Četvrti FMF završava, ali pobuđuje nadu, nasilje nad novinarkama i novinarima ne smije se prešućivati

Četvrti FMF završava, ali pobuđuje nadu, nasilje nad novinarkama i novinarima ne smije se prešućivati

Četvrti Fažana Media Fest približava se svome kraju, a budući da je ove godine festival fokusiran na žene i njihov položaj u medijima razumljivo je da je i većina sudionika bila ženskog roda. No, to ne znači da se problemima žena u našoj profesiji ne bave i muškarci, koji se ponekad mogu i prepoznati u istoj priči, ali je kod njih doživljaj često drugačiji. Nejednakost, rodna neravnopravnost, prijetnje i nasilje nad novinarkama je češće, njima se češće krše i njihova radnička prava. Nasilje prema novinarkama i novinarima s pojavom društvenih mreža proširilo se i prešlo i u virtualni prostor, a tu je, prema svjedočenju sarajevske novinarke i kada se zatraži pomoć policije, počiniteljima puno teže ući u trag.

Sve nas se posebno dojmila iskrena ispovijest švedske TV novinarke, imigrantice iz Grčke za koju je Saša Leković glavni koordinator festivala rekao “Ako moram nešto izdvojiti, neka to bude gostovanje novinarke Alexandre Pascalidou koja je kao dijete došla u Švedsku iz Grčke i postala najbolja istraživačka novinarka u toj zemlji unatoč svim preprekama žene i imigrantice. Također bih želio spomenuti Parvin Aldaran iz Švedske koja je provela tri godine u zatvoru u svojoj domovini Iranu zbog osnivanja prvog ženskog bloga i online ženske mreže.”

I doista te su dvije govornice svojim pričama digle na noge publiku, a i ostale novinarke i aktivistice, osobito novinarke iz Srbije pričajući svoja iskustva ističu da su i diskriminacija i nasilje nad novinarkama veće te se slažu s kolegicom da se više ne mogu braniti šutnjom.

Glavni koordinator festivala Saša Leković posvetio je festival ženama i njihovom položaju u profesiji, pa je Festival koji se održava od 5. do 11. rujna, obuhvatio niz intrigantnih tema počevši od doprinosa novinarki profesiji kroz povijest pa sve do izazova s kojima se žene u medijima suočavaju danas. U 20 i više festivalskih događanja posebno su nas se dojmili upravo filmovi i svjedočenja nekih novinarki koje su govorile o svojim nemilim iskustvima u obavljanju profesije - o seksizmu kojem su izložene, diskriminaciji, nejednakosti s muškim kolegama, omalovažavanjima, otkazima i prijetnjama (pa čak i prijetnjama silovanjem) od strane onih na čija su nedjela ili kriminal ukazale. 

Fažana Media Fest organizira Centar za istraživačko novinarstvo Hrvatska uz suorganizaciju Općine Fažana, Turističke zajednice Fažana, Informa, Instituta za medijsku raznolikost i SEENPM-a. Ovogodišnji festival ugostio je brojne goste, predavače, novinare i medijske djelatnike iz cijele Europe i Zapadnog Balkana, čije su priče i iskustva potresni. O medijima danas govorila je uz Radku Bečevu, voditeljicu za odnose s članicama Europske radiodifuzijske mreže i Marka Milosavljevića, profesora na Katedri za novinarstvo Sveučilišta u Ljubljani i hrvatska novinarka Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara.

Festival je donio pregršt zanimljivih dokumentaraca, od kojih je najpotresnija bila filmska priča "Under the Wire", o pogibiji novinara u Siriji, prema izboru Đele Hadžiselimovića, a uvodno je sam Đelo razgovarao s poznatom vanjskopolitičkom novinarkom Mirjanom Rakić. Prikazan je i film "Svet na leđima žene", autorice  Maje Mitić te  “Teret iskustva”, novi dokumentarac u produkciji SEENPM - a i Mediacentra Sarajevo u okviru projekta “Resilience” ** - film koji se bavi prijetnjama i uznemiravanjem novinarki na Zapadnom Balkanu. Film prati tri novinarke: Serbeze Haixhiaj, istraživačku novinarku s Kosova, Natašu Kovačev, TV novinarku iz Srbije i Vanju Stokić, urednicu i online novinarku iz Bosne i Hercegovine. Sve tri su zbog svog novinarskog posla često izložene prijetnjama.

Duhovit film o emisiji "Više od 24 minuta sa Zoranom Kesićem" prikaz je satire na račun vladajućih u Srbiji i njihovih podložnika, koji kako potvrđuje sam autor namjernu lažu i iskrivljuju činjenice, a emisija koja, iako se bavi i predsjednikom Vučićem, ipak "još nije zabranjena", nasmijao je publiku.

Na festivalu je otvoreno i nekoliko izložbi, od izložbe dječjih radova, do fotografija na temu ženske tetovaže, Jasmina Krpana, te izložbi o Mariji Jurić Zagorki i novinarkama koje su obilježile povijest profesije, o čemu je predavanje održao novinar i diplomat Vladimir Matek, a održano je i nekoliko koncerata.

SEENPM je premijerno prikazao dokumentarni film “Breme iskustva”:  “Položaj žena u novinarstvu je specifičan, a kako film pokazuje, novinarstvo nije laka profesija ni za muškarce ni za žene. No, teško breme iskustva seksizma, podcjenjivanja, zastrašivanja i prijetnji silovanjem je rezervirano za žene”, kaže redateljica Sabrina Begović. 

Da su novinarke često dodatno uznemiravane na temelju spola, smatra Tihomir Loza, izvršni direktor SEENPM-a. Eskaliralo je posljednjih godina, posebice na internetu, a mnoge novinarke sada prijetnje i uznemiravanje vide kao dio posla. “Ono što organizacije kao što su članovi SEENPM-a mogu učiniti jest pomoći u fokusiranju umova urednika, regulatora, zakonodavaca, tužitelja, policije kao i šire javnosti na ovo hitno pitanje”, dodao je Loza. Projekcija filma, praćena razgovorom s Haixhiajem, Kovačevim i Stokićem uz moderiranje Maide Muminović iz Mediacentra Sarajevo, održana je u petak, 9. rujna.

SEENPM u subotu 10. rujna održan je još jedan panel pod naslovom, “Žene ratne reporterke – iskustva iz Ukrajine i BiH”. Tri novinarke, Anastasia Stanko i Yaroslava Tymoshchuk iz Ukrajine te Aida Čerkez iz BiH, podijelile su svoja iskustva rada u ratom zahvaćenim zonama.

Anastasia Stanko je novinarka, TV voditeljica i članica pokreta “Stop cenzuri”, grupe novinara i medijskih organizacija u Ukrajini protiv cenzure. Godine 2018. dobila je Međunarodnu nagradu za slobodu medija od Odbora za zaštitu novinara. Godinu dana kasnije dobila je nagradu Međunarodne ženske medijske zaklade za hrabrost u novinarstvu. Yaroslava Tymoshchuk radi kao novinarka i urednica u raznim ukrajinskim redakcijama koje pokrivaju prvenstveno društvene teme. Živi u Kijevu i piše članke za medije kao što su Texty.org.ua, Reporters, media, Local History itd. Aida Čerkez urednik je Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP). Prethodno je 24 godine bila šefica ureda Associated Pressa u Sarajevu. Raspravu moderira Brankica Petković iz Mirovnog instituta, članice SEENPM-a, Ljubljana.

“Ovim događajem SEENPM se nada ispitati što su ratovi u Bosni i Hercegovini i Ukrajini – koji na mnogo načina definiraju dva razdoblja u europskoj modernoj povijesti – otkrili i/ili promijenili o ulozi i položaju novinarki”, rekao je Tihomir Loza.*Panel diskusija “Žene ratne reporterke – iskustva iz Ukrajine i BiH” organizirana je u suradnji s IFEX-om.

Panelom Mediji protiv žena u kojem su nastupile Slavenka Drakulić, novinarka niz Zagreba, Tamara Skrozza, aktivistica i novinarka iz Beograda, Štefica Galić iz Mostara uz moderiranje Barbare Matejćić na kojem se čulo nevjerojatne priče o pritiscima vladajućih na novinare i novinarke u Srbiji i BiH, te da je političko i svako drugo nasilje nad ženama u tim zemljama daleko okrutnije i prizemnije, završio je ovogodišnji FMF. Novinarke u Srbiji rečeno je ne mogu računati ni na kakvu pomoć institucija, pa čak ni onih iz Europske unije, a teško je i njihovim kolegama koji slobodno novinarstvo plaćaju i zdravljem, a sve češće i preranom smrću.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.