Devetnaest naslova u konkurenciji za Zlatnu palmu - među natjecateljima i veterani poput Wendersa ali i šest redateljica

Devetnaest naslova u konkurenciji za Zlatnu palmu - među natjecateljima i veterani poput Wendersa ali i šest redateljica

Ovogodišnji 76. po redu Filmski festival u Cannesu će 16. svibnja otvoriti film redateljice Maïwenn Jeanne du Barry u kojem je Johnny Depp glumio francuskog kralja Luja XV. , a film će se prikazati izvan konkurencije. 

Na ovogodišnjem filmskom festivalu, jednom od najprestižnijih u svijetu, nastupaju i renomirani filmaši poput Kena Loacha koji će se predstaviti filmom Stari hrast, a Wim Wenders filmom Savršeni dani .
 Za nagrade će se natjecati 19 filmova. /Naslovna fotografija: Jeanne du Barry, film koji otvara ovogodišnji festival, govori o Jeanne Béc, posljednjoj službenoj ljubavnici Luja XV. Povijesna drama redateljice i glumice Maïwenn prikazuje se izvan natjecateljskog programa. Fotografija: IMDb/

Filmofili se posebno vesele povratku britanskog redatelja Jonathana Glazera s romansom The Zone of Interest koja je smještena u kontekst holokausta prema romanu Martina Amisa. Dobitnici Zlatne palme Nanni Moretti i Nuri Bilge Ceylan, ali i poznati autori poput Hirokazua Kore-ede iz Južne Koreje, Akija Kaurismakija iz Finske i Marca Bellocchia iz Italije i ove su godine u konkurenciji za Zlatnu palmu.

U natjecateljski program uključeno je šest redateljica, a to su: Kaouther Ben Hania, Jessica Hausner, Justine Triet, Alice Rohrwacher, Catherine Breillat i Ramate-Toulaye SY.

Još će zvijezda na Azurnu obalu dovesti film Wesa Andersona Asteroid City, među kojima su Tom Hanks, Margot Robbie, Maja Hawke, Edward Norton i Scarlett Johansson. Uz romansu svibanj/prosinac redatelja Todda Haynesa dolaze Natalie Portman i Julianne Moore.Tu je i novi film o najpoznatijem filmskom arheologu. Indiana Jones i brojčanik sudbine bit će prikazan s Harrisonom Fordom u njegovom petom i posljednjem pojavljivanju u ulozi slavnog arheologa, kojem će se pridružiti Phoebe Waller-Bridge i Antonio Banderas. 

McQueen s radikalnom višesatnom pričom o ratnom Amsterdamu 

Izvan konkurencije bit će prikazan dokumentarac o ratnom Amsterdamu slavnog britanskog redatelja Stevea McQueena, Okupirani grad, koji je Fremaux nazvao "vrlo radikalnim višesatnim filmom". Prošle godine na festivalu u Cannesu bio je Trikotnik zaži , koji je kasnije osvojio nekoliko nominacija za Oscara. Na čelu žirija ove će godine biti redatelj filma, Šveđanin Ruben Östlund.

Filmovi u glavnom natjecateljskom programu 
KLUB ZERO, d. Jessica HAUSNER

ZONA INTERESA, red. Jonathan GLAZER

OPALO LIŠĆE, r. Aki KAURISMAKI

LES FILLES D'OLFA, r. Kaouther BEN HANIA

ASTEROID CITY, d. Wes ANDERSON

ANATOMIE D'UNE CHUTE, r. Justine TRIET

ČUDOVIŠTE, r. KORE-EDA Hirokazu

IL SOL DELL' AVVENIRE, d. Nanni MORETTI

L'ÉTÉ DERNIER, r. Catherine BREILLAT

KURU OTLAR USTUNE, rođ. Nuri Bilge CEYLAN

LA CHIMERA, rođ. Alice ROHRWACHER

LA PASSION DE DODIN BOUFFANT, rođ. TRAN Anh Hun

RAPITO, rođ. Marco BELLOCCHIO

SVIBANJ PROSINAC, d. Todd HAYNES

JEUNESSE, rođ. WANG Bing

STARI HRAST, r. Ken LOACH

BANEL I ADAMA; d. Ramata-Toulaye SY

SAVRŠENI DANI, d. Wim WENDERS

VATRENI, d. Karim AÏNOUZ

IZVOR: rtvslo

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.