The Guardian među pet najljepših nacionalnih parkova uvrstio i jedan naš

The Guardian među pet najljepših nacionalnih parkova uvrstio i jedan naš

Iako su među najpoznatijim nacionalnim parkovima Hrvatske neosporno Plitvička jezera, Kornati ili Krka, prestižni britanski The Guardian uvrstio je na listu najljepših u svijetu uvrstio NP Risnjak. Taj planinski nacionalni park u našem Gorskom kotaru oduševljava gustim borovim šumama, stjenjacima i brojnim planinarskim stazama i vidikovcima, a krasi ga i impresivan životinjski svijet te izvor rijeke Kupe, jedan od najljepših izvora u Hrvatskoj. 

Karakteristike su mu - površina: 6350 ha, najviša točka: 1528 m – Vrh Risnjaka, najniža točka: 290 m – dolina Kupe, temeljni fenomen zaštite: šuma i hidrogeološki spomenik prirode – izvor Kupe. Županija: Primorsko-Goranska, područja gradova: Delnice, Čabar i Bakar. područja općina: Lokve i Čavle, Obilježja snažna klimatska i vegetacijska pregrada između Hrvatskog  primorja i kopnenih dijelova Hrvatske, najznačajniji primjer visinskog vegetacijskog raščlanjenja Hrvatske najljepše izražen fenomen vegetacije ponikvi, prirodna veza između Alpa i balkanskih planina  prirodno stanište sve tri velike europske zvijeri (medvjed, vuk i ris) 1148 vrsta i podvrsta flore.

Risnjak je ime dobio po risovima, planinskim divljim mačkama koje na ovim područjima obitavaju stoljećima, a posljednjih desetljeća provodi se poseban program zaštite njihove vrste koja je ugrožena. Zbog prirodnih ljepota i još uvijek relativne neotkrivenosti među turistima, Risnjak je prema The Guardianu završio na prestižnoj listi top pet najljepših nacionalnih parkova Europe

Park je osnovan 1953., a najimpresivniji njegovi dijelovi uključuju uspon na vrh Risnjak, kao i obilazak izvora Kupe, ali i Snježnika. Pogledi s Risnjaka i Snježnika, visokih 1528 i 1506 metara pružaju se sve do Julijskih Alpi i Italije, a posebno je dobro to što se svi mogu uspeti, jer postoje različite staze – od laganih i prilagođenih svima pa do onih namijenjenih alpinistima. Više informacija o NP Risnjak saznajte ovdje i isplanirajte jedan vikend u prirodi na ovom području – nećete požaliti.

  
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.