Okrugli stol o mogućnostima i izazovima u provedbi projekta Novi europski Bauhaus (NEB)

Okrugli stol o mogućnostima i izazovima u provedbi projekta Novi europski Bauhaus (NEB)

Najava za petak, 29. travnja 2022. u 16 sati - Okrugli stol "Novi europski bauhaus", Kuća Europe, A. Cesarca 4 - 6, Zagreb.

 Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak, 29. travnja u 16 sati organizira okrugli stol na kojem će se raspravljati o mogućnostima i izazovima u provedbi projekta Novi europski Bauhaus (NEB). Riječ je o inicijativi čiji je cilj obnova i planska gradnja te stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih prostora kroz spajanje kulture i umjetnosti sa znanošću i tehnologijom.  Uvodni govor održat će ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. O primjerima dobre prakse, konstruktivnim rješenjima na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini raspravljat će: zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (izvjestiteljica Kluba zastupnika Pučana za dokument o Novom europskom Bauhausu u Odboru za kulturu i obrazovanje), vlasnik i osnivač tvrtke iDeo Plan Florijan Ćelić, arhitektica Jana Horvat (finalistica nagrade Novi europski Bauhaus Europske komisije za 2021.) te pomoćnica pročelnika za strategijsko planiranja Grada Zagreba Irena Matković.

Program:

 16 - 16.10      UVODNI GOVOR, Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija

 16.10 - 17      PANEL RASPRAVA, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu

Florijan Ćelić, vlasnik i osnivač tvrtke iDeo Plan

Jana Horvat, arhitektica i asistentica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; finalistica nagrade Novi europski Bauhaus Europske komisije za 2021.

Irena Matković, pomoćnica pročelnika za strategijsko planiranje, Grad Zagreb                                        

Moderatorica:  Lidija Lacko Vidulić (urednica, HRT)

 

Raspravu je moguće pratiti na Facebook stranici i YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 

 

 

Više informacija

Novi europski Bauhaus je u provedbi od prošle godine, a tri temeljne osnove na kojima počiva su: održivost, estetika te uključivost. Projekt doprinosi ispunjenju ciljeva europskog zelenog plana, a sredstva za provedbu osiguravaju se iz postojećih EU programa, među kojima su Obzor EuropaLIFE za okoliš i klimatsku politiku te Europski fond za regionalni razvoj. Odbori za kulturu i za industriju Europskog parlamenta održali su 20. travnja javno saslušanje na temu Novog europskog Bauhausa na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja energetike, obrazovanja, privatnog sektora te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.