Meryl Streep bila je nominirana za Oscara 21 put u svojoj karijeri, uključujući 17 puta za najbolju glavnu glumicu. Oscara je osvojila tri puta: dvaput u kategoriji najbolje glumice - za uloge u Sofijin izbor (1983.) i Željezna lady (2012.) - te za sporednu ulogu u filmu Kramer protiv Kramera (1980.). Dobila je i nekoliko Zlatnih globusa, britanskih nagrada Bafta i Emmyja.

Posljednjih godina s nekoliko komičnih uloga - primjerice, glumila je američku predsjednicu u Ne gledaj gore - djelomično je otresla imidž ozbiljne i dostojanstvene glumice koji ju je pratio desetljećima. Dapače, status "najveće živuće holivudske glumice" ona sama doživljava kao teret. Godine 2012. primila je Oscara riječima: "Kad sam čula svoje ime, mislila sam da je pola Amerike uzdahnulo: 'O, ne opet ona?'" Među njezine obožavatelje definitivno ne spada bivši predsjednik Trump, kojeg je na Twitteru opisala kao "jedna od najprecijenjenijih glumica u Hollywoodu" .

Nagrada princeze od Asturije dodjeljuje se godišnje u osam kategorija. Ime Meryl Streep otkriveno je kao prva dobitnica ove godine. Preostali primatelji bit će objavljeni postupno tijekom sljedećih tjedana i mjeseci.Svaki pobjednik dobiva 50.000 eura i repliku kipa katalonskog slikara i kipara Joana Miróa. Nagrade će krajem listopada u Oviedu dodijeliti španjolski kralj Filip VI . i prijestolonasljednika, 17-godišnje princeze Leonor od Asturije .

Prethodni dobitnici nagrade Princeza od Asturije su skladatelji Ennio Morricone i John Williams (2020.), dramatičar Peter Brook (2019.) i redatelj Martin Scorsese (2018.).