Ovog vikenda posjetite uzbudljiv Festival varaždinskih dvorišta

Ovog vikenda posjetite uzbudljiv Festival varaždinskih dvorišta

Turistička zajednica Grada Varaždina poziva Vas da ovog vikenda posjetite Najintimniji festival u gradu, osmi po redu Festival varaždinskih dvorišta je spreman! Sjajna je to prilika za ponovno istraživanje grada uz odličan provod u Varaždinu, a svoje haustore znatiželjnim posjetiteljima otvara čak 16 inspirativnih dvorišta!  Turistička zajednica grada Varaždina ponovno je program obogatila uključivanjem varaždinskih ugostitelja koji su pripremili prigodne festivalske menije, a prvi se put u Festival uključuju i slastičarnice. Subotnji programi u sklopu Festivala bit će održani od 10 do 13 te od 17 do 21 sat a u nedjelju od 10 do 13 sati. Proučite programski letak i vidimo se na Festivalu!

 Zavirite, opustite se i uživajte u varaždinskim dvorištima

 ATRIJ STAROG GRADA, Šetalište J. J. Strossmayera 1

Poput glazbe i riječ, keramika je već tisućama godina razumljiva na svim kontinentima i u svim jezicima! Ove godine, u atriju Starog grada, osjetite podatnost i mekoću ovog iskonskog prirodnog materijala pod svojim prstima. Inspiraciju posjetitelji mogu pronaći u stalnom postavu keramike, stakla i porculana u Gradskom muzeju Varaždin. Iza debelih zidova ove atraktivne utvrde, radionicu recikliranja keramike pod nazivom „Novi život stare keramike“  vode članice udruge Kerameikon, a uz izložbu fotografija ikebane isprobajte i sami osnove tehnike izrade ove japanske vještine uz vodstvo Snježane Pokos-Vujec.

 DVORIŠTE ELEPHANT, Graberje 2

U novom ruhu i sa zanimljivim sadržajima po se prvi puta Festivalu varaždinskih dvorišta  pridružuje i dvorište Elephant koje postaje oaza za ljubitelje vinila. Uz izložbu gramofona i sajam gramofonskih ploča, Vura iza škura priredit će posebni doživljaj u ispijanju vaših omiljenih pića. Šareno, melodiozno i ugodno bit će cijele subote.

 3. ATRIJ GLAZBENE ŠKOLE U VARAŽDINU, Kapucinski trg 8

Gotovo svakodnevno ispunjeno glazbom koja dopire iz palače Erdödy-Patačić, dvorište Glazbene škole u Varaždinu  postaje pozornica posvećena jednom od najvećih gitarističkih virtuoza i inovatora - Ivanu Padovcu. Zanimljiv i bogat glazbeni program tijekom Festivala završit će sjajnim koncertom učenika Glazbene škole s Varaždinskim komornim orkestrom.

 URŠULINSKO DVORIŠTE, Uršulinska 1

Uređeno i tajanstveno dvorište crkve i samostana Svete Uršule jedno je od najrazigranijih mjesta u povijesnoj jezgri zahvaljujući vrtiću i školi. Po treći put, ovo čarobno dvorište u sklopu Festivala otvara svoja vrata i donosi zanimljive sadržaje: priliku za upoznati više od tri stoljeća djelovanja uršulinki na području grada, aktivnosti osnovne škole uz nezaobilazne Uršuline zvjezdice, a u inspirativnom ozračju dvorišta i kreativnu radionicu „Igru svjetla i sjena.“

 FRANJEVAČKO DVORIŠTE

Ivana Padovca 7

Vrt Franjevačkog samostana proširit će svoje zelenilo i na dvorišni dio koji će tijekom dva festivalska dana postati zelena oaza za odmor, učenje i stvaranje. U zanimljivim radionicama naučite kako na jednostavan način i na malom prostoru možete uzgajati ljekovito i začinsko bilje te razne povrtnice, kako izraditi svoj biljni terarij, cvjetni vjenčić i još puno zelenih zanimljivosti.

 PLIKINO DVORIŠTE, Ivana Padovca 4

U šetnjom Padovčevom upravo su instalacije Miroslava Prikratkog omiljena točka za predah, a Festival varaždinskih dvorišta prilika je za upoznati pravo bogatstvo ove zanimljive zbirke –kreativnih instalacija stvorenih od metalnih alata, kovanih predmeta pa čak i auto dijelova,

 7. DVORIŠTE PALAČE SERMAGE,Trg Miljenka Stančića 1

U jednoj od najljepših varaždinskih palača očekuje nas obilje ritma, plesa i igre u suradnji s Festivalom KLIKER. Ovaj jedinstveni međunarodni festival uvijek donosi pažljivo odabrane  sadržaje za sve generacije! Ovo je idealna prilika da na kvalitetan način potaknete dječji interes za suvremeni ples kroz igru i ugodno druženje. Predstave i radionice pozivaju vas na ples uz izvedbe međunarodnih umjetnika.

 DVORIŠTE MUZEJA ANĐELA, S. Kranjčevića 14

Muzej anđela autorski je projekt umjetnika Željka Prsteca, a nalazi se u samom središtu grada i predstavlja Varaždin kao grad u kojem spavaju anđeli. Osim stalnog postava muzeja, u „Rajskom vrtu“ koji ga okružuje, izloženi su dječji radovi s radionica. Dvorište Muzeja anđela mjesto je druženja, kreativnog stvaralaštva i opuštanja uz Ajngelekof napitek i Ajngelekof kolačec.

 9. JULIJANOVO DVORIŠTE,S. Kranjčevića 8

Julijanovo dvorište jedna je od najpoznatijih varaždinskih tajni, a upravo je ono bilo inspiracija za Festival varaždinskih dvorišta. U ugodnoj atmosferi dvorišta ove će godine biti prilika za upoznavanje djela varaždinskih pisac i druženje s njima. 

 10. DVORIŠTE PALAČE PATAČIĆ BUŽAN, S. Kranjčevića 1

Moda i glazba dobitna su kombinacija, a  na Festivalu varaždinskih dvorišta one su spojene u raskošni program koji uključuje modni buvljak, modne performanse, revije i glazbene nastupe. Sve se to odvija u starom dvorištu smještenom ispod najvišeg varaždinskog tornja, onog Franjevačke crkve. Zavirite u dvorište i usput zaplešite uz dobru glazbu.

 DVORIŠTE ŽUPANIJSKE PALAČE,Franjevački trg 7

Prekrasno, prostrano i raskošno dvorište Županijske palače postat će kreativno, edukativno i zabavno, ugostivši Tekstilno-tehnološki fakultet i cijeli niz radionica, projekcija i izložbi koje su pripremili studenti i djelatnici Studijske jedinice Varaždin. A na samo par koraka iz dvorišta u podrumu palače Varaždinske županije očekuje vas nova atrakcija – Centar za posjetitelje – koji primjenom novih tehnologija prezentira kulturnu i povijesnu baštinu Varaždinskog kraja.

12. DVORIŠTE STEPINČEVA 1B,Alojzija Stepinca 1b

Što povezuje Purgare, čipkarice i šahiste – zajedničko dvorište u Stepinčevoj 1b. Upravo će oni u zajedničkoj sinergiji na tom relativno malom dvorišnom prostoru prezentirati vrijednosti baštine, svoj rad i tradiciju. Upoznat ćete velike i male Purgare, zanimljive priče Dama u povijesnim haljinama, upoznati vještine majstorica čipkarstva i opus njihovog stvaralaštva te otkriti male tajne velikih majstora šaha.

13. DVORIŠTE P4, Petra Preradovića 4

Prekrasna vila koje je  prije nekoliko godina postala Centar za mlade i nezavisnu kulturu – P4, ima prekrasno dvorište koje ljeti postaje prava oaza u središtu grada. Uz izložbe, u podrumu nastaju i originalne plesne koreografije, a bliži se i pet po redu KVART festival. Ovdje možete saznati što vole mladi , uživati u prigodnoj ponudi hrane i pića te plesati u chill zoni uz odličnu glazbu.

 14. DVORIŠTE CVEK, Kukuljevićeva 7

Dvorište Cvek ponovno će biti mjesto predstavljanja rada Centra tradicijske kulture Varaždin. Posjetitelji se kroz izložbu mogu upoznati s estetskim, kulturalnim i društvenih obilježjima narodnih nošnji i tradicijskog nakita, zatim uživati u plesu, pjesmama i tradicijskoj glazbi te sudjelovati u radionicama za izradu tradicijskog nakita koristeći materijale poput slame, komušine i rogoza. Izradite svoj vlastiti ukras i ponesite lijepe uspomene na ovu vrijednu kulturnu tradiciju. Radionice uz Centar tradicijske kulture provodi OŠ Ivana Rangera iz Kamenice.

 15. DVORIŠTE ZLATNI AJNGEL, Gajeva 15

U Galeriji Zlati ajngel, poznatoj po redovitim izložbama gdje svoj mir uz druženje vole pronaći ljubitelji umjetničke scene Varaždina, čeka vas prigodna izložba reportažnih fotografija Andreja Švogera posvećena objektu “Šekret”. Uz izložbu, tu su i mali kreativci iz Dječjeg vrtića “Varaždin”, objekt Aleja, koji su projekt ostvarili na inicijativu i volonterski angažman voditeljice objekta Aleja, Andreje Sedlar. Pridružite im se i podržite ih jer tko zna, možda nam pripremaju neke nove ideje koje će vjerujemo jednog dana zasigurno i ostvariti.

 16. DVORIŠTE KOVAČIĆ MACOLIĆ, Gajeva 13

Umjetnički duh Gajeve ulice nastavlja dvorište galerije Kovačić-Macolić. Uz radionica crtanja na otvorenom, posjetitelji će imati  priliku uživati u „Plavoj bajci“, zajedničkoj izložbi Vladimira Gašparića Gape, Roberta Gečeka te domaćina Gordane Kovačić Macolić i Slavena Macolića. A vrijednost i ljepotu galerijskog prostora i ateljea upoznajte u vođenom razgledu.

GASTRO PREDAH

Nakon detaljnog obilaska povijesne jezgre grada, upoznavanja svih tajni varaždinskih dvorišta, sudjelovanja na radionicama i koncertima, savršeno mjesto za odmor i punjenje baterija su terase varaždinskih restorana od kojih se mnoge nalaze u predivnom dubokom hladu krošanja drveća ili zidova starih kuća. Festivalski program donosi i prigodni festivalski gastro predah uz posebno pripremljene menije, a po prvi puta tu je i slatki predah uz kavu!

 GASTRO PREDAH po varaždinski za Festival dvorišta pripremili su restorani:

Restoran August, Augusta Šenoe 12

*Restoran Cimplet, Braće Radić 102

Bistro Haustor, Janka Draškovića 8

Steakhouse Masni brk, Ljudevita Gaja 16

*Restoran Šanjek, Braće Radić 53

Restoran Hotela Varaždin, Trg kralja Petra Svačića 1A

Restoran Verglec, Silvija Strahimira Kranjčevića 14

*restoran je zatvoren nedjeljom 

 SLATKI PREDAH NA VARAŽDINSKI za Festival dvorišta pripremile su slastičarne: 

Kavana Grofica Marica, Trg kralja Tomislava 2

Palačinkarnica P’alapassion, Ljudevita Gaja 12

Slastičarnica Šešet, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 9

Palačinkarnica Varaždin, Augusta Šenoe 1 

 Opširnije:

 https://visitvarazdin.hr/?s=festival+dvori%C5%A1ta&lang=hr

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.