Tjedni pregled događanja u Uredu EP u Hrvatskoj i Bruxellesu

Tjedni pregled događanja u Uredu EP u  Hrvatskoj i Bruxellesu

Humanitarna situacija u Ukrajini. Predsjednik Odbora za humanitarna pitanja ukrajinske Vrhovne rade, Mikita Poturajev, obratit će se članovima parlamentarnog Odbora za razvoj na temu razornih humanitarnih posljedica ruske invazije. Na sjednici će sudjelovati i predstavnici Europske komisije te humanitarnih organizacija aktivnih u Ukrajini. (srijeda)

 Rasprave o različitim aspektima rata u Ukrajini. O izbjeglim ženama iz Ukrajine raspravljat će Odbor za prava žena i Odbor za građanske slobode, a o prijetnji nezakonitih posvajanja ukrajinske djece govorit će se na sjednicama Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja te Odbora za pravna pitanja(četvrtak)

 Sankcije RusijiOdbor za vanjske poslove raspravljat će o učinku i učinkovitosti sankcija nametnutih Rusiji kao i o mogućnostima uvođenja dodatnih mjera. (srijeda)

 EU proširenjeOdbor za vanjske poslove razmotrit će napredak Albanije i Sjeverne Makedonije na putu prema EU članstvu. Govorit će se također europskom putu Srbije i Kosova. (srijeda i četvrtak)

 Mađarska /LGBTI. Odbor za građanske slobode raspravljat će s povjerenikom za pravosuđe Diderom Reyndersom o LGBTI zakonima u Mađarskoj. (srijeda)

 Univerzalni punjačOdbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača glasat će o svom stajalištu o nacrtu EU zakona kojim se uvodi obvezni univerzalni punjač za mobilne uređaje, tablete, digitalne kamere te drugu prijenosnu elektroničku opremu. (srijeda)

 Prvo godišnje izvješće Ureda europske javne tužiteljice (EPPO). Europska tužiteljica Laura Kövesi predstavit će rezultate sedmomjesečnog rada njezinog Ureda pred odborima za proračunski nadzor i za građanske slobode(srijeda)

 Istražni odbor za Pegasus. S radom počinje novoosnovani odbor za istraživanje uporabe Pegasusa i ekvivalentnog špijunskog softvera za nadzor. Zadaća odbora je prikupljati informacije o zloporabi špijunskog softvera, među ostalim i u Mađarskoj i Poljskoj, te ocijeniti razinu rizika koju to predstavlja za EU vrijednosti, kao što su demokracija i poštovanje ljudskih prava. (utorak)

 Posebni odbor za COVID-19. Posebni odbor za pandemiju bolesti COVID-19 održat će konstituirajuću sjednicu. Odbor će se baviti odgovorom EU-a na pandemiju u područjima zdravlja, temeljenih prava, gospodarstva, ali i društvenim posljedicama te pitanjima globalne solidarnosti. (utorak)

 Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

  MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

 Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Ruska agresija na Ukrajinu: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/russian-aggression-against-ukraine_22401

 Solidarnost s Ukrajinom: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/solidarity-with-ukraine_22705

 Ured europske javne tužiteljice – EPPO: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/european-public-prosecutor-s-office-eppo_19604

Univerzalni EU punjač: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/common-eu-charger_20301

 EU proširenje i zapadni Balkan : https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/eu-enlargement-western-balkans_18103

COVI - Posebni odbor za EU odgovor na pandemiju bolesti COVID-19: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/covi-special-committee-on-eu-s-response-to-covid-19-pandemic_22904

 PEGA - Odbor za istraživanje korištenja špijunskog softvera Pegasus: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/pega-committee-to-investigate-use-of-pegasus-surveillance-spyware_2

 

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovat će u srijedu i četvrtak kao potpredsjednica odbora AFET i Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom na predstavljanju nacrta izvješća EP-a o izvješćima Komisije o napretku BiH, Kosova i Srbije za 2021. godinu. Na istom odboru raspravljat će i o ruskoj agresiji na Ukrajinu te glasovati o amandmanima na godišnja izvješća o napretku Sj. Makedonije i Albanije na koja je uložila amandmane. Zovko će isto tako u srijedu kao izvjestiteljica EPP-a za izvješće o Novom europskom Bauhausu razmijeniti mišljenja o nacrtu navedenog izvješća na zajedničkoj sjednici odbora CULT i ITRE. U petak, Zovko će se kao stalna izvjestiteljica EP-a u sjeni za odnose sa SAD-om susresti s visokim izaslanstvom američkog Kongresa kako bi razmijenila mišljenja o transatlantskoj suradnji na zapadnom Balkanu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.