Filipović na Kongresu ugostitelja: Nedostatak radne snage muči cijelu Europu

Filipović na Kongresu ugostitelja: Nedostatak radne snage muči cijelu Europu

U Tuheljski Toplicama u Krapinsko-zagorskoj županiji od nedjelje se održava 35. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, na kojem je u fokusu nedostatak radne snage, što je, po riječima ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, problem koji muči cijelu Europu. "Ono što mi možemo raditi je poticati obrtnike i mlade ljude stipendijama i raznim ugovorima, koji će im pomoći da imamo što više onih koji idu prema deficitarnim zanimanjima", rekao je ministar.
Osvrnuo se na jedinice lokalne i područne samouprave za koje, kako kaže, pokazuju maćehinski odnos prema obrtnicima i ugostiteljima, smanjujući im terase i povećavajući cijena najma. "Istovremeno ono što im država i Vlada daju kroz jeftiniju struju i rješavanje napojnica, tu im gradovi poput Zagreba i Splita uzmu", ustvrdio je ministar.

Obrtnici digli plaće za 20 posto

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil osvrnuo se na rast obrtništva u Hrvatskoj, navevši da u ovome trenutku raste 9 posto godišnje, pa je tako sada u Hrvatskoj više od 111 tisuća obrtnika, koji zapošljavaju preko 215 tisuća radnog stanovništva.
"Obrtnici se jako dobro prilagođavaju svim nedaćama i izazovima s kojima se susreću. Naglasak je na tome da su plaće u obrtništvu rasle 20 posto", rekao je. 
Predsjednik Ceha ugostitelja Franz Letica smatra da je nužno u Hrvatsku vratiti hrvatskog radnika, što će se postići isključivo podizanjem plaća, a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je u posljednje dvije-tri godine vidljivo da najveće zagorske hotelijerske kuće godinu ne mogu izgurati bez strane radne snage.

 O radu obrtnika tijekom nedjelja i blagdana za Advent

Ministar Filipović je, odgovarajući na upit novinara oko rada obrtnika za blagdane i nedjelje tijekom Adventa, kazao da su ostavili zakonsku mogućnost da čelnici jedinica lokalne i područne samouprave proglase sajmene dane. 
"U zakonu smo ostavili mogućnost da čelnici jedinica lokalne i područne samouprave proglase sajmene dane, prema tome, na njima je da odluče hoće li ići u tom smjeru. U svakom slučaju, kada govorimo o obrtnicima u kontekstu Zakona o trgovini i reguliranja rada nedjeljom, mi smo to napravili kako bi nedjeljom naši ljudi što više vremena mogli provoditi s obitelji. Obitelj je temelj hrvatskog društva, a u konačnici, više slobodnog vremena sa svojim najmilijima može se u perspektivi i pozitivno reflektirati na demografske izazove s kojima se susrećemo", istaknuo je.

Novinari su pitali Filipovića i o aferi gmail u HEP-u koju je najavio Most, međutim ministar je izjavio da nije upoznat s tom situacijom. "Kada vidim o čemu se točno radi, onda ću moći to precizno komentirati. Moj odnos s gospodinom Franom Barbarićem je redovan, kao i s predsjednicima svih drugih uprava poduzeća u državnom vlasništvu", rekao je Filipović.
Na temu smanjivanja stope PDV-a na 13 posto za ugostitelje, ministar Filipović je izbjegao odgovoriti, ističući da bi se njegov kolega ministar financija mogao naljutiti. Ipak, naglasio je važnost tema poput visine PDV-a i zahtjeva obrtnika i ugostitelja da se on snizi.

"Što i kako mijenjati, kakve stvari napraviti u budućnosti, to možemo čuti od naših gospodarstvenika i obrtnika. Zato sam došao ovdje čuti njihove poruke i prenijeti ih Vladi, da vidimo što još možemo učiniti da gospodarstvo i dalje raste u budućnosti, kao što raste sada", rekao je Filipović.

Izvor: Hina/Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.