U HND - u dodijeljena medijska Nagrada Europa

U HND - u dodijeljena medijska Nagrada Europa

U kategoriji radijskog novinarstva nagradu je dobila emisija Dossier Europa Hrvatskog radija na temu cyberbullinga autorice Jelene Mikovčić. Potaknuta kampanjom u Europskom parlamentu, Mikovčić je odlučila javnosti predstaviti ozbiljan problem nasilja na internetu kroz šokantno iskustvo Irkinje Jackie Fox i njezine kćeri Nicole koja je zbog online nasilja počinila suicid. „Emisija je na svim razinama odrađena stručno i profesionalno – od odabira aktualne i važne teme te relevantnih sugovornika, preko odlično posložene forme (...) pa sve do izazivanja snažne emocije kod slušatelja i poticanja na promišljanje o ozbiljnom društvenom problemu. Upravo ovo posljednje za svakog je novinarku i novinara najveća nagrada i priznanje za stručnost i trud“, istaknuo je žiri.


Serijal „Glasači 2024.“ autorice Ivane Dragičević (N1 Hrvatska) proglašen je najuspješnijim ostvarenjem u kategoriji televizijskog novinarstva. „Studioznim i eruditskim pristupom, autorica dojmljivo demontira standardne predrasude o nezrelom mladom naraštaju, pokazuje kako mlade saslušati, shvatiti i uvažiti njihove razloge, svjetonazore, kako im razumjeti potrebe, životni stil, odabire i očekivanja umjesto da ih se prepušta globaliziranom kaosu tržišta, novih tehnologija, ekstremista, kriminalaca i autoritarnih protudemokratskih sila izvan Europske unije.

Kombinirajući tehnike reportaže, intervjua i eseja, serijal stvara mostove ne samo između geografski i kulturološki udaljenih sredina, nego - u duhu vremena - između otuđenih mikrosvemira koji koegzistiraju unutar hrvatskog društva“, ustvrdio je ocjenjivački odbor u obrazloženju nagrade.
Najuspješnije radove odabrao je ocjenjivački odbor kojeg je imenovao HND.

Odborom je predsjedao Andrej Dimitrijević (Faktograf), a članovi su bili: Ana Dasović (24 sata), Vedran Gvožđak (KAportal), Gordan Latković (Al Jazeera), Marko Stričević (Nova TV), Slavica Trgovac Martan (Alfa radio) te Irena Vukas (Radio 92fm).
U sklopu dodjele Nagrade Europa održana je i rasprava o najvažnijim europskim odlukama i inicijativama za jačanje medijskih sloboda i pluralizma, donesenim u ovom mandatu EU institucija. U raspravi su sudjelovale: Maja Ljubić Kutnjak (voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj), Andrea Čović Vidović (zamjenica voditeljice Predstavništva Komisije u Hrvatskoj i voditeljica medijskog tima) te Iva Nenadić (docentica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i članica Centra za medijski pluralizam i slobodu medija u Firenzi). Raspravu su moderirali Ivanka Zorić (Hrvatski radio) i Marko Stričević (Nova TV).
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) Nagradu Europa dodjeljuje u partnerstvu s Uredom Europskog parlamenta i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Namjera je valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim i analitičkim pristupom EU temama i njihovim kontekstualiziranjem. Nagrada je prvi put dodijeljena prošle godine povodom obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Potporom uspostavi nove nagrade i HND-u, Ured Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj željeli su dodatno istaknuti ulogu medija u društvu i njihovu važnost za očuvanje demokracije i temeljnih sloboda, 

Izvor; Eu parlament

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.