Derviš i smrt – spektakularno baletno uprizorenje legendarnog romana

Derviš i smrt – spektakularno baletno uprizorenje legendarnog romana

Pod koreografskom palicom Igora Kirova,  remek djelo Meše Selimovića u fantastičnom baletnom izdanju biti će uprizoreno 18. svibnja u Lisinskom. Uz mističnu glazbu Gorana Bojčevskog, baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji.

Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije... duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava unutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni.

Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača. Njegovu vanjsku, tjelesnu stranu donosi zagrebački baletni prvak Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.

Djelo je već ranije doživjelo nekoliko kazališnih adaptacija, dok je ona filmska zaradila i nominaciju za Oscara. Baletno uprizorenje romana oduševilo je publiku i kritiku.

Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega - da je svaki čovjek uvijek na gubitku! Tako počinje roman Derviš i smrt koji će zagrebačka publika moći uživo doživjeti i proživjeti uz baletni ansambl splitskog HNK-a 18. svibnja 2019. u Lisinskom.

Ulaznice po cijeni od 90, 120, 150 i 180 kn mogu se kupiti na www.lisinski.hr i na blagajni Dvorane.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.