S bloga "Rajnglice i lončići": Osvježavajuća i nježna torta s mangom

TORTA S MANGOM

Kušali smo, ovo je izvrstan recept za laganu i osvježavajuću ljetnu slasticu. Recept nam je ustupila Sanja, naša suradnica i autorica bloga "Rajnglice i lončići".

- Ova mango torta, voćno osvježavajuća, a istovremeno svečana, iziskuje malo više vremena. Kao uostalom, i sve slojevite slastice, može uspjeti samo ukoliko zaista poštujemo vrijeme potrebno za hlađenje svakog pojedinog sloja. U svakom slučaju, torta je vrijedna truda i sigurno će obradovati svakog sladokusca-mangoljupca. Moram naglasiti da su za ovu tortu potrebna dva rastezljiva obruča za tortu.

Ovog puta neću navoditi sve sastojke odjednom, nego ću opisivati fazu po fazu.Za mango pire zagrijavati 400 g zrelog, oguljenog manga narezanog na kriške (može poslužiti i kompot) pomiješanog sa 100 g šećera tako dugo dok se šećer potpuno ne otopi. Dodati sok od 1 limuna i izblendati u sasvim gladak pire.

Dva listića želatine namočiti u hladnu vodu. U posudi iznad pare otopiti 100 g tamne čokolade sa 50 ml slatkog vrhnja. Kad mješavina postane svilankasta dodati ocijeđenu želatinu i sve zajedno umiješati u 150 ml slatkog vrhnja. Fleksibilan okrugli obruč namjestiti na promjer 20 cm, obložiti plastičnom folijom, uliti ganache i staviti na hlađenje oko pola sata.U 200 g toplog mango pirea umiješati ocijeđena 3 listića želatine, a zatim 150 ml vrhnja za šlag. Preliti preko ohlađene čokolade i ponovno sve skupa hladiti još minimalno 1 sat.U blenderu usitniti ili samljeti 150 g digestive keksa pa ih preliti sa 50 g otopljenog maslaca. Kekse utisnuti na dno drugog obruča promjera 24 cm. Staviti sa strane.

300 g krem sira (Philadelphia ili neki sličan, a može i mascarpone) i 50 g šećera u prahu dobro promiješati i dodati sjemenke ili ekstrakt vanilije, 100 ml jogurta i 150 g mango pirea. U 50 g pirea otopiti 4 listića želatine pa i to dodati u smjesu. Tekuću kremu naposljetku pomiješati sa 300 ml slatkog vrhnja.

Trećinu kreme od sira uliti u obruč na kekse pa hladiti dok potpuno ne očvrsne. Obruč sa čokoladnim i mango slojem nakratko staviti u zamrzivač kako bi disk postao sasvim čvrst. Nakon toga oprezno odstraniti obruč i disk staviti na sredinu ohlađene kreme. Sljedećom trećinom kreme od sira ispuniti prazninu do obruča te prekriti disk. Ponovo hladiti da krema očvrsne.

U ostatak od oko 100 g mango pirea dodati vode u jednakom omjeru. Ugrijati. U tekućinu dodati 100 g na sitne kockice narezanog manga i 3 listića otopljene želatine. Obruč u kojem je bio mango-čokoladni disk oprati i staviti ga u sredinu kreme, namještenog kao i prije, na 20 cm. Ohlađenu tekućinu s kockicama manga uliti u obruč i staviti na hlađenje daljnja 2 sata. Dakle, u ovoj fazi to je torta s dva obruča. Kada se mango u potpunosti stegne oprezno izvaditi obruč i ostatkom kreme od sira ispuniti samo razmak između želea od manga i obruča. Poravnati i sada konačno tortu staviti na posljednje hlađenje. Neka odstoji 3-4 sata pa oprezno maknuti obruč. Dekorirati čokoladnom piljevinom iako je i bez dekoracije lijepa i elegantna. - preporučuje Sanja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.