pokusi s Varaždinskom heljdom na području Varaždinske županije provode se već desetak godina. 

OPG Pocedulić zaštitnik sorte

Prije pet godina su sakupljeni uzorci sjemena lokalnih populacija Varaždinske heljde na OPG-ima sjeverozapadne Hrvatske i podaci o dosadašnjoj praksi uzgoja. Županija pokuse s Varaždinskom heljdom duži niz godina provodi u suradnji s OPG Pocedulić i Savjetodavnom službom. Naime, OPG Pocedulić više od 20 godina na svojim oranicama sije tu poznatu sortu, koju su u literaturi spominjali kao sorta Bednja.

- U suradnji s Agronomskim fakultetom i Savjetodavnom službom prijavljen je projekt za revitalizaciju Varaždinske heljde. U sklopu tog projekta praćena su morfološka i agronomska svojstva prikupljenih populacija i ispitivana u poljskim pokusima postavljenim na tri lokacije, u kojima se ujedno utvrdila optimalna tehnologija uzgoja. Osim provedenih pokusa na kraju vegetacijske godine, provedene su molekularno-genetičke analize selekcioniranih populacija primjenom mikrosatelitskih markera, a u svrhu utvrđivanja genetske strukture i statusa sorte – pojašnjava Mara Bogović iz Savjetodavne službe.

Na osnovi rezultata provedenih pokusa i genetske analize koji će poslužiti za buduću genetičku identifikaciju sjemenskog materijala, sorta Varaždinska heljda planira se upisati na sortnu listu Republike Hrvatske.

- Sveobuhvatna društvena korist od realizacije provedenog projekta s Varaždinskom heljdom je višestruka, počevši od selekcije i razvoja domaće sorte Varaždinske heljde, postavljanja temelja za povećanje proizvodnje domaćeg sjemena, kao i poticaja proizvođača na ekološku proizvodnju heljde, uz povećanje spoznaje hrvatskih proizvođača i potrošača o kvaliteti heljde kao vrijedne prehrambene namirnice. Da sada se heljda najčešće plasirala kao heljdina kaša ili kao heljdino brašno – napomenula je Mara Bogović i naglasila da se osiguranjem kvalitetnog sjemenskog materijala sorte Varaždinske heljde kao i povećanjem tehnoloških znanja, proizvodnih kapaciteta i poboljšanja ponude, može ostvariti i proširenje asortimana na tradicionalne poluprerađene i prerađene domaće proizvode.

 

 

-

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.