Projekcija dokumentarnog filma Palčava šiša - Kulturno-povijesna zbirka obitelji Čop

Projekcija dokumentarnog filma Palčava šiša - Kulturno-povijesna zbirka obitelji Čop

Kuća obitelji Čop, velika stara kamena zgrada, poznata kao Palčava šiša, stoji nasuprot župne crkva Svetog Trojstva u središtu sela Plešce u Gorskom kotaru kod  Čabra, na granici Hrvatske i Slovenije. Izgrađena je 1856. g. za posjednika, trgovca i
gostioničara Ivana Čopa i njegovu suprugu Lenku rođ. Kvaternik. Bila je istovremeno obiteljska kuća, gostionica, trgovina i sjedište društvenog života tog područja.
U Plačavoj šiši očuvana je stara trgovina s izvornom opremom i inventarom iz 19. stoljeća. Prema dostupnim informacijama, to je jedna od najstarijih trgovina sačuvanih in situ u ovom dijelu Europe.
Očuvan je i salon s bogatom opremom i dekoracijama iz 80-ih godina 19. stoljeća. Toje građanska dnevna i reprezentativna soba za gospodu, kakve do tada nije bilo ni u jednoj kući u okolici, te odvojena gospodarova kancelarija – “kanclija”.
Palčava šiša se ponosi i originalnim pokućstvom i gospodarskim alatima, bogatom knjižnicom i velikom zbirkom dokumenata Također su očuvani nadsvođeni prostori prizemlja gdje je bila gostionica te spavaće sobe sa namještajem. Kući pripada i gospodarska zgrada, unikatni primjer kamene gradnje u dolini.
Palčava šiša sa svojom etnološkom zbirkom je bila za javnost otvorena u 2006. godini povodom sto pedesete godišnjice tog spomenika prožimanja hrvatske, slovenske i njemačke kulture. U suradnji s Upravom za zaštitu kulturne baštine
Muzejskog dokumentacijskog centra RH pokrenut je bio postupak zaštite kulturnog dobra koji je i realiziran u 2015. godini ( https://hvm.mdc.hr/etnoloska-zbirka-palcava-sisa-plesce,630:PL%C5%A0/hr/info/ ).

Danas je Palčava šiša privatni ali javno dostupan muzej i spomenik kulture - Kulturno povijesna zbirka obitelji Čop - koji prikazuje život bogatog gospodarstva iz sredine 19.stoljeća te život i kulturu ljudi iz doline Čabranke.

ADRESA:
Antuna Muhvića 28, 51303 Plešce
Primorsko-goranska županija
NAJAVE POSJETA NA:
Telefon: 051 825 124 ili +386 41 744828
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.