Četvrti FMF na temu "Žene i mediji" otpočeo je 5. rujna u prostorijama MC-a u Fažani

Četvrti FMF na temu "Žene i mediji" otpočeo je 5. rujna u prostorijama MC-a u Fažani

Četvrti po redu Fažana Media Festival otpočeo je sinoć u prostorijama MC-a u Fažani. Ovogodišnja tema festivala koji će trajati do nedjelje, 11. rujna, bit će "Žene i mediji". Uoči svečanog otvorenja održan je i panel Europske komisije „Žene i mediji danas“ na kojemu su o ženskom novinarstvu i statusu žena u medijima govorili Radka Bačeva, voditeljica za odnose s članicama Europske radiodifuzijske unije, Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara i Marko Milosavljević, profesor na Katedri za novinarstvo Sveučilišta u Ljubljani. Panel je vodila Andrea Čović Vidović, voditeljica medija za Europsku komisiju u Hrvatskoj.
Na otvorenju, prigodom kojeg se sudionicima najprije pozdravnim govorom obratio Saša Leković, glavni koordinator FMF-a, prisutne novinare i goste pozdravili su i Melita Perković, direktorica Turističke zajednice Fažana i Timotej Pejin, predsjednik Općinskog vijeća Općine Fažana.

Uz prigodni govor i najavu skorog donošenja europskog akta o slobodi medija u cilju veće transparentnosti, pluralizma i neovisnosti medija Unije, te isticanje medija kao stupa europske dekoracije festival je otvorio Ognjan Zlatov, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Pritom je naglasio angažirano djelovanje Unije protiv zlouporabe sudskih postupaka (tzv. SLAPP tužbe) koji imaju za cilj ušutkati novinare i aktiviste za ljudska krava kako bi se ušutkalo sve što može utjecati na ukazivanje na nepravilnosti štetne za opće dobro i javni interes.

U svom govoru Maja Sever istaknula je čak 439 tjelesnih i pravnih napada na medijske djelatnike u Uniji u 2021. godini. Također, spomenula je i nezavidan ekonomski položaj medijskih djelatnika u EU, a osobito u hrvatskim medijima u kojima zasad postoje samo dva kolektivna ugovora. Radka Bečeva osvrnula se na javne servise s obzirom na rodnu ravnopravnost, a Marko Milosavjević naglasio je rastuću ulogu online medija kod formiranje stavova mladih generacija te kao korak naprijed spram nasilja nad ženama i statusa žena u medijima predočio naslovnicu DELA s porukom: Niste same.

Festival je nastavljen otvorenjem izložbe fotografija „Žene i mediji“ i razgovorom s autorom dokumentarnog filma "Krugovi na vodi" Jasminom Krpanom. Nakon razgovora projiciran je njegov film koji govori o aktivizmu pjevačkog zbora "Praksa" iz Pule i njihovoj suradnji sa švedskim orkestrom koji se poput pulskog zbora bavi antifašizmom i glazbom koja ga je održala i još ga kao nenasilnu borbu spram rastućog fašizma u svijetu i danas podržava. Nakon projekcije filma zbor "Praksa" održao je kraći koncert i kod publike pobudio veliki aplauz.
,

Cijeli program FMF-a može se pratiti preko Facebook profila Festivala i web stranice www.fazanamediafest.eu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.