Eurovizija se po sedmi put u svojoj povijesti seli u Švedsku zahvaljujući Loreen kojoj je to druga pobjeda

LORENN

Eurovizija se po sedmi put u svojoj povijesti seli u Švedsku, pjevačica Loreen pobijedila je po drugi put, ovajput s pjesmom Tattoo, te postala prva žena kojoj je to pošlo za rukom i druga nakon Irca Johnnyja Logana. Loreen je od stručnih žirija dobila čak 340 bodova, a od publike dodatnih 243, čime je osvojila 583 boda i za 55 bodova (528) pobijedila drugoplasiranu Finsku koju je predstavljala Käärijä s pjesmom Cha Cha Cha . Treće mjesto s 362 boda zauzela je izraelska predstavnica Noa Kirel s pjesmom Unicorn. Do desetog mjestu slijede predstavnici Italije, Norveške, Ukrajine, Belgije, Estonije, Australije i Češke...

Na glazbenoj sceni Lorenn se prvi put se pojavila 2004. godine kada je nastupila na Švedskom idolu i zauzela četvrto mjesto. Godinu dana prije trijumfa u Azerbajdžanu prvi put se pokušala kvalificirati za Euroviziju, no na domaćem izboru nije uspjela ući u finale. Godinu dana kasnije ostavila je konkurenciju daleko iza sebe. Tada je rekla da prije dva tadašnja pokušaja nikada nije ozbiljno razmišljala o Euroviziji. Nakon prvog trijumfa na Eurosongu, objavila je i svoj prvi album - Heal.
- "Sve mi se čini nestvarnim, jako sam šokirana, sutra ćete me opet morati pitati o osjećajima", rekla je Šveđanka u prvoj izjavi na konferenciji za novinare nakon pobjede, dodavši da najviše osjeća zahvalnost. Kasnije je priznala da je bila "vrlo ponosna" na to postignuće - odnosno na to što je postala prva žena koja je dva puta pobijedila na Euroviziji. .

Otkrila je i da je, u usporedbi s prvom pobjedom 2012., bila "vrlo naivna djevojka koja nije znala što očekivati", no sada se osjećala kao da se vratila svojoj obitelji: "Ovaj put iskustvo je bilo više ... . . majčinski, jednostavnije, fluidnije."

Na eurovizijskoj pozornici u Liverpoolu predstavilo se 26 zemalja. Čuli smo sve od laganih pop pjesama do rapa, mješavine techna i etno glazbe do žešćih ritmova. Blazirani europski žiriji ponovno su kao ključ žiriranja uzeli političke i "dobrosusjedske" odnose, te jedni drugima dijelili bodove. Proradila je i susjedska netrpeljivost na Balkanu, ali ispravak nepravde stigao je s glasovima publike, što je i najvažnije, koja je Letu3 vjerovala i vidjela poruku i svu slojevitost izvedbe te omogućila da se sa 123 boda plasira na 13. mjesto. Može li se to promijeniti? 

 foto: AP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.