Počeo 48. po redu festival Osorske glazbene večeri u Osoru

Accademia Strumentale Italiana - Alberto Rasi
osorske glazbene večeri fb
„Ovaj program zamišljen je kao cjelina, ali i kao odavanje počasti našoj sjajnoj violončelističkoj školi, kao i ostavštini slavnog profesora Valtera Dešpalja. Koncepcija programa jest da s ansamblom violončela nastojimo pokazati sve mogućnosti spektra zvuka koje može proizvesti osam violončela u najrazličitijim glazbenim sadržajima. Povijest sviranja u ansamblu violončela počela je pojavom violončela kao instrumenta. Domenico Gabrielli je 1689. napisao prvu kompoziciju za dva violončela. Kroz razdoblja baroka, klasike i romantizma veliki violončelistički virtuozi kao Luigi Boccherini, Julius Klengel i David Popper pisali su za taj sastav. Tako se na programu nalaze dvije praizvedbe pisane za festival u Osoru, Srećka Bradića i Dubravka Palanovića, ali i klasična djela koje će istaknuti svu raskoš našeg instrumenta.- rekla je u povodu otvorenja ovogodišnjih 48. po redu Osorskih glazbenih večeri, violinistica Monika Leskovar.
 Nakon sjajnog otvaranja, večeras na koncertu Accademia Strumentale Italiana i Lorenzo Bassotto: Commedia, Commedia!
Glazbenici ansambla Accademia Strumentale Italiana - Alberto Rasi ponosno navode da "iako je partitura iz davnine, glazba je bezvremenska." Ansambl je to koji obuhvaća instrumentalnu i vokalnu glazbu u rasponu od renesanse do baroka, a uz komedijanta Lorenzo Bassotto u Osoru će izvesti repertoar glazbenih žanrova 16. stoljeća. Očekuje nas duboko promišljen i zabavan koncert, pun poezije i smijeha! Ulaznice su dostupne na osorfestival.eu. FOTO. FB OGV/Accademia Strumentale Italiana - Alberto Rasi
U Osoru se od 18. srpnja i 22. kolovoza održavaju ovogodišnje 48. po redu Osorske glazbene večeri festival na kojemu će nastupiti gotovo stotinu glazbenika iz desetak zemalja: predvodi ih Festivalski oktet violončela pod vodstvom Monike Leskovar, a njima će se pridružiti mlada sopranistica Darija Auguštan, koja velikim koracima niže uspjehe. Accademia Strumentale Italiana izvodi program posvećen talijanskoj commediji dell'arte. Uz Zagrebačke soliste nastupa makedonski virtuoz Simon Trpčeskia u Osor se vraćaju kvarteti koje slobodno možemo nazvati „miljenicima osorske publike“, Kvartet Arditti i Papandopulo kvartetProjekt Lazarus koncert će u cijelosti posvetiti stvaralaštvu baroknog skladatelja Vinka Jelića, a kroz glazbeno nasljeđe Baskije publiku će povesti Euskal Barrokensemble i Enrike SolinísKlavirski recital održat će Martina Filjakkoju je portal Glazba.hr s pravom prozvao „prvom damom hrvatskog pijanizma“. Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa predstavit će duo Dina e Mel uz ugledne goste, Miroslava Tadića i Yvette Holzwarth. S Baltika dolazi Puhački kvintet Carion, a nesvakidašnjim programom s obiljem nove glazbe predstavit će se Acoustic Project Strings uz flautista Danija Bošnjaka. Čaroban svijet komorne glazbe zastupaju domaće snage: Marco Graziani, Latica Anić, Krešimir Starčević, Evelin Novak, Nadia Varga Modrić te gosti iz Mađarske, proslavljeni violinist Kristóf Baráti uz klavirsku pratnju Valentina Magyara.

Kako je za vrijeme predstavljanja programa istaknuo umjetnički ravnatelj, baština i suvremenost trajne su programske koncepcije osorskog festivala, a kroz ovogodišnje izdanje protežu se kao fine niti skladateljice i skladatelji obljetničari: Blagoje Bersa (150. obljetnica rođenja), Dora Pejačević (100. obljetnica smrti), Ljubo Stipišić – Delmata (85. obljetnica rođenja), Frano Parać (75. rođendan), Berislav Šipuš (65. rođendan) i Srećko Bradić (60. rođendan). Na programu festivala očekuje nas i pet praizvedbi suvremenih skladatelja: Srećka Bradića, Dubravka Palanovića, Lovre Stipčevića, Dubravka Detonija i Šimuna Matišića.

Posebnost je ovoljetnog festivala bogat popratni program predstavljanja knjiga, notnih izdanja, razgovora i video projekcija: Hana Breko Kustura i Katarina Livljanić predstavit će knjigu Glazba povijesnih hrvatskih zemalja u srednjemu vijeku, o suvremenoj glazbi i stvaralaštvu razgovarat će violinist Irvine Arditti i skladatelj Berislav Šipuš, Franjo Bilić prezentirat će suvremeno kritičko izdanje zbirke duhovnih koncerata Vinka Jelića, a muzikologinja Zdenka Weber održat će predavanje o stvaralaštvu Dore Pejačević.

U Ljetnom kinu Mali Lošinj scenarist i redatelj Matko Petrić i autorica monografije Herci Ganza predstavit će film tj. oratorij Uskrsnuće Ljube Stipišića – Delmate (2021.) i monografiju Nima vaki testamenta (2022.).

Gradonačelnica Ana Kučić istaknula je zadovoljstvo time što Osorske glazbene večeri zauzimaju mjesto u samom vrhu kulturnih manifestacija u zemlji. Festival je postao jedan od najboljih promicatelja baštine cresko-lošinjskog otočja, a Osor, drevno, kulturno i arheološki važno mjestašce sjajna je pozornica za festival. Monika Leskovar predstavila je program otvaranja, koji je posvećen našoj sjajnoj violončelističkoj školi i ostavštini slavnog profesora Valtera Dešpalja (1947. – 2023.): „Ansamblom violončela publici ćemo predstaviti sve mogućnosti spektra zvuka koje može proizvesti osam violončela. Na programu se nalaze dvije narudžbe Osorskih glazbenih večeri, ali i klasična djela koja će istaknuti svu raskoš instrumenta, u interpretaciji probranih violončelista koji su se istaknuli talentom i profesionalnom putanjom te su pristali sa mnom stvoriti unikatnu koncertnu večer u Osoru. Također mi je veliko zadovoljstvo da će nam se pridružiti sjajna sopranistica Darija Auguštan“.

dfn

48. Osorske glazbene večeri 2023. godine

Osorske glazbene večeri (mala crtica iz povijesti)

Osnovane sredinom 1970-ih, Osorske glazbene večeri i u petom desetljeću kontinuiranog postojanja nastavljaju njegovati osnovnu premisu – poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Renesansna osorska katedrala, središnja 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.