Varaždinski trio svojim prvim nastupom očarao publiku, obećava kontinuitet djelovanja

Varaždinski trio svojim prvim nastupom očarao publiku, obećava kontinuitet djelovanja

Novoosnovani ansambl Varaždinski trio održao je sinoć u Velikoj koncertnoj dvorani u Varaždinu svoj prvi koncert. Zbog najave lošeg vremena, mjesto održavanja koncerta premješteno je iz Starog grada u Veliku koncertnu dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu čime je Trio bio na dobitku, jer tako dobro izabran i sjajno izveden repertoar i zaslužio je akustiku koju omogućuje koncertna dvorana. Varaždinska publika koja je tu elegantnu koncertnu dvoranu gotovo napunila mogla je tako uživati u savršenom suzvučju klavira, violine i violončela koje su joj na ovom prelijepom koncertu priuštili vrsni varaždinski glazbenici.
Na programu su bila djela renomiranih skladatelja iz vremena baroka - Ignaza Josepha Pleyela i Josepha Haydna, te argentinskog skladatelja Astora Piazzolle, koji u djelima uključuje elemente jazza i klasike (Ignaz Joseph Pleyel: Piano trio u G-duru, op. 16 br. 2.; Joseph Haydn: Piano trio u D-duru, Hob. XV:16; Joseph Haydn: Piano trio u G-duru, Hob. XV:25; Astor Piazzolla: Zima iz Četiri godišnja doba Buenos Airesa) . Već u najavi program je obećavao fantastično glazbeno iskustvo koje su varaždinski ljubitelji klasične glazbe s nestrpljenjem iščekivali i u punom smislu te riječi i dočekali. Dapače kao dar za bis dobili su još jedno djelo suvremene hrvatske skladateljice.
Varaždinski trio, sastavljen od pijanista Davora Brđanovića, violinistice Ivane Šambar i violončelista Mateja Ilčića, predstavlja dobrodošlo osvježenje na glazbenoj sceni Varaždina. Formiran iz entuzijazma i ljubavi prema glazbi, trio ima cilj predstaviti majstorska djela svjetske literature i djela hrvatskih autora različitim publikama.
Vjerujemo da će njihova glazbena suradnja ostvariti kontinuitet i promišljeno djelovanje koje će ih uvrstiti među nezaobilazne dionike glazbenog života Varaždina i Hrvatske.
Davor Brđanović, pijanist, inicijator je osnivanja Varaždinskog trija, te će zasigurno i svojim ugledom kao talentirani glazbenik i profesor Glazbene škole u Varaždinu s bogatim glazbenim obrazovanjem i impresivnim znanstveno-istraživačkim radom uvelike tome pomoći. Neosporno je, naime, njegovo bogato iskustvo i zalaganje u području glazbe, glazbene pedagogije i promicanju obrazovanja i kulture koje mu je donijelo i brojne zaslužene nagrade i priznanja. Članica Trija je i Ivana Šambar, izvrsna violinistica, rođena u Varaždinu gdje je završila svoje glazbeno obrazovanje, a članica je Simfonijskog orkestra HRT-a i sudjeluje u radu Varaždinskog komornog orkestra. Treći član je Matej Ilčić, violončelist, također je rođeni Varaždinac, koji je diplomirao violončelo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a njegova mladost i očita strast prema glazbi i muziciranju donosi jednu svježu notu u suzvučju tog uistinu sjajnog trija.
Ovaj sjajni prvi koncert Varaždinskog trija uspio je očaranoj publici vjerno prenijeti emocije i strast glazbenika spram glazbene ostavštine velikih skladatelja kićenoga baroka i argentinske klasično-jazz scene. Oni su svojim osnivanjem popunili svojevrsnu prazninu u djelovanju malih ansambala te vrste u Varaždinu pa njihovu želju za kontinuiranim djelovanjem svakako treba pozdraviti. U iščekivanju novog koncerta te vjeri da će svoju strast prema muziciranju i dalje vjerno dijeliti domaćoj ali i inozemnoj glazbenoj publici te svojim nastupima prije svega obogatiti kulturni život Varaždina i Hrvatske od srca im čestitamo.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.