VBV koncert - Flauta na portugalskom dvoru u Galeriji Kovačić - Macolić, 28. rujna

VBV koncert - Flauta na portugalskom dvoru u Galeriji Kovačić - Macolić, 28. rujna

Galerija Kovačić Macolić mjesto je održavanja koncerta u okviru 54. Varaždinskih baroknih večeri pod naslovom Flauta na portugalskom dvoru, koji je je na rasporedu 28. ruzjna u 11 sati. Nastupaju Lucija Stilinović, flauta i Pedro Ribeiro Rodrigues, gitara

 Program je sljedeći: 

Antonio Rodil (c.1730-1787):  6 Sonata za flautu i basso  

                                                  Sonata br.1

 Allegro

Adagio

Presto

 Sonata br. 2

 Allegro

Adagio

Rondo Presto

                                                    Sonata br. 3

 Allegro

Andante Largo

Rondo Allegro

                                                     Sonata br. 4

 Allegro

Adagio

Rondo Presto

                                                    Sonata br. 5

 Allegro

Largo assai

presto assai

                                                   Sonata br. 6

 Adagio

Presto

Andantino con variatione

 

 

 ŽIVOTOPISI

Duo Stilinović – Rodrigues

 Flautistica Lucija Stilinović (Zagreb,1995.) aktivna je solistica, komorna i orkestralna glazbenica. Nastupila je na najpoznatijim glazbenim festivalima za klasičnu glazbu u Hrvatskoj, kao što su: Osorske Glazbene Večeri, Festival sv. Marka, Samoborska Glazbena Jesen (gdje je praizvela skladbu Chain Reaktion Mirele Ivičević), Scena Amadeo i Dubrovačke ljetne igre.

 Dobitnica je Diplome Darko Lukić na 56. tribini Darko Lukić (2023.) u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU). Pobjednica je 9. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2021.), kao i, 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.)

U 2020. godini Lucija je dobitnica stipendije Njujorške filharmonije (The Elaine and Stephen Stamas New York Philharmonic Scholarship Fund), druge nagrade na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young Artists Awards 2019 u New Yorku.

Do sada je nastupila kao solistica sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRTa, Zagrebačkim solistima, Tamburaškim orkestrom HRTa, ansamblom Antiphonus, Acoustic Project Strings, Varaždinskim komornim orkestrom i orkestrom Zagrebačke filharmonije.   

Dobitnica je prve apsolutne nagrade na British Flute Society natjecanju u Londonu (2016.), prve nagrade na međunarodnom natjecanju Woodwind and brass u Varaždinu (2015.), itd. Kao solistica više je puta nastupala uz Varaždinski komorni orkestar, između ostalog i na Varaždinskim baroknim večerima (2011.). 

Održala je mnoge recitale u Hrvatskoj i inozemstvu, recital u sklopu Croatia Flute Academy (2020.), recital u Scandinavia House u New Yorku (2019.), koncert s ansamblom Melisse na Utrecht Early Music Festival u Nizozemskoj (2016.), koncert na St. John Smith Square tijekom London Flute Festivala (2016.) te je kao predstavnica Hrvatske glazbene mladeži pohađala radionicu New Ways in Classical Music u Strasbourgu (2018.). 

Uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhattan School of Music (New York, SAD) u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije. U akademskoj godini 2016./17. bila je studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu (Belgija) u klasi Alda Baertena gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bila je na razmjeni studenata Erasmus na HKU Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska) u klasi Alda Baertena i Wilberta Hazelzeta (traverso flauta). U dva je navrata (2014. i 2017.) bila stipendistica International Music of Academy in the Principality of Liechenstein gdje je pohađala razne seminare i usavršavanja kod Philippe Bernolda. U jesen 2021. Lucija završava jednogodišnje usavršavanje na Music and Arts University of the city of Vienna u klasi Karl-Heinz Schütza, solo flautista Bečke opere i filharmonije.

Usavršavala se kod mnogim uglednih flautista i pedagoga kao što su:  Denis Bouriakov, Emmanuel Pahud, Sir James Galway, Karl-Heinz Schütz, Herman van Kogelenberg, Philippe Bernold, Rachel Brown, Peter-Lukas Graf, i Andrea Lieberknecht.

 Uz flautu, Lucija svira i piccolo te se usavršava kod brojnih poznatih piccolista kao što su: Stephanie Mortimore, Jennifer Gunn, Snježana Pavičević, Karin Bonelli i Gundrun Hinze.

Surađivala je, isto tako, i s mnogim poznatim dirigentima, kao npr. Leonard Slatkin, Kazushi Ono, Jane Glover, Robert Kapilow, George Manahan, Gabriel Bebeselea i Dawid Runtz.

 Lucija redovito surađuje i nastupa s uglednim hrvatskim pijanistima kao što su Zrinka Ivančić Cikojević i Danijel Detoni. Uz Veroniku Ćiković na harfi, Lucija je dio dua Eolian koji često nastupa na komornim festivalima u Hrvatskoj (Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Dani Alke i Velike Gospe u Sinju, Festival sv. Marka, Festival komorne glazbe u Čakovcu, Dubrovačke ljetne igre i Rapske glazbene večeri). Važno je istaknuti kako je duo Eolian osvojio Prvu nagradu i Posebnu nagradu grada Saluzza na 11. Međunarodnom natjecanju Suoni d'Arpa u Saluzzu (Italija,2022.) te je 2023. održao koncert u Bologni u dvorcu “Castello dei Manzoli” i u Trstu u “Museo Revoltella”.  Također, Lucija redovito surađuje i održava koncerte s gitaristom Pedrom Ribeirom Rodriguesom.

  Ostvaruje suradnje sa Riječkim simfonijskim orkestrom (kao gostujuća solo flautistica – sezona 2022./23.) te Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu (2023./24.) u sklopu opernih projekata; Puccinijeve Madama Butterfly te opere Missy Mazzoli: Životi i smrti Isabelle Eberhardt. U jesen 2021. pozvana je da kao solo flautistica nastupa zajedno s Brooklyn Chamber Orchestra u Musikvereinu u Beču. 2018. godine bila je na turneji po Francuskoj zajedno sa Mediteranskim orkestrom mladih pod umjetničkim vodstvom Kazushija Ona (Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence). 

 U sezoni 2022./23. Lucija svira Prvu (Tutti) flautu u Zagrebačkoj filharmoniji. 

  www.lucijastilinovic.com

Pedro Ribeiro Rodrigues portugalski je gitarist koji živi u Zagrebu, Hrvatska. Njegov album Carlos Seixas-Sonatas (Numerica Multimedia, 2012.), prva je snimka klasične gitare u potpunosti posvećena tom portugalskom skladatelju.

Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama diljem Europe, kao što su Het Concertgebouw (Amsterdam, Nizozemska), St. Cecilia's Hall (Edinburgh,Ujedinjeno Kraljevstvo), Dvorana Vatroslava Lisinskog (Zagreb, Hrvatska), Angelika Kauffmann Saal (Shwartzenberg,Austrija), Dvorana Makedonske filharmonije (Skoplje, Makedonija), Festspielhaus Erl (Erl, Austrija);

i festivalima među kojima su I Schubertiade (Kolpach, Luksemburg), Maribor Europska prijestolnica kulture(Velenje, Slovenija), Kyburgiade(Kyburg, Švicarska), Dubrovačke ljetne

igre (Dubrovnik, Hrvatska), Osorske glazbene večeri (Osor, Hrvatska), Samoborska glazbena jesen (Samobor, Hrvatska), Glazbene večeri u Sv.Donatu (Zadar, Hrvatska), Remusica

Festival (Priština, Kosovo), Cistermúsica (Alcobaça, Portugal), Međunarodni glazbeni festival Marvão (Marvão, Portugal) i Grachtenfestival (Amsterdam, Nizozemska).

 Od suradnji s orkestrima ističu se interpretacije cjelokupnog djela Antona Weberna s Cantus Ansamblom te, u ulozi solista, snimka Koncerta br. 1 za gitaru i orkestar Ssu-Yu Huanga, s

Hrvatskim komornim orkestrom (Navona Records, 2019.).

 

Godine 2009., s gitaristima Petritom Çekuom i Tomislavom Vukšićem, Pedro R. Rodrigues osniva Trio Elogio koji se etablirao kao jedan od najprestižnijih gitarskih trija današnjice. Trio Elogio svojim interpretacijama istražuje postojeći klavirski i orkestralni program,

intenzivno surađujući i s drugim instrumentima i glazbenicima kao što su Sebastian Manz (klarinet), Santiago Cañón Valencia (violončelo), Sara Ferrandez (viola), Anja Lechner

(violončelo), Filip Merčep (udaraljke, marimba). Trio Elogio primio je godišnju nagradu Milka Trnina za najbolju koncertnu izvedbu u Hrvatskoj u 2022.godini.

 

Pedro R. Rodrigues redovito sudjeluje u projektima s Lucijom Stilinović (flauta), Tanjom Ruždjak (sopran) i Isabel Vaz (violončelo), a od 2018. godine član je gitarističkog okteta Guitarrismo kojeg vodi Zoran Dukić.

Njegovi učenici osvojili su značajan broj nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Na poziv Udruge hrvatskih gitarista i pedagoga, na seminaru Dobro ugođena nastava, 2017.

godine predstavlja rezultate svojih pedagoških istraživanja.

 

Pedro Ribeiro Rodrigues trenutno predaje komornu glazbu I pedagogiju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska. Glazbeno školovanje započeo je u klasi Dejana Ivanovića na Conservatório de Música Jaime Chavinha u Minde, Portugal. Godine 2003. upisuje studij gitare u klasi prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je završio magisterij, a kasnije i specijalizaciju.

Od 2019. do 2022. pohađao je majstorske tečajeve na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, Nizozemska, kod prof. Zorana Dukića.

Pedro Ribeiro Rodrigues svira na gitari graditelja Antonija Zwirna.

 

Diskografija: Carlos Seixas – Sonate (Numérica Multimedia, 2012.); TrioElogio - Glazbeni salon Gvozdanović (Live DVD, Orfej, 2013.); Elogio Trio -Mozart Ruždjak Dvořák (BuntArt,

2019.); Koncert br. 1 za gitaru I orkestar Ssu-Yu Huanga s Hrvatskim komornim orkestrom: Beneath the Tide (Navona Records, 2019.); Gitara uživo u Kneževu dvoru, Dubrovnik

(Croatia Records, 2019.); HGK-Bagatele za kućnu upotrebu (Guitarrismo, Cantus, 2022.).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.