Tjedan i vikend na VBV-u: Stojeće ovacije za prekrasnu subotnju večer i nastup Barrocade Israeli Baroque Collectiva

Tjedan i vikend na VBV-u: Stojeće ovacije za prekrasnu subotnju večer i nastup Barrocade Israeli Baroque Collectiva
Predivni glasovi i svirka ansambla Barrocade Israeli Baroque Collective u subotu navečer u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta na koncertu devete večeri 52. Varaždinskih baroknih večeri razgalili su publiku koja ih je nagradila stojećim ovacijama. Bio je to drugi nastup tog ansambla nakon 2008. kada su za svoju izvedbu dobili i jednu od festivalskih nagrada, a ove godine ansambl je nastupio uz svog sjajnog kontratenora Yaniv’dOra i mezzosopranisticu Mayu Amir s koncertom u povodu 25 godina uspostave diplomatskih odnosa Izraela i Republike Hrvatske.
 
Koncertu je nazočio i novi veleposlanik Izraela u RH Nj. E. Gary Koren koji je tom prigodom izjavio .„Drago mi je da je upravo posjet Varaždinu i ovom koncertu zapravo moja prva diplomatska aktivnost, budući da sam stupio na dužnost u Zagrebu prije tri dana. Kulturne veze između Izraela i Hrvatske su dobre, a Varaždinske barokne večeri već godinama su izvrstan domaćin našim glazbenicima“.„Izrael je iznimno bitna zemlja u svjetskim razmjerima i zaista nam je čast što možemo biti domaćini i novom veleposlaniku i ovim odličnim glazbenicima iz Izraela“, rekao je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.
Kontratenoru svjetskog glasa Yaniv d’Oru bio je ovo treći susret s publikom Varaždinskih baroknih večeri. „Divno je ponovno se vratiti u predivni Varaždin. Za mene kad dolazim ovdje kao da se vraćam kući, jer uistinu se osjećam dobrodošlo. Uživam šetati i vašim baroknim gradom“, istaknuo je d’Or koji je zajedno s mezzopranisticom Mayom Amir izveo na koncertu i tradicionalne ladino pjesme, ali i dvije hrvatske tradicijske pjesme.  
 
 
Uz sjajno posjećen Koncert za malene i djecu u klubu Europa Media varaždinskog HNK-a, ansambl Camerata Kilkenny ispunila je u subotnje prijepodne do posljednjeg mjesta vitešku dvoranu u dvorcu Trakošćan, a gosti iz Irske nastupili su i u crkvi u Prelogu u nedjelju 19 sati. U isto vrijeme u Nedelišću u tamošnjoj crkvi Presvetog Trojstva nastupili su Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mršić. U varaždinskoj Katedrali u 20 sati u nedjelju nastupio je Zbor HRT-a i solisti sa zahtjevnim programom „Varaždinski skladateljski krug s kraja XVII stoljeća. Danas je i bila posljednja prilika za posjet Irish corneru na Kapucinskom trgu. Sinoć je ondje održan koncert punk rock grupe „Crna kronika“ i gudači pod nazivom “Baroque’n’Roll &Crna Kronika, a večeras je na Kapucinskom trgu nastupio Belfast Food u 20 sati. 

VBV - koncerti u tjednu unatrag, (piše Jelena Blaži)

Četvrtak, 29. rujna i petak, 30 rujna - „Händel Sublime“ i odlična posjećenost koncerata sedme festivalske večeri 52. Varaždinskih baroknih večeri
 
Dva festivalska koncerta u Varaždinu, te koncerti u Varaždinskim Toplicama i u Novom Marofu obilježili su četvrtak, sedmi dan 52. Varaždinskih baroknih večeri. Nakon što je u srijedu predstavljeno izdanje zbirke „Parnasia milittia“ Vinka Jelića, djela tog hrvatskog baroknog skladatelja izveli su glazbenici okupljeni ansambl Projekt Lazarus u varaždinskoj crkvi Svetog Florijana u programu Hrvatska glazbena baština. Crkvu Svetog Martina u Varaždinskim Toplicama zvucima barokne glazbe ispunili su  Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mašić, a u Novom Marofu nastupio je Trio Corrente kojeg čine Metod Sironić, Lea Sušanj Lujo i Jelena Tihomirović. Do posljednjeg je mjesta bila ispunjena i varaždinska crkva Svetog Nikole u kojoj su članovi Hrvatskog baroknog ansambla i sopranistica Jelena Štefanić pokazali raskoš glazbe još jednog baroknog velikana s programom „Händel Sublime“. „Izabrali smo djela majstora barokne glazbe iz najreprezentativnijih njegovih djela.  
Podijelili smo program na tri dijela-Concerto grosso za gudače, Koncert za obou i gudače u g molu i Kantata „ Il delirio amoroso“, jednu od ranijih Händelovih kantata za sopran i orkestar“, istaknuo je Stjepan Nodilo, umjetnički voditelj ovog koncerta i solist na baroknoj oboi.„Jako sam zahvalna da mogu surađivati s Hrvatskim baroknim ansamblom. Ovi dani s probama i zajedničkim muziciranjem su bili predivni i divno je što možemo zajedno dijeliti tu glazbenu energiju na koncertu“, dodala je sopranistica Jelena Štefanić. Magija Händelovih djela i na ovom je koncertu oduševila publiku, a Laura Vadjon, umjetnička voditeljica Hrvatskog baroknog ansambla otkrila je da je i njoj taj skladatelj omiljen, jer je kako je istaknula „jedan i jedni, poseban“.
Djela tog velikog baroknog skladatelja naći će se i na nosaču zvuka koji su Laura Vadjon zajedno s Pavlom Mašićem predstavili u varaždinskoj palači Sermage u petak 30. rujna. U festivalskom programu bio je i koncert u 20 sati u crkvi Svete Magdalene u Gornjem Knegincu, a mladi irski glazbenici okupljeni u Irski barokni orkestar mladih s programom „The Dublin Gaieties“ predstavili su se u 20 sati u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a. Prije tog koncerta,  u predvorju dvorane otvorena je izložba Povijest Irske u 10 riječi. Zbog vremenskih prilika koncert Belfast Fooda planiran u Irish corneru prebačen je na nedjelju u 20 sati.
 
 
Srijeda, 28. rujna - U prepunoj varaždinskoj katedrali izvedeno velebno Bachovo djelo „Muka po Mateju“
 
Varaždinska katedrala je u srijedu bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a brojni okupljeni dugotrajnim su pljeskom nagradili soliste, članove zbora Chorus angelicus i Dječjeg zbora Glazbene škole u Varaždinu, glazbenike okupljene u ansambl Capella Savaria iz Szombathelya za izvedbu velebnog djela baroknog velikana Johanna Sebastiana Bacha „Muke po Mateju“. Koncert pod dirigentskom palicom maestra Anđelka Igreca šestog dana 52. Varaždinskih baroknih večeri održan je u povodu 25. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije.  
„Uspjeli smo da naš varaždinski zbor, naše mališane iz Glazbene škole, vrhunske renomirane i mlade soliste, glazbenike iz Mađarske povežemo u izvedbi Muke po Mateju, djelu prepunom ljubavi. Posebno je zanimljivo da su u njemu i pučke pjesme, koje predivno zvuče, a između tih arija su kratki tekstovi koji komentiraju to što se događa“, rekao je maestro Igrec ponosan na stotinu sudionika koji su izveli najveće djelo u Bachovom opusu, a koje osim što je najdulje trajanjem zahtjeva i najopsežniji izvoditeljski sastav.
„Ovo je fantastičan koncert za Varaždinske barokne večeri, jer plejada solista koja je ovdje nastupila, odličan zbor i glazbenici u ovom projektu svi su odreda izvrsni“, istaknula je jedna od solistica Sonja Runje, sve traženija umjetnica na međunarodnim pozornicama koje su je ugostile diljem Europe. Kao solisti nastupili su i Ivana Lazar, Tia Pikija, Franko Klisović, Emanuel Tomljenović, Grga Peroš, Krešimir Stražanac, hrvatski bas bariton koji iza sebe ima impresivne nastupe i nagrade u inozemstvu, te Hugo Hymas, britanski kontratenor koji redovito nastupa na međunarodnim pozornicama širom svijeta, a svi zajedno oduševili su u izvedbi djela praizvedenog 1727. godine na Veliki petak u Leipzigu. „Ovo je moj treći nastup na Varaždinskim baroknim večerima.  
- Uvijek je divno vratiti se na ovaj krasan festival koji slavi baroknu glazbu. Počašćen sam što sam ponovno imao priliku nastupiti na Baroknim večerima u ovom dijelu koje donosi i meditaciju uz glazbu i veliča baroknu glazbu u punom zanosu“, naglasio je Hymas. Varaždinske barokne večeri sinoć su gostovale i u Virovitici gdje je u dvorcu Pejačević nastupio Trio Corrente, te u Krapini gdje su barokni koncert održali Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mršić. Varaždinske barokne večeri nastavljaju i promicati hrvatsku baroknu glazbenu baštinu, pa je tako u organizaciji varaždinskog ogranka Matice hrvatske i VBV-a predstavljeno u dvorani Petar Veček u zgradi varaždinskog kazališta i notno izdanje Ogranka matice hrvatske u Svetoj Nedjelji „Vinko Jelić: Parnassia militia“.
Suvremeno je to kritičko izdanje zbirke Vinka Jelića objavljeno 400 godina nakon prvotiska, a koje je i izvedeno u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu u 18 sati. U 20 sati na festivalskom je rasporedu koncert Hrvatskog baroknog ansambla „Handel Sublime“ na kojem je u crkvi Sv. Nikole u Varaždinu nastupila i sopranistica Jelena Štefanić. Varaždinske barokne danas gostuju i u Varaždinskim Toplicama, te u Novom Marofu.
 
Utorak, 27. rujna - Od hrvatskog do turskog baroka petog dana 52. Varaždinskih baroknih večeri
Koncertom ansambla Izmir Barok i u Varaždinu je u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri obilježeno i 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske. Publici u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a članovi ansambla kojeg su osnovali članovi Državne opere u Izmiru i koji je najznačajniji po tome što je prvi u Turskoj počeo koristiti glazbala iz razdoblja baroka i primjenjivati baroknu izvoditeljsku praksu podarili su koncert pod nazivom „Glazba europskih i osmanskih dvorova“, objedinivši tako osmansku glazbu koja se njegovala u urbanim sredinama s djelima Vivaldija, Purcella i Monteverdija.
„Kulturne veze između Hrvatske i Turske su dobre i drago nam je da imamo prigodu biti partneri Varaždinskim baroknim večerima i što možemo predstaviti festivalskoj publici ovim koncertom i baroknu glazbu iz Turske“, istaknuo je Nj. E. Mustafa Babür Hızlan, veleposlanik Turske u Republici Hrvatskoj, dodavši da je ovo i jedinstvena prilika da se vide i poslušaju stari instrumenti. Varaždinska barokne večeri predstavljanjem i zemalja partnera, ali i ovakvim kulturnim vezama pružaju priliku ljubiteljima glazbe da otkriju i baroknu glazbu iz drugih zemalja. „Ono što je zanimljivo da je otomanski dvor naručivao skladbe europskih skladatelja, ali i kod njih je bilo popularno u to barokno vrijeme skladati mini opere ili skladbe s opernom tematikom.  
Imali smo na festivalu već Pera ansambl, poznat barokni ansambl koji potječe iz Turske, a suradnju nastavljamo s nizom opernih festivalskih produkcija od kojih je prva već na rasporedu ove festivalske godine i to 4. listopada kada se sprema program „Sultani u operi“. Imamo sjajnu suradnju s Turskim kulturnim institutom koju nastavljamo i nagodinu kada će biti obilježeno stoljeće Republike Turske i u Varaždinu i  razvijamo tako kulturne veze“, najavio je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.  
 
U crkvi Sv. Florijana u Varaždinu pete festivalske večeri nastupio je ansambl Responsorium programom Hrvatska glazbena baština. „Izabrali smo dio skladbi iz opusa Hieronimusa Talonusa Polensisa, rodom Puljanina koje nisu nanovo otkrivene, ali nekako nisu bile u javnosti toliko izvođene zadnjih nekoliko godina“, istaknuli su u ansamblu koji se posvetio istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara 17. stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine, a za svoj je muzikološki rad i izvoditeljski domet ansambla 2019. godine nagrađen nagradom Ivan Lukačić na 49. Varaždinskim baroknim večerima. Sinoć su koncerti održani i u Ludbregu gdje je nastupio Iberian Baroque Ensamble, a Trio Corrente u Križevcima.  
U 18 sati u bivšim prostorima knjižnice u zgradi varaždinskog kazališta su predstavljeni notni zapisi Hrvatske glazbene baštine na 52. Varaždinskim baroknim večerima, dok je u 20 sati na festivalskom rasporedu izvedba velebne Bachove „Muke po Mateju“ u povodu 25. godišnjice osnivanja Varaždinske biskupije u varaždinskoj Katedrali. Varaždinske barokne večeri gostovale su i u Virovitici, te Krapini. U ponedjeljak, održan je koncert 4 akademije ZAGREB, SPLIT, OSJEK i PULA.
 
  

Koncertom ansambla Camerata Garestin u varaždinskoj palači Sermage započela je prva festivalska subota

.Ivana Lazar, Josipa Bilić, Berislav Puškarić, Dani Bošnjak, Krešimir Has i Krešimir Lazar poveli su okupljene na glazbeno putovanje kroz baroknu ostavštinu glazbenika od sjevera do juga Europe. „Vodili smo se idejom spajanja stilova baroknih glazbenika, pa smo se nakon što smo lani izvodili Buxtehudea ove godine odlučili na ovaj barokni spoj i vjerujem da će auditorij prepoznati kvalitetu djela koje smo izabrali“, istaknuo je Krešimir Has prije koncerta na kojem su posjetitelji imali prigodu opustiti se u baroknu glazbu, ali i baroknu kavu. U isto vrijeme, u subotnje prijepodne, u Glazbenoj školi u Varaždinu održana je prva barokna radionica za mališane. Na radionici koju su pripremili akademski glazbenici Kristina Abramović i Franjo Bilić djeca su na interaktivan način upoznala život Johanna Sebastiana Bacha i neke od njegovih kraćih poznatijih skladbi. Spajajući glazbu i pokret polaznici radionice imali su priliku svirati na instrumentu na kojima je skladatelj svirao – čembalu, te su zaplesali francuski ples iz tog doba – menuet. Keramičari su i ove godine pokazali kako barok može utjecati na njihovo stvaralaštvo i pripremili odlične radove koje su izložili u galeriji Kerameikona u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu na temu „Volim ba-rock“. „Barok je uvijek inspiracija keramičarima kao i svim umjetnicima, a ove smo godine htjeli „provući“ barok kroz suvremenost i da vidimo koliko barok se nalazi i u današnjem vremenu. U ovih 24 rada 24 autora koji ne samo da su iz Hrvatske već iz okolnih zemalja vidi se kako su keramičari doživjeli i interpretirali ovu temu na jedan suvremeni, ali inspirativan i zanimljiv način i spojili vremena naizgled daleka, ali neke niti barokne pronalaze se u ovim radovima“, naglasila je kritičarka Višnja Slavica Gabout. 

Izložba koja je dio programa „Total baroque“ ostaje postavljena do 23. studenog. I ove godine jedan je od koncerata na baroknom festivalu pod pokroviteljstvom Kluba mecena VBV-a.  Održan je u Uršulinskoj crkvi, a na njemu su se predstavile mlade glazbenice iz Irske okupljene u ansambl Dagda. „Prvi put smo u Varaždinu. Predivno je i zaista uživamo u ovom gradu i krasnoj crkvi u kojoj smo imale prigodu nastupati s programom koji je zapravo kombinacija hrvatske i irske glazbe. Vrlo je bilo zanimljivo proučavati djelo hrvatskog baroknog skladatelja Ivana Šibenčanina za ovaj koncert, koji ima tog talijanskog baroknog stila u svom stvaralaštvu, a imaju ga i irski skladatelji, pa tako vidimo i neke poveznice.“, naglasila je Leonie Curtin iz ansambla. Održan je sinoć i prvi koncert Varaždinskih baroknih večeri izvan Varaždina.

U crkvi u Svetom Jurju na Bregu u Međimurskoj županiji nastupili su Gabrijela Hrženjak, Krešimir Lazar i Krešimir Has. Šarolika i raznovrsna festivalska subota završila je druženjem uz glazbu, ples i irsku gastronomiju u Irish corneru na Kapucinskom trgu u kojem je gostovao i irski chef Stephen Breslin. Festivalska nedjelja 52. Varaždinskih baroknih večeri uz koncert u dvorcu Trakošćan donosi i koncert u crkvi u Belcu, a na oba koncerta nastupili su sopranistica Teresa Duarte i Tiago Matias na lutnji. Festivalsku nedjelju zaokružena je uz dvije orguljašice-Ursa Ljuban i Tea Kulaš, koncertom na orguljama varaždinske Katedrale u 21 sat.

  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.