Danas u VKD HNK u Varaždinu nastupa Dora Petković, renomirana mlada varaždinska pijanistica s međunarodnom karijerom

Danas u VKD HNK u Varaždinu nastupa Dora Petković, renomirana mlada varaždinska pijanistica s međunarodnom karijerom

U utorak, 27. lipnja u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u sklopu zajedničkog ciklusa Podij mladih glazbenika, pijanistički recital održat će Dora Petković, renomirana mlada varaždinska pijanistica s međunarodnom karijerom.
Dora Petković (Varaždin, 1996.) diplomirala je na specijalističkom diplomskom studiju (Master of Arts in Specialised Music Performance with a Solo Performance Major) na FHNW Musik–Akademie u Baselu, u klasi prof. Filippa Gambe. Klavir je počela učiti u dobi od osam godina u klasi prof. Lee Šantek u Glazbenoj školi u Varaždinu, gdje je maturirala 2014. godine.


Paralelno pohađa i Prvu gimnaziju Varaždin. Godine 2019. diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Srđana Čaldarovića. Redovito osvaja nagrade na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, od kojih se ističu: 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju Pia Tebaldini u Brescii 2008.g., 1. apsolutna nagrada na Međunarodnom natjecanju Giovani Musicisti u Trevisu 2011.g., 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju Insula u Izoli (Slovenija) 2014. g., posebna nagrada na Premio pianistico internazionale "Stefano Marizza" u Trstu 2015.g., 2. nagrada na 55. hrvatskom državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu 2017.g., 2. nagrada na EPTA Međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Osijeku 2017.g., 1. nagrada na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus op. 5 2019.g., apsolutna prva nagrada na Međunarodnom natjecanju Citta di Palmanova 2019.g., 2. nagrada na međunarodnom online natjecanju Leopold Bellan 2020.g., 2. nagrada na G-Clef međunarodnom online natjecanju 2021. godine.


Nastupala je kao solist s Varaždinskim komornim orkestrom u Glazbenoj školi Varaždin (2010.) i na Varaždinskim baroknim večerima (2011. i 2013.). Akademsku godinu 2017./2018. provela je na studentskoj razmjeni Erasmus u Parmi u Italiji u klasi prof. Andree Padove, gdje je nastupala kao solist s Orchestra Regionale dell Emilia–Romagna. Pohađala je seminare kod brojnih istaknutih pedagoga (Dmitry Bashkirov, Viktor Derevianko, Natalia Trull, Jerome Rose, Grigory Gruzman, Aleksandar Madžar, Peter Jablonski). Godine 2018. kao sudionica Tel-Hai International Piano Master classes osvojila je nagradu Memorial Marina Bondarenko za izvanrednog sudionika masterclassa. Iste godine osvojila je stipendiju Lions kluba Portogruaro kao sudionik na Festival Musicale di Portogruaro u Italiji. Godine 2019./2020.bila je stipendistica zaklade Adris Godine 2022. osvojila je nagradu za najbolji recital na "55. Tribini Darko Lukić". Za program recitala u Varaždinu izabrala je djela Roberta Schumanna i Sergeja Rahmanjinova.
Sažmi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.