Vikend u znaku 25. Dalmatinske šansone

Vikend u znaku 25. Dalmatinske šansone

Dalmatinska šansona u Šibeniku, i to dvadeset i peta po redu, i ove je godine opravdala status jednog od najboljih domaćih festivala koji svake godine privlači renomirane izvođače. Publika je ove godine ponovo uživala u dvije festivalske večeri, "Večer starih skladbi" i "Večer novih skladbi". Prva je bila autorska večer jednog od naših najvećih skladatelja, Šibenčanina Dušana Šarca koji je ove godine obilježio dvije velike okrugle obljetnice. Uvod u sjajnu večer njegovih velikih pjesama bilo je i predstavljanje novog studijskog albuma "Nostalgija", Đanija Stipaničeva, jednog od naših najboljih pjevača. Da Šibenčani vole pjevati u bilo koje doba dana pokazali su ispred caffe bara "Bono" gdje su zapjevali s Đanijem, a koliko cijene stvaralački opus Dušana Šarca pokazali su dugotrajnim pljeskom i ovacijama maestru Šarcu koji je tu večer dobio još jedno hvalevrijedno priznanje, Multiplatinum award, najveću nagradu Hrvatske diskografske udruge za sva njegova diskografska dostignuća i za šezdeset godina skladateljskog rada.

Na press konferenciji festivala, održanoj u hotelu Bellevue u Šibeniku, okupljene je prvo pozdravio zamjenik gradonačelnika grada Šibenika, Danijel Mileta, a potom je kreativna direktorica Croatia Recordsa, Nikolina Mazalin, predstavila Šarčevu dvostruku kompilaciju "Sve moje šibenske šansone". 

"Kad pogledate ovaj CD na kojem se nalaze samo moje pjesme sa šansona uočit ćete da ih je trideset i tri, a samo je dvadeset i pet godina festivala. To je zato što smo prvih godina, kad smo tek počinjali, imali odaziv poznatih pjevača, Arsena Dedića, Gabi Novak, Tereze Kesovije i Vice Vukova, ali autori su bili skeptični pa sam ja morao pisati i po nekoliko pjesama da bi upotpunili repertoar. Ipak, kroz sve ove godine pokazali smo da je ovo festival koji ima svoju viziju i budućnost, a to dokazuju i brojni hitovi izvedeni upravo na ovom festivalu", objasnio je Dušan Šarac.

Direktor festivala Branko Viljac dodao je: "Dokazali smo se svojim djelima i festivalom koji smo uspješno održali dvadeset i pet godina. Ja sam se i prije bavio glazbom, pa prestao, a onda sam upoznao maestra Šarca i zajedno smo evo dogurali do četvrt stoljeća ovog festivala." Viljac je pred okupljenima posebno pozdravio gosta Vincea Martella, američkog gitarista najpoznatijeg iz grupe Vanilla Fudge. Slavni gost nastupio je uz Tommi Mischell kojoj je pripala nagrada za najbolje kantautorsko djelo.

U "Večeri novih skladbi", slavili su Dora Mijat i legendarna šibenska Grupa Mi koji su za pjesmu "Najbolje od mene" dobili 1. nagradu stručnog žirija, a istim mjestom publika je nagradila Duju Stanišića i Branka Medaka.

Još jedan muški duet, i to Ivo Pattiera i Đani Stipaničev s pjesmom "O, ljubavi nestala si" osvojili su 2. mjesto i po odluci žirija i publike, a ukusi su im se poklopili i za treće mjesto koje je pripalo Ivi Spahiji za pjesmu "Ni juga, ni bure". Iva Spahija nagrađena je i kao najbolja debitantica, a nagradu za najbolju interpretaciju dobio je Tomislav Šanić koji je svojim nastupom i pjesmom "Pobjedi me" osvojio najviše simpatija.

Nagradu za najbolji aranžman dobili su Sandy Lopičić i Aleksandar Valenčić za pjesmu "Tango Dalmatino / Fjaka" u izvedbi sjajne vokalistice Viven Galletta. Klapa Kaše izvela je pjesmu "Godine su brodovi" i dobila nagradu za najcjelovitije kantautorsko djelo, a to je ujedno bio i najbolji tekst, za koji je nagrađen Davor Mojaš. Najbolja pjesma po izboru novinara bila je "Da sliči na ljubav" Kristine Boban, a legendom Šansone proglašen je Ibrica Jusić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.