Varaždin podnosi kandidaturu za UNESC0-ov grad glazbe

Varaždin podnosi kandidaturu za UNESC0-ov grad glazbe

Varaždin ima velike izglede biti proglašen UNESCO-ovim  gradom glazbe. U multimedijalnoj dvorani Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer održan je u srijedu 17. svibnja 2023. godine radni sastanak na kojem se govorilo o pripremama za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u području glazbe, koji je za 2023. godinu objavilo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO. Cilj je grad Varaždin uključiti u Mrežu kreativnih gradova u specifičnom području glazbe i jačati suradnju među gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja. 

Turistička zajednica Grada Varaždina prijavu priprema uz potporu Grada Varaždina u suradnji sa stručnjacima iz organizacije Hangveto iz Budimpešte koja je već bila uspješna u prijavama drugih europskih gradova.

Goste i sudionike sastanka pozdravio je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zahvalio se na volji da pridonesu uspješnoj kandidaturi Varaždina. Zamolio je za ozbiljnost svih sudionika  prilikom izrade prijave jer su rokovi vrlo kratki: Prijava mora biti gotova do 30. lipnja, a da bi bila potpuna mi moramo do kraja ovog mjeseca sve uobličiti. Apeliram da svatko od vas u svom segmentu odradi posao kako bi već početkom lipnja predali prijavu ministarstvu. Imamo punu podršku ministarstva kulture i medija, razgovarao sam s ministricom koja je rekla da će nam pružiti svu podršku u toj aplikaciji. – rekao je gradonačelnik i pozdravio stručnjake iz Mađarske koji su već uspješno radili na aplikacijama drugih gradova. Imamo tradiciju, imamo glazbenu školu, imamo već 53 godine barokne večeri, Ivana Padovca i puno drugih događanja i argumenata pa vjerujem da ćemo stići napraviti aplikaciju i siguran sam da će biti uspješna. – zaključio je gradonačelnik poželjevši uspješan rad sudionicima sastanka.

Jelena Toth, direktorica turističke zajednice naglasila je kako je Varaždin jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koja je uz sve ostale kvaliteta prepoznata i kao grad glazbe. Navela je sve dosadašnje aktivnosti turističke zajednice povezane s glazbom te najavila da će se u tom smjeru i dalje razvijati brend Varaždina. UNESCO-ova titula kreativnog grada glazbe svakako će biti velika pomoć u tome. Sastanku su prisustvovali ravnatelji i predstavnici institucija koji će biti uključeni u proces kandidature.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.